jacekw21 Posted September 13, 2019 Report Share Posted September 13, 2019 (edited) Kiełbasa wieprzowa z drobiem Podpiekana Parzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8- szynka 1 kl.4,5 kg /krojona w kostkę 1,5-2 cm- boczek 4 kg / 10 mm- podgardle 1,5 kg 10 mm- mięso z uda kurczaka 3 kg szarpak PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE - peklosól 18-19 g/kg- pieprz czarny grubo mielony 2 g/kg- pieprz cytrynowy 1 g/kg- majeranek 1 g/kg- czosnek zgnieciony przez praskę 5 g/kg- gorczyca 5 g/kg- woda 500 ml podczas dodawania przypraw- jelita wieprzowe WYKONANIE: Kupiony surowiec tniemy w dużą kostkę 4 cm,tylko szynkę tniemy docelowo w kostkę 1,5-2 cm. Cały surowiec peklujemy czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i łączymy ze sobą, dodajemy wszystkie przyprawy, wodę i bardzo dokładnie mieszamy .Mięso musi się kleić. Napełniamy jelita dość ciasno. Teraz wieszamy na kije w celu osadzenia czas 2 godz. temp. pokojowa. Po osadzaniu kiełbasę pakujemy do wędzarni i osuszamy w 40 st. na żarze przy dużym ruchu powietrza, czas około 1 godz. kiełbasa w dotyku musi być suchutka. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala czas u mnie około 3 godzin. Temp.wędzenia 50-60 st. Wędziłem olchą, jabłonią ,śliwą. Gdy kolorek kiełbaski będzie gotowy można kiełbaskę podpiec w wędzarni lub parzyć w wodzie jedno i drugie robimy do 72 st w środku kiełbaski. Woda temp.75-80 st. Parzoną kiełbaskę po osiągnięciu 72 stopni zanurzamy w zimnej wodzie na 5 min. podpiekaną wieszamy do ostygnięcia, następnie takie kiełbaski chowamy do lodówki . Edited September 13, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.