Jump to content

Nalewka farmaceutow


Recommended Posts

Kiedys przypadkiem trafilam na ten przepis w jakiejs broszurce doczepionej do polskiej gazety. Jako ze moje drzewo cytrynowe zwariowalo i daje mi ponad 60 kg cytryn w sezonie ( po sezonie juz przyzwoicie tylko na potrzeby rodziny) wiec sprobowalam. Sprawdzone smaczne polecam. Co prawda pracy duzo i jesli ktos nie jest za bardzo cierpliwy to niech drugas polowe zagoni do pomocy.

1kg cytryn

1 kg cukru

1 l mleka ( tak dobrze widzicie MLEKA)

1 l spirytusu

Cytryny umyc obrac z zolej skorki oraz obrac albedo ale je odrzucic. Cytryny pokroic w plasterki ( i tu zaczyna sie fun) oczyscic z pestek. wlozyc do wielkiego sloja dodac cukier, mleki i spirytus, a i jescze ta zolta skorke z cytryn. Zamknac sloj i odstawic w chlodne miejsce na miesiac ( co kilka dni trzeba wstrzasac slojem).

Nastepnie przefiltrowac ( ja stosowalam tutaj filtry fo maszyn do kawy i trwalo to 2 dni) Filtruje si bardzo powoli , kropla po kropli, jakby to robil farmaceuta teraz macie wytlumaczenie nazwy. Wlasciwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma zotawy kolor i bardzo delikatny smak, MOzna ja pic po 2-ch tygodnia, po przefiltrowaniu.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nie wiedzialam :cry: ale moze te cytrynoiwe wybryki wyrownam przepisem na

maselko cytrynowe

 

6 lyzek masla( najlepiej wlasnej produkcji

3 cytryny

1 szklanka cukru

3 jajka

Maslo cukier, skorke( tylko zota) pokrojona bardzo drobo i sok z cytryn wsadzic do miski na parze i mieszac ,az maslo i cukier sie rozpuszcza. Do tego dodac bardzo mocno mieszajac w tym czasie roztrzepane ale nie ubite jajka. Nastepnie dalej juz spokojnie mieszac ,az masa bedzie jak lekki budyn( zajmuje to okolo 15-20 minut). Zdjac z pary i do sloikow. Kiedy masa ostygnie mozna ja jesc na chleb lub bardzo doba jest do cias zwlaszcza sernikow na zimno.

Link to comment
Share on other sites

moje drzewo cytrynowe zwariowalo i daje mi ponad 60 kg cytryn w sezonie

Witaj ANNAM na forum.

Zaimponowałaś mi tym drzewkiem. Jak duże jest ono jest, że tak pięknie rodzi? Gdzie je trzymasz?

Kiedyś hodowalam cytrynkę na oknie, ale dwia owoce, których się doczekałam były kwaśne i łykowate. Takie gatunkowo jak cytryny i pomarańcze, tak zwane ozdobne, na południu Europy. Ponieważ tarczniki ukochały moją cytrynkę a ja nie miałam siły z nimi walczyć, pozbyłam sie wszystkiego za jednym zamachem.

Gabrysiu, brawo. Jezeli pierwsze filtrowanie nie będzie doskonałe, to drugie na pewno. :grin: :grin: :grin:

Jeszcze taki drobiazg, być może znany. Otóż pierwsze dwie, przefiltrowane łyżki płynu wlewamy ponownie do filtrowania (dotyczy kazdego stanowiska).

Link to comment
Share on other sites

Guest Gabi

Miałam kłopoty z rozpoczęcim filtrowania. Filtry okazały się wadliwe i rozklejały się wszystkie w tym samym miejscu.

Wkładałam je podwójnie i później już wszystko przebiegało dobrze (wolno :wink: ).

Link to comment
Share on other sites

EAnna. Moje drzewko rosnie na dworze. Teraz jest tutaj zima i jest wlasnie sezon cytrynowy. Z reszta wszystkie owoce cytrusowe teraz maja dojrzale owoce. Walcze z duza iloscia pomaranczy, bo sasiadka zasypuje mnie nimi( sama nie wiedzac co z nimi zrobic, albo kiedy daje jej przepis leni sie).
Link to comment
Share on other sites

Witam.

 

Gabi jestem tutaj( na forum) tak na prawdeod wczoraj i jeszcze nie wiem co i gdzie. Jesli mozesz to postaw ten balonik za mnie, prosze.

Swoją lokalizację możesz zasnaczyć tylko sama.Po zalogowaniu na górze pod napisem Wyrób wędlin sposobem domowym klikasz Mapa Google

Klikasz nie pamiętam ale chyba jest Dodaj swoją lokalizację .Potem minusem po lewej stronie u góry zmniejszasz mapę aby "znaleźć" Australię i po odszukaniu plusem "powiększasz" Australię i znajdujesz swoje miejsce zamieszkania i klikasz stawiając balonik.Zapisujesz u dołu po lewej stronie pod mapą

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Wzięła mnie ochota na zrobienie nalewki farmaceuty. Przeczytałam dokładnie przepis, który podała ANNAM, oraz ten ze strony głównej http://wedlinydomowe.pl/odzlotowe-przepisy/nalewki-wina-i-rozne-napitki/1514-nalewka-farmaceutow-autorstwa-eanny

Czy jest jakaś zasada według której łączymy składniki ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...