ANNAM Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Kiedys przypadkiem trafilam na ten przepis w jakiejs broszurce doczepionej do polskiej gazety. Jako ze moje drzewo cytrynowe zwariowalo i daje mi ponad 60 kg cytryn w sezonie ( po sezonie juz przyzwoicie tylko na potrzeby rodziny) wiec sprobowalam. Sprawdzone smaczne polecam. Co prawda pracy duzo i jesli ktos nie jest za bardzo cierpliwy to niech drugas polowe zagoni do pomocy.1kg cytryn1 kg cukru1 l mleka ( tak dobrze widzicie MLEKA)1 l spirytusu Cytryny umyc obrac z zolej skorki oraz obrac albedo ale je odrzucic. Cytryny pokroic w plasterki ( i tu zaczyna sie fun) oczyscic z pestek. wlozyc do wielkiego sloja dodac cukier, mleki i spirytus, a i jescze ta zolta skorke z cytryn. Zamknac sloj i odstawic w chlodne miejsce na miesiac ( co kilka dni trzeba wstrzasac slojem).Nastepnie przefiltrowac ( ja stosowalam tutaj filtry fo maszyn do kawy i trwalo to 2 dni) Filtruje si bardzo powoli , kropla po kropli, jakby to robil farmaceuta teraz macie wytlumaczenie nazwy. Wlasciwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma zotawy kolor i bardzo delikatny smak, MOzna ja pic po 2-ch tygodnia, po przefiltrowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 ANNAM cześć ! Nalewkę farmaceutów już znamy. Na stronie głównej jest nawet przepis autorski EAnny.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1514Ja właśnie jestem tydzień po filtrowaniu nalewki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 6, 2008 Author Report Share Posted July 6, 2008 Nie wiedzialam ale moze te cytrynoiwe wybryki wyrownam przepisem na maselko cytrynowe 6 lyzek masla( najlepiej wlasnej produkcji 3 cytryny 1 szklanka cukru 3 jajka Maslo cukier, skorke( tylko zota) pokrojona bardzo drobo i sok z cytryn wsadzic do miski na parze i mieszac ,az maslo i cukier sie rozpuszcza. Do tego dodac bardzo mocno mieszajac w tym czasie roztrzepane ale nie ubite jajka. Nastepnie dalej juz spokojnie mieszac ,az masa bedzie jak lekki budyn( zajmuje to okolo 15-20 minut). Zdjac z pary i do sloikow. Kiedy masa ostygnie mozna ja jesc na chleb lub bardzo doba jest do cias zwlaszcza sernikow na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 A tak wyglądało filtrowanie nalewki. Nie powiem. Uczy cierpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 6, 2008 Author Report Share Posted July 6, 2008 Znam taki obrazek, tylko robie to zwykle na jedno naczynie i moze dlatego traw u mnie dluzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 moje drzewo cytrynowe zwariowalo i daje mi ponad 60 kg cytryn w sezonieWitaj ANNAM na forum. Zaimponowałaś mi tym drzewkiem. Jak duże jest ono jest, że tak pięknie rodzi? Gdzie je trzymasz? Kiedyś hodowalam cytrynkę na oknie, ale dwia owoce, których się doczekałam były kwaśne i łykowate. Takie gatunkowo jak cytryny i pomarańcze, tak zwane ozdobne, na południu Europy. Ponieważ tarczniki ukochały moją cytrynkę a ja nie miałam siły z nimi walczyć, pozbyłam sie wszystkiego za jednym zamachem. Gabrysiu, brawo. Jezeli pierwsze filtrowanie nie będzie doskonałe, to drugie na pewno. :grin: :grin: :grin: Jeszcze taki drobiazg, być może znany. Otóż pierwsze dwie, przefiltrowane łyżki płynu wlewamy ponownie do filtrowania (dotyczy kazdego stanowiska). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Miałam kłopoty z rozpoczęcim filtrowania. Filtry okazały się wadliwe i rozklejały się wszystkie w tym samym miejscu. Wkładałam je podwójnie i później już wszystko przebiegało dobrze (wolno :wink: ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Moje zajęcia z filtrowania przewidziane są na 11.07.2008 :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Witam No to myślę że na Zlocie popróbuję tej naleweczki :lol: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 U mnie nalewka była filtrowana przez filtry, lejki lakiernicze. Polecam, są dużo lepsze od filtrów do kawy. Kupuję je w sklepie z lakierami samochodowymi.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 No to myślę że na Zlocie popróbuję tej naleweczkiNie wiem jak swoją zabunkrować ,jest tylu chętnych do spróbowania /debiut/ , "że przypuszczm ,że wątpię " :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Trza było przyjąć inne proporcje np. 10-10-10-10 :grin:, lub więcej :grin:, to może by się trochę ostało :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 6, 2008 Author Report Share Posted July 6, 2008 EAnna. Moje drzewko rosnie na dworze. Teraz jest tutaj zima i jest wlasnie sezon cytrynowy. Z reszta wszystkie owoce cytrusowe teraz maja dojrzale owoce. Walcze z duza iloscia pomaranczy, bo sasiadka zasypuje mnie nimi( sama nie wiedzac co z nimi zrobic, albo kiedy daje jej przepis leni sie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Teraz jest tutaj zima i jest wlasnie sezon cytrynowyŁo matko ! To Ty Annam skąd jesteś ? :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 6, 2008 Author Report Share Posted July 6, 2008 Australia Gabi Wiem daleko mnie wygnalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Australia Gabi Wiem daleko mnie wygnaloWygnało Cię , oj wygnało :lol: ! Postaw proszę balonik na naszej mapie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 6, 2008 Author Report Share Posted July 6, 2008 Gabi jestem tutaj( na forum) tak na prawdeod wczoraj i jeszcze nie wiem co i gdzie. Jesli mozesz to postaw ten balonik za mnie, prosze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 Witam. Gabi jestem tutaj( na forum) tak na prawdeod wczoraj i jeszcze nie wiem co i gdzie. Jesli mozesz to postaw ten balonik za mnie, prosze. Swoją lokalizację możesz zasnaczyć tylko sama.Po zalogowaniu na górze pod napisem Wyrób wędlin sposobem domowym klikasz Mapa Google Klikasz nie pamiętam ale chyba jest Dodaj swoją lokalizację .Potem minusem po lewej stronie u góry zmniejszasz mapę aby "znaleźć" Australię i po odszukaniu plusem "powiększasz" Australię i znajdujesz swoje miejsce zamieszkania i klikasz stawiając balonik.Zapisujesz u dołu po lewej stronie pod mapą Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 27, 2016 Report Share Posted January 27, 2016 Wzięła mnie ochota na zrobienie nalewki farmaceuty. Przeczytałam dokładnie przepis, który podała ANNAM, oraz ten ze strony głównej http://wedlinydomowe.pl/odzlotowe-przepisy/nalewki-wina-i-rozne-napitki/1514-nalewka-farmaceutow-autorstwa-eannyCzy jest jakaś zasada według której łączymy składniki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 27, 2016 Author Report Share Posted January 27, 2016 Aniu, wszystko wlewamy lub w przypadku cytryn wrzucamy do sloja. Nic wiecej. Nie zapomnij tylko, aby co jakis czas pomieszac sloikiem. Bedziesz zadowolona ,zobaczysz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek Posted February 11, 2016 Report Share Posted February 11, 2016 Robiłem kiedyś tą nalewkę. Nie przypadła mi do gustu ale to ze względu chyba na spirytus ( strasznie drapał i powodował efekt zgagi). Choć ten sam w cytrynówce spisywał się już wybornie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted February 11, 2016 Report Share Posted February 11, 2016 Robiłem kiedyś tą nalewkę. Nie przypadła mi do gustu ale to ze względu chyba na spirytus ( strasznie drapał i powodował efekt zgagi). Mam nadzieję, że u mnie takich złych odczuć nie będzie Spirytus mam bardzo dobrej jakości wszystko okaże się za miesiąc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted February 11, 2016 Author Report Share Posted February 11, 2016 Aniu poczekaj dluzej po przefiltrowaniu. JA w tym sezonie sobie nastawie, jak cytryny sie zaczna. Pytanie do kol. Walka: Czy u was mozna dostac spirytus? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 11, 2016 Report Share Posted February 11, 2016 (edited) daje mi ponad 60 kg cytryn w sezonie ( po sezonie juz przyzwoicie tylko na potrzeby rodziny) I Ty tak ANNAN wszystko na nalewkę znaczy te 60 kg w sezonie wow, wow - pełen szacun Edited February 11, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted February 11, 2016 Report Share Posted February 11, 2016 Mam zamiar jutro wieczorem zrobić nalewkę farmaceuty ale z pomarańczy zobaczymy co z tego będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts