krzysiekwawa Posted September 26, 2019 Report Share Posted September 26, 2019 (edited) Jako, że w starej się nie mieszczę, a i wad miała wiecej niż zalet, mimo tego dzielnie wyslużona, przyszedł czas na budowę nowej. Jako że bliżej mi praca w drewnie, niż murowanie, wyszło tak...[Dodano: 26 wrz 2019 - 21:17]1[Dodano: 26 wrz 2019 - 21:24]2[Dodano: 26 wrz 2019 - 21:24]Trochę zmian wprowadzilem.[Dodano: 26 wrz 2019 - 21:25]3[Dodano: 26 wrz 2019 - 21:27]Całość z kantówki 6x6,wysokie na 2m, szerokość i długość 1m, daszek będzie podnoszony, dodatkowo zamonuje po obu stronac otwory z regulacją.[Dodano: 26 wrz 2019 - 21:28]Tak sobie poczynam Edited September 26, 2019 by krzysiekwawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 Zaczyna się fajnie prezentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted September 27, 2019 Author Report Share Posted September 27, 2019 Dzięki. Cd.Strop zamontowany, można wbijać. [Dodano: 27 wrz 2019 - 20:35]Bardzo pomocne urządzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 Pomocne ale trzeba wstawić zwykłe wiertło bo ten świderek to o kant d... potłuc. Pomimo że z marketu na literę L to naprawdę robi robotę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 28, 2019 Report Share Posted September 28, 2019 Pomocne ale trzeba wstawić zwykłe wiertło bo ten świderek to o kant d... potłuc. Pomimo że z marketu na literę L to naprawdę robi robotę Zgadzam się w 100% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted September 28, 2019 Author Report Share Posted September 28, 2019 Dzisiaj tak poszło. [Dodano: 28 wrz 2019 - 21:02] Drzwi na jedną stronę, na drugą też, było już ciemno, więc fotki dodam jutro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted September 29, 2019 Author Report Share Posted September 29, 2019 (edited) Kolejny dzień prac. Edited September 29, 2019 by krzysiekwawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted October 6, 2019 Author Report Share Posted October 6, 2019 Pytanie, czym pokryć dach, mam zamiar obić strop dachu deskami, tak aby, dym się nie przedostawał, oraz położyć na krokwie deski poziome.Gont bitumiczny, czy blacho dachówka, lub coś w tym rodzaju? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted October 9, 2019 Author Report Share Posted October 9, 2019 (edited) Dalsze prace. Edited October 9, 2019 by krzysiekwawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voytek.lewy Posted October 11, 2019 Report Share Posted October 11, 2019 Ja chyba 4 lata temu dalem na deski, a w zasadzie boazerie, gont. Nic niepokojacego nie zauwazylem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted October 12, 2019 Author Report Share Posted October 12, 2019 (edited) Po długich przemyśleniach, zrobię właśnie z gontu. A tymczasem cd. Edited October 12, 2019 by krzysiekwawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted October 14, 2019 Author Report Share Posted October 14, 2019 Takie zdobienia+dach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted October 15, 2019 Report Share Posted October 15, 2019 Pomysłowe te zdobienia Szablon z blachy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 15, 2019 Report Share Posted October 15, 2019 (edited) W środku nie opalaj (drzwi) samo ściemnieje Te wstawki kilkucentymetrowe nie rozejdą się (łączenie 2 desek na boku wędzarni)?A za całokształt wielkie brawa :clap: Edited October 15, 2019 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted October 15, 2019 Author Report Share Posted October 15, 2019 Pomysłowe te zdobienia Szablon z blachy ?Dzięki, szablon ze sklejki, trochę się nadwęgliła, ale wytrzymała do końca [Dodano: 15 paź 2019 - 21:01]W środku nie opalaj (drzwi) samo ściemnieje Te wstawki kilkucentymetrowe nie rozejdą się (łączenie 2 desek na boku wędzarni)?A za całokształt wielkie brawa :clap: Wiem, wiem, ale to było na próbę , pierwszy raz opalałem drewno, no i tak pomyślałem, że jak coś spierdzielę, to nie będzie widać Co do desek, to takie miałem, zostały z budowy domu, jakoś to musiałem łączyć, drewno suche na maxa, także liczę, że szpar nie będzie, jak jeszcze wilgotności złapią.Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cianek Posted October 16, 2019 Report Share Posted October 16, 2019 (edited) Czy dach podbijales od środka czymś? Bo z tego co pisałeś wcześniej to myślałaś o sklejce. Ja chce gont położyć tylko na podbitce i jestem ciekaw jak się ten gont będzie zachowywał bez podwójnego deskowania. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edited October 16, 2019 by cianek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 16, 2019 Report Share Posted October 16, 2019 (edited) Dachu w wędzarni nie należy niczym podbijać od wewnątrz.Powinny być surowe deski.Sklejka to też nie najlepszy pomysł. Edited October 16, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted October 16, 2019 Author Report Share Posted October 16, 2019 (edited) Tylko poziome deski i na to gont, tak jest u mnie za poradą jednego z Userów. Wybiłem, nie wiem, jak to nazwać....dach od wewnątrz, tak aby dym nie dostawał się powyżej, tylko ulatywał otworami, albo jak daszek podniosę, bo będzie na zawiasach [Dodano: 16 paź 2019 - 21:56]Zdjęcie przekreciło, ale, tam gdzie są otwory, to jest góra Edited October 16, 2019 by krzysiekwawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 16, 2019 Report Share Posted October 16, 2019 jestem ciekaw jak się ten gont będzie zachowywał bez podwójnego deskowania. Normalnie.U mnie jest do dzisiaj. Wygląda ładnie (kwestia gustu), zabezpiecza przed deszczem, nie topi się ani na słońcu, ani od temperatury. Nic nie śmierdzi itp.Dach mam :deska grubości 1cm i na to gont bitumiczny. To wszystko.Bojąc się wiatrów - obróbka blacharska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cianek Posted October 17, 2019 Report Share Posted October 17, 2019 jestem ciekaw jak się ten gont będzie zachowywał bez podwójnego deskowania.Normalnie.U mnie jest do dzisiaj. Wygląda ładnie (kwestia gustu), zabezpiecza przed deszczem, nie topi się ani na słońcu, ani od temperatury. Nic nie śmierdzi itp.Dach mam :deska grubości 1cm i na to gont bitumiczny. To wszystko.Bojąc się wiatrów - obróbka blacharska.Czyli mam rozumieć, że jak będę deskowal dach 2 cm podbitką ta w zupełności powinno starczyc. Nic złego z gontem bitumicznych nie będzie działo? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted October 17, 2019 Author Report Share Posted October 17, 2019 Nic się nie stanie, ja u siebie zrobię obróbki z blachy, tak dla świętego spokoju. Wiatr+wysokość, nie chcę zbierać dachu od sąsiada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 18, 2019 Report Share Posted October 18, 2019 Czyli mam rozumieć, że jak będę deskowal dach 2 cm podbitką ta w zupełności powinno starczyc. Wystarczy, wystarczy Nic złego z gontem bitumicznych nie będzie działo? Nie zauważyłem nic niepokojącego u siebie. obróbki z blachy, tak dla świętego spokoju. Wiatr+wysokość, nie chcę zbierać dachu od sąsiada Dokładnie. Ja mam wokoło szczere pola więc p...dzi - hmm.- znaczy wieje niemiłosiernie Dlatego też całość zabezpieczyłem blachą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cianek Posted October 18, 2019 Report Share Posted October 18, 2019 Super. Dzięki za info. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 18, 2019 Report Share Posted October 18, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts