Jump to content

Kiełbasa krucha z galaretką


sajmon0609

Recommended Posts

Znalazłem tą recepturę na blogu smakijacka ale tam się nie udała wiec zmodyfikowałem przepis i się udała

 

SUROWIEC:

 

Szynka kl.I 2,5 kg 

Boczek 2 kg

Podgardle 0,5 kg

 

PRZYPRAWY na kg surowca

 

sól kamienna 17/18 g

gorczyca 2 g

pieprz czarny mielony 2 g

pieprz zielony gnieciony w moździerzu 1 g

czosnek 8 g

majeranek 0,3 g

woda 50 ml

rosół 700 ml na 5 kg = 140ml/kg

jelita 

 

Wykonanie:

Dzień wcześniej stawiamy rosół ze skorek i gotujemy około 2 godzin ,po ostygnięciu ściągamy wierzchnia warstwę tłuszczu.

Mięso tniemy na kawałki do trzech osobnych pojemników i dodajemy przyprawy i sól zgodnie z gramaturą poszczególnych mięs i na 1 godzinę do lodówki.

Mielenie zelmerek 

szynka szarpak ja nie mając pokroiłem w drobną kostkę

boczek 10

podgardle 8

Podgrzewamy rosół do 82 stopni dla spokoju dodałem 2 łyżeczki żelatyny i wymieszałem. Do Boczku i podgardla dodajemy 50ml wody i lekko wyrabiamy do połączenia się tych dwóch mięs około 1 minuty, następnie dolewamy rosół  cały czas mieszamy około 1 minuty aż będziemy widzieć ze rosół wymieszał się z mięsem dodajemy szynkę i mieszamy też krotko około 2 minut ,napełniamy jelita bez osadzania dajemy do wędzarni osuszamy wędzimy do koloru który nas satysfakcjonuje i dopiekamy do 68 stopni w środku.Zaraz po wyjęciu z wędzarni kiełbasę chłodzimy w zimnej wodzie około 10 minut i do lodówki spożywamy na drugi dzień.  

Uwagi:

Przy drugim wyrobie szynkę bym raczej zmielił szarpakiem i soli dodałem 18 mogłem dać mniejszą dawkę ale to już zależy od słonolubnosći .Kiełbasa jest krucha galaretka też jest pewnie przepis można będzie zmodyfikować może dodać więcej rosołu?.  

post-45364-0-90444800-1569567990_thumb.jpg

post-45364-0-51940800-1569567998_thumb.jpg

post-45364-0-83677200-1569568004_thumb.jpg

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Witam mam pytanie jaka ilość skórek gotować na rosół i czy 700mml.rosołu jest na 5kg kiełbasy bo na kilogram to chyba nie bardzo. Pozdrawiam

Skorki były z boczku i podgardla, boczku dostałem 2,6 kg  a podgardla 1 kg wiec po obliczeniu wyszło mi ze około 0,8 kg skorek ,oczywiście jest to na całość wkradł się czeski błąd ale nie mogę go redagować .Dzień prędzej ugotować wywar jest możliwość skorygowania poprzez żelatynę czy rosół nam stężał ja tak zrobiłem ale trzymałem w temperaturze pokojowej i nie byłem pewny dlatego dodałem żelatyny.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...