sajmon0609 Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 (edited) Znalazłem tą recepturę na blogu smakijacka ale tam się nie udała wiec zmodyfikowałem przepis i się udała SUROWIEC: Szynka kl.I 2,5 kg Boczek 2 kgPodgardle 0,5 kg PRZYPRAWY na kg surowca sól kamienna 17/18 ggorczyca 2 gpieprz czarny mielony 2 gpieprz zielony gnieciony w moździerzu 1 gczosnek 8 gmajeranek 0,3 gwoda 50 mlrosół 700 ml na 5 kg = 140ml/kgjelita Wykonanie:Dzień wcześniej stawiamy rosół ze skorek i gotujemy około 2 godzin ,po ostygnięciu ściągamy wierzchnia warstwę tłuszczu.Mięso tniemy na kawałki do trzech osobnych pojemników i dodajemy przyprawy i sól zgodnie z gramaturą poszczególnych mięs i na 1 godzinę do lodówki.Mielenie zelmerek szynka szarpak ja nie mając pokroiłem w drobną kostkęboczek 10podgardle 8Podgrzewamy rosół do 82 stopni dla spokoju dodałem 2 łyżeczki żelatyny i wymieszałem. Do Boczku i podgardla dodajemy 50ml wody i lekko wyrabiamy do połączenia się tych dwóch mięs około 1 minuty, następnie dolewamy rosół cały czas mieszamy około 1 minuty aż będziemy widzieć ze rosół wymieszał się z mięsem dodajemy szynkę i mieszamy też krotko około 2 minut ,napełniamy jelita bez osadzania dajemy do wędzarni osuszamy wędzimy do koloru który nas satysfakcjonuje i dopiekamy do 68 stopni w środku.Zaraz po wyjęciu z wędzarni kiełbasę chłodzimy w zimnej wodzie około 10 minut i do lodówki spożywamy na drugi dzień. Uwagi:Przy drugim wyrobie szynkę bym raczej zmielił szarpakiem i soli dodałem 18 mogłem dać mniejszą dawkę ale to już zależy od słonolubnosći .Kiełbasa jest krucha galaretka też jest pewnie przepis można będzie zmodyfikować może dodać więcej rosołu?. Edited September 27, 2019 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 Ta kiełbasa nie wygląda na zrobioną na samej soli.Żadne mięso nie było peklowane? --Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon0609 Posted September 27, 2019 Author Report Share Posted September 27, 2019 Ta kiełbasa nie wygląda na zrobioną na samej soli.Żadne mięso nie było peklowane? --RomiiNie nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zenus2601 Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 Ciekawe jakby ją wędzić jednocześnie z pieczeniem tak w 90stopni z trzy godz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 Ciekawe jakby ją wędzić jednocześnie z pieczeniem tak w 90stopni z trzy godz Będzie mocno upieczona.Moim zdaniem nie do zjedzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmbp Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 Witam mam pytanie jaka ilość skórek gotować na rosół i czy 700mml.rosołu jest na 5kg kiełbasy bo na kilogram to chyba nie bardzo. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon0609 Posted September 27, 2019 Author Report Share Posted September 27, 2019 Witam mam pytanie jaka ilość skórek gotować na rosół i czy 700mml.rosołu jest na 5kg kiełbasy bo na kilogram to chyba nie bardzo. PozdrawiamSkorki były z boczku i podgardla, boczku dostałem 2,6 kg a podgardla 1 kg wiec po obliczeniu wyszło mi ze około 0,8 kg skorek ,oczywiście jest to na całość wkradł się czeski błąd ale nie mogę go redagować .Dzień prędzej ugotować wywar jest możliwość skorygowania poprzez żelatynę czy rosół nam stężał ja tak zrobiłem ale trzymałem w temperaturze pokojowej i nie byłem pewny dlatego dodałem żelatyny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 (edited) Żelatyna nie jest potrzebna moim zdaniem.Wystarczy rosół ze skórek.Bardzo dobry skład na kruchą. Edited September 27, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomagni Posted January 31, 2020 Report Share Posted January 31, 2020 Witam,wędzenie w jakiej temperaturze przeprowadzać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon0609 Posted March 5, 2020 Author Report Share Posted March 5, 2020 Witam,wędzenie w jakiej temperaturze przeprowadzać ?Według standardów do 60 c do koloru i potem dopiekanie 90 c Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts