ReniaS Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 (edited) Nic nowego, ale bardzo smacznego: Krem z brokułów • brokuły 400 g• ziemniak 1 sztuka• cebula 100 g• 2 ząbki czosnku• 1 łyżka oliwy• 100 ml śmietany• sól, pieprz Sposób przygotowania bardzo prosty:Rozdrabniam brokuły na niewielkie różyczki. Brokuł i pokrojonego w kostkę ziemniaka zalewamwodą (lub bulionem) i gotuję przez 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Następnie poszatkowanącebulę i czosnek duszę na wolnym ogniu aż do uwolnienia zapachu- dodaję do warzyw. Zahartowanąśmietanę wlewam do zupy (czasami robię bez śmietany).Blenduję aż do otrzymania jednolitego kremu.Doprawiam do smaku i gotowe Edited March 14, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 bardzo smacznego: Pieknie wygląda i składniki - powinno być pyszne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 27, 2019 Report Share Posted September 27, 2019 (edited) SPYCHOWO (JEZIORO CICHE) Super to wygląda Pozdrawiam Edited January 8, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted September 27, 2019 Author Report Share Posted September 27, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 16, 2019 Report Share Posted November 16, 2019 Blenduję aż do otrzymania jednolitego kremu. Zupa krem - tak - ale te cudaki co pływają na wierzchu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted November 19, 2019 Author Report Share Posted November 19, 2019 Zupa krem - tak - ale te cudaki co pływają na wierzchu ? Był tez drugi krem, z kalafiora - to te białe lilie ,który "pływa" w cieniutkim plasterku zielonej papryki ,a w samym środku - różyczka brokuła....to żółte... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 19, 2019 Report Share Posted November 19, 2019 który "pływa" w cieniutkim plasterku zielonej papryki Foremka kształtu z papryki - świetny patent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted January 8, 2020 Author Report Share Posted January 8, 2020 (edited) KOTLETY W ZALEWIE OCTOWEJ: 1 duży, podwójny filet z kurczaka lub 2 mniejsze - rozbijam na nieduże kotlety,przyprawiam, panieruję w bułce i jajku, smażę na oleju.Gotuję zalewę:2 1/2 szklanki wody1/4 szklanki oleju1/2 szklanki octu1/2 łyżeczki soli2 łyżki przecieru pomidorowego/ może być bez3 łyżki cukru1 duża cebulapo kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego2 liście lauroweCiepłe kotlety zalewam zimną zalewą. Edited January 8, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 KOTLETY W ZALEWIE OCTOWEJ: Reniu, aż wstyd przyznać ale nigdy nie jadłam kotletów w zalewie octowej. Koniecznie wypróbuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 To takie trochę "Filety a,la śledzie po Kaszubsku" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 Właśnie takowy dostałem na obiadokolację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 To takie trochę "Filety a,la śledzie po Kaszubsku" ?Ja jadlam gdzies takie tylko z boczniakami al'a kotletami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 Bo najważniejsza to jest tu ta słodko kwaśna zalewa z cebulką i przyprawami . Wszystko praktycznie będzie pychota, w takiej wspaniałej "Kaszubskiej marynacie", bo na dobrą sprawę to jest ona uniwersalna, pasuje do większości ryb czy mięs, a i dodatki, jak pisze Electra, można urozmaicać, grzybki, borówki, rodzynki etc. Brawo Halusia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted January 8, 2020 Author Report Share Posted January 8, 2020 (edited) To takie trochę "Filety a,la śledzie po Kaszubsku" ? Tak, tak..... dla tych co nie lubią ryb [Dodano: 08 sty 2020 - 19:51Zapraszam Halinko, musisz koniecznie spróbować KOTLETY W ZALEWIE OCTOWEJ: Reniu, aż wstyd przyznać ale nigdy nie jadłam kotletów w zalewie octowej. Koniecznie wypróbuję Edited January 9, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 @ReniaS, sledzie to nie ryby ja uwielbiam..ale ryb nie lubie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 sledzie to nie ryby ja uwielbiam..ale ryb nie lubie . Teraz wszystko jasne. Ja bardzo luibie ryby ,ale sledzie moga sobie dalej plywac, jak dla mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted January 9, 2020 Author Report Share Posted January 9, 2020 (edited) sledzie to nie ryby ja uwielbiam..ale ryb nie lubie . Teraz wszystko jasne. Ja bardzo luibie ryby ,ale sledzie moga sobie dalej plywac, jak dla mnie. Jeśli ktoś nie przepadał za śledziami, tak jak jamusi wypróbować śledziki wg Małgo z orzechami i śliwką - the best https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/?p=653191 Edited January 10, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 9, 2020 Report Share Posted January 9, 2020 Ciewy przepis musze sprobowac ! U nas w domu sledzi je sie duzo ..co prawda sa kupne , bo na dwie osoby nie chce mi sie kupowac filetow i robic akurat w danym smaku .Oczywiscie na swieta robie sama .i nie moze zabraknac smazonych sledzi z koperkiem w zalewie octowej tzw 123Jadlam kiedys sledzie z orzechami i rodzynkami , Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted January 9, 2020 Author Report Share Posted January 9, 2020 Ciewy przepis musze spróbować ......akurat w danym smaku .Oczywiscie na swieta robie sama .i nie moze zabraknac smazonych sledzi z koperkiem w zalewie octowej tzw 123Jadlam kiedys sledzie z orzechami i rodzynkami , Też mi przypasował ten wyraźny smak orzechów i nutka tymianki.....mniam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted January 9, 2020 Author Report Share Posted January 9, 2020 (edited) Ocet winny - winogrono z własnego ogródka działkowegowykonałam pierwszy raz przepis zaczerpnęłam od Koleżanki Małgoś https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet.../page-3 Edited January 10, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 9, 2020 Report Share Posted January 9, 2020 wykonałam pierwszy raz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted January 24, 2020 Author Report Share Posted January 24, 2020 (edited) Pasztet wg przepisu mojej Sister . .....poprzeczka wysoko.... : :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/?p=131912 Halinko.....bardzo się starałam.... Edited January 24, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 24, 2020 Report Share Posted January 24, 2020 Ślicznie Brawo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted March 14, 2020 Author Report Share Posted March 14, 2020 (edited) Moje roladki drobiowo - wieprzowe i spagetti z cukinii. Edited March 14, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted March 20, 2020 Author Report Share Posted March 20, 2020 (edited) Pasztet: 3 ćwiartki z kurczaka (ok 1,4 kg)300 g wątróbki drobiowej100 g wędzonego boczku450 g podgardla3 duże cebule4 jaja2 bułki pszenneolej rzepakowy ( niewielka ilość do smażenia)1 łyżka musztardy½ łyżeczki gałki muszkatałowej4 ziarenek ziela angielskiego2 liście laurowesól, pieprz czarnyżurawina 8% Przygotowanie:Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu, z podgardla usuwamy gruczoły, razem z boczkiem wkładamy do garnka i zalewamy wodą.Gotujemy razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ( do miękkości). Wątróbkę smażymy na oleju, przekładamy do innego naczynia,cebulę kroimy na piórka przesmażamy na złoty kolor. Bułki namaczamy, odciskamy.Wszystkie ugotowane składniki wraz bułkami i cebulką mielimy na maszynce dwukrotnie. Dodajemy musztardę, gałkę, jajka, sól i pieprz do smaku, blendujemy na jednolitą masą. Dolewamy wywar regulując gęstość. Masę przekładamy do foremek.Pieczemy w piekarniku ok. 1 godzinę w 180 st.Pasztet wyszedł delikatny, smarowny – na mój gust bardzo dobry.Smacznego! Edited March 20, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.