Jump to content

Różne


ReniaS

Recommended Posts

Nic nowego, ale bardzo smacznego:

 

Krem z brokułów 

 

• brokuły 400 g

• ziemniak 1 sztuka
• cebula 100 g
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oliwy
• 100 ml śmietany
• sól, pieprz 

Sposób przygotowania bardzo prosty:

Rozdrabniam brokuły na niewielkie różyczki. Brokuł i pokrojonego w kostkę ziemniaka  zalewam

wodą (lub bulionem) i gotuję przez 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Następnie poszatkowaną

cebulę i czosnek duszę na wolnym ogniu aż do uwolnienia zapachu- dodaję do warzyw. Zahartowaną
śmietanę wlewam do zupy (czasami robię bez śmietany).Blenduję  aż do otrzymania jednolitego kremu.

Doprawiam do smaku i gotowe :)  

post-98636-0-42747000-1569609652_thumb.jpg

Edited by ReniaS
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 1 month later...
  • 1 month later...

KOTLETY W ZALEWIE OCTOWEJ:

 

1 duży, podwójny filet z kurczaka lub 2 mniejsze - rozbijam na nieduże kotlety,
przyprawiam, panieruję w bułce i jajku, smażę na oleju.

Gotuję zalewę:
2 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki przecieru  pomidorowego/  może być bez
3 łyżki cukru
1 duża cebula
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 liście laurowe

Ciepłe kotlety zalewam zimną zalewą.

 

post-98636-0-78473700-1578503069_thumb.jpg

Edited by ReniaS
Link to comment
Share on other sites

Bo najważniejsza to jest tu ta słodko kwaśna zalewa z cebulką i przyprawami :D. Wszystko praktycznie będzie pychota, w takiej wspaniałej "Kaszubskiej marynacie", bo na dobrą sprawę to jest ona uniwersalna, pasuje do większości ryb czy mięs, a i dodatki, jak pisze Electra, można urozmaicać, grzybki, borówki, rodzynki etc. Brawo Halusia  :D:thumbsup:.

Link to comment
Share on other sites

To takie trochę "Filety a,la śledzie po Kaszubsku" :D ?

:D Tak, tak..... dla tych co nie lubią ryb  :yes:  :thumbsup:

[Dodano: 08 sty 2020 - 19:51Zapraszam Halinko, musisz koniecznie spróbować :D

 

 

KOTLETY W ZALEWIE OCTOWEJ:

 

Reniu, aż wstyd przyznać ale nigdy nie jadłam kotletów w zalewie octowej. :facepalm:

Koniecznie wypróbuję  :frantics:

Edited by ReniaS
Link to comment
Share on other sites

 

sledzie to nie ryby   ja uwielbiam..ale ryb nie lubie .

 Teraz wszystko jasne. Ja bardzo luibie ryby ,ale sledzie moga sobie dalej plywac, jak dla mnie. 

Jeśli ktoś nie przepadał za śledziami, tak jak ja

musi wypróbować śledziki wg Małgo z orzechami i śliwką - the best  :thumbsup:  :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/?p=653191

post-98636-0-05528100-1578543410_thumb.jpg

Edited by ReniaS
Link to comment
Share on other sites

Ciewy przepis musze sprobowac ! U nas w domu sledzi je sie duzo ..co prawda sa kupne , bo na dwie osoby nie chce mi sie kupowac filetow i robic akurat w danym smaku .Oczywiscie na swieta robie sama .i nie moze zabraknac smazonych sledzi z koperkiem w zalewie octowej tzw 123

Jadlam kiedys sledzie z orzechami i rodzynkami , 

Link to comment
Share on other sites

Ciewy przepis musze spróbować  ......akurat w danym smaku .Oczywiscie na swieta robie sama .i nie moze zabraknac smazonych sledzi z koperkiem w zalewie octowej tzw 123Jadlam kiedys sledzie z orzechami i rodzynkami , 

:yes:  :yes: Też mi przypasował ten wyraźny smak orzechów i nutka tymianki.....mniam :)  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Pasztet:

 

3 ćwiartki   z kurczaka (ok 1,4 kg)
300 g wątróbki drobiowej
100 g wędzonego boczku
450 g podgardla
3 duże cebule
4 jaja
2 bułki  pszenne
olej rzepakowy ( niewielka ilość do smażenia)
1 łyżka musztardy
½ łyżeczki gałki muszkatałowej
4 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz czarny
żurawina 8%

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu, z podgardla usuwamy gruczoły, razem z boczkiem wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
Gotujemy razem  z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ( do miękkości). Wątróbkę smażymy na oleju, przekładamy do innego naczynia,
cebulę kroimy na piórka przesmażamy na złoty kolor. Bułki namaczamy, odciskamy.
Wszystkie ugotowane składniki wraz bułkami i cebulką mielimy na maszynce dwukrotnie. Dodajemy musztardę, gałkę, jajka, sól 
i pieprz do smaku, blendujemy na jednolitą masą. Dolewamy wywar regulując gęstość.  Masę przekładamy do foremek.
Pieczemy w piekarniku ok. 1 godzinę w 180 st.

Pasztet wyszedł delikatny, smarowny – na mój gust bardzo dobry.
Smacznego!

post-98636-0-07193100-1584712673_thumb.jpg

post-98636-0-44120000-1584712707_thumb.jpg

post-98636-0-17153800-1584712775_thumb.jpg

Edited by ReniaS
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...