Jump to content

BYLA bardzo dobra


ANNAM

Recommended Posts

Zrobilam, biala kielbase i byla bardzo dobra. Zdjec nie mam , ale moge wam opisac. JAk komus bardzo zalezy :wink:

Czytajac grzecznie wszystkie przepisy stwierdzilam, ze bez wedzarni i tak trzeba od czegos zaczac. Wiadomo biala. Zrobilam wg przepisu, jednak nastepnym razem sproboje z miesa peklowanego( tylko ze zwyklej ciekawosci smaku).

Zaraz znowu wyrusze na poszukiwania innych przepisow, narazie na niewedzonki.

Link to comment
Share on other sites

Oryginalne przepisy i receptury na kiełbasę białą nie przewidują użycia do produkcji aztanów i azotynów. Dlatego kiełbasa po sparzeniu ma kolor szary (w przekroju), a biały jelita. Stąd nazwa. To jest własnie oryginalna kiełbasa biała.

Dodanie środków peklujących zamienia ją na zwykłą kiełbasę wiejską z dodatkiem majeranku, również bardzo dobrą.

Na grilla nadaje się jedynie kiełbasa biała w oryginale, gdyż, jak już wspomniano, w temp. powyżej 160 st.C zawarte w mięsie azotyny zaczynają wytwarzać bardzo szkodliwe dla organizmu (rakotwórcze) związki.

Życzę udanej i rozwojowej produkcji.

Link to comment
Share on other sites

Tak.

O tym się głośno nie mówi, gdyż wyobraź sobie jak spadłyby weekendowe obroty. :wink:

Zresztą dokładnie wyjaśniała to pani technolog podczas pierwszego naszego zlotu.

Na grilla możesz ją wrzucić, ale tylko celem podgrzania, i to w dość niskiej temperaturze.

Link to comment
Share on other sites

Guest pedro
O tym, że wyroby peklowane nie nadają się na grill'a mówi się dopiero od niedawna i to po cichu. Całe życie piekło się kiełbaski na patyku i to te peklowane właśnie. Później nastała moda na grill i dalej piecze się kiełbaski peklowane. My jako nieliczni już wiemy, że takie szkodzą, ale czy wiedząc o tym ich nie grilujemy ?? Różnie to bywa :wink:
Link to comment
Share on other sites

Kochani. My wiemy, tylko spróbujcie wyjaśnić to, klientowi w sklepie, który tradycyjnie kupuje na grilla i ogniska kiełbasę peklowaną wędzoną.

Nie ma takiej opcji. Świadomość żywieniowa w naszym społeczeństwie jest znikoma, albo żadna. Nagminnym jest mycie kiełbas, lub, jeśli pojawi się pleśń na pasztetowej w słoiku, to wystarczy ściągnąć, tylko pleśń i trochę pasztetu, bo reszta jest dobra. Etykiety ze składem większość ludzi nawet nie czyta, a jeśli to i tak nie widzą, co to jest choćby MOM, fosforany, czy chociażby kwas askorbinowy.

Nitrozoaminy to dla większości klientów temat tak dziwny jak fizyka kwantowa, no i jeśli ich nie widać, to nie ma problemu. W większości krajów jada się na grillu mięsa i produkty bez dodatku peklosoli, tylko u nas uważa się, że kiełbasa musi być złota i spocona ( osobiście uważam taką za najsmaczniejszą )

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W życiu to co dobre jest niemoralne , nielegalne albo tuczące:)))))) zabijają nas spaliny, meczą jakies jadowite biedronki.Wole zjeść usmażona kiełbaskę , wiedząc że może nie jest to najzdrowsze:) Zresztą i tak kiedyś przyjdzie "odejść".wolę wtedy znać smak pychotkowej smażonej kiełbaski:)))
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...