ANNAM Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Zrobilam, biala kielbase i byla bardzo dobra. Zdjec nie mam , ale moge wam opisac. JAk komus bardzo zalezy :wink: Czytajac grzecznie wszystkie przepisy stwierdzilam, ze bez wedzarni i tak trzeba od czegos zaczac. Wiadomo biala. Zrobilam wg przepisu, jednak nastepnym razem sproboje z miesa peklowanego( tylko ze zwyklej ciekawosci smaku). Zaraz znowu wyrusze na poszukiwania innych przepisow, narazie na niewedzonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Gratulacje.Jeśli będziesz stosowała sól peklową to nie wkładaj tej kiełbaski na grilla (nie wskazane). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Jak biała to na soli a nie peklosoli,taka to chyba kielabasa na bialoPozdrawiam Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Jeżeli użyjesz peklosoli , biała zrobi się różowa ( czasami można zobaczyć takie wynalazki w marketach ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Oryginalne przepisy i receptury na kiełbasę białą nie przewidują użycia do produkcji aztanów i azotynów. Dlatego kiełbasa po sparzeniu ma kolor szary (w przekroju), a biały jelita. Stąd nazwa. To jest własnie oryginalna kiełbasa biała.Dodanie środków peklujących zamienia ją na zwykłą kiełbasę wiejską z dodatkiem majeranku, również bardzo dobrą.Na grilla nadaje się jedynie kiełbasa biała w oryginale, gdyż, jak już wspomniano, w temp. powyżej 160 st.C zawarte w mięsie azotyny zaczynają wytwarzać bardzo szkodliwe dla organizmu (rakotwórcze) związki.Życzę udanej i rozwojowej produkcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Posudziej Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Czy to oznacza że śląskie , grilowe i inne sklepowe badziewie też nie nadaje się na gril, bo nie podejrzewam aby nie było w nich azotanów i azotynów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Tak.O tym się głośno nie mówi, gdyż wyobraź sobie jak spadłyby weekendowe obroty. :wink: Zresztą dokładnie wyjaśniała to pani technolog podczas pierwszego naszego zlotu.Na grilla możesz ją wrzucić, ale tylko celem podgrzania, i to w dość niskiej temperaturze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 O tym, że wyroby peklowane nie nadają się na grill'a mówi się dopiero od niedawna i to po cichu. Całe życie piekło się kiełbaski na patyku i to te peklowane właśnie. Później nastała moda na grill i dalej piecze się kiełbaski peklowane. My jako nieliczni już wiemy, że takie szkodzą, ale czy wiedząc o tym ich nie grilujemy ?? Różnie to bywa :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Kochani. My wiemy, tylko spróbujcie wyjaśnić to, klientowi w sklepie, który tradycyjnie kupuje na grilla i ogniska kiełbasę peklowaną wędzoną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Pedro słusznie zauważył, czy to nasza wina że przeważnie to co dobre nie należy do najzdrowszych? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majchal Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Kochani. My wiemy, tylko spróbujcie wyjaśnić to, klientowi w sklepie, który tradycyjnie kupuje na grilla i ogniska kiełbasę peklowaną wędzoną.Nie ma takiej opcji. Świadomość żywieniowa w naszym społeczeństwie jest znikoma, albo żadna. Nagminnym jest mycie kiełbas, lub, jeśli pojawi się pleśń na pasztetowej w słoiku, to wystarczy ściągnąć, tylko pleśń i trochę pasztetu, bo reszta jest dobra. Etykiety ze składem większość ludzi nawet nie czyta, a jeśli to i tak nie widzą, co to jest choćby MOM, fosforany, czy chociażby kwas askorbinowy. Nitrozoaminy to dla większości klientów temat tak dziwny jak fizyka kwantowa, no i jeśli ich nie widać, to nie ma problemu. W większości krajów jada się na grillu mięsa i produkty bez dodatku peklosoli, tylko u nas uważa się, że kiełbasa musi być złota i spocona ( osobiście uważam taką za najsmaczniejszą ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pingu Posted July 17, 2008 Report Share Posted July 17, 2008 W życiu to co dobre jest niemoralne , nielegalne albo tuczące:)))))) zabijają nas spaliny, meczą jakies jadowite biedronki.Wole zjeść usmażona kiełbaskę , wiedząc że może nie jest to najzdrowsze:) Zresztą i tak kiedyś przyjdzie "odejść".wolę wtedy znać smak pychotkowej smażonej kiełbaski:))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.