Jump to content

Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych


jacekw21

Recommended Posts

Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych

 

post-72431-0-55899400-1570883099_thumb.jpgpost-72431-0-97968900-1570883105_thumb.jpgpost-72431-0-38522700-1570883114_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
-szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm
-policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm
-mięso z golonki  600 g / 2,5 mm mielimy dwa razy
Rozdrabnianie maszynka nr.8
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 19 g/kg
-pieprz czarny 2 g/kg
-pieprz biały 1 g /kg
-kolendra mielona 1 g/kg
-czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg
-gorczyca ziarno 3-4 g /kg
-jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru
-woda 500 ml do szynki i policzków
-200 ml do golonki i błon z policzków
 
WYKONANIE:
Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy do golonki i razem będziemy mielić na 2,5 mm. Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca w osobnych pojemnikach peklujemy w temp.4-6 st.dwa dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, czosnek dajemy do 500 ml wody i całość wlewamy do miski z szynką i policzkami dodajemy resztę przypraw i mieszamy dokładnie . Następnie do zmielonej golonki i błon z policzków dajemy 200 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Teraz całość mięsa łączymy ze sobą i bardzo staranie wyrabiamy . Napełniamy jelita dość ściśle i dajemy do osadzania na 2 godz w temp. pokojowej. Następna czynność to osuszanie w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temp.45-50 st. bez dymu na żarze. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie . Osobiście wędziłem wiśnią,śliwą i olchą .Wędzimy do koloru jaki nas zadowala u mnie wędzenie trwało około 3 godz. wędziłem w temp. 50-60 st. Po wędzeniu kiełbasę parzymy w wodzie o temp. 75-80 st.do momenty osiągnięcia temp w środku 68-70 st. Po parzeniu kiełbasę hartujemy w zimnej wodzie około 5 min.
SMACZNEGO.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...