jazy1 Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Długo czytałem o wyrobach z szynkowaru . Zdecydowałem się . zakupiłem na allegro szynkowar http://allegro.pl/item397655364_szynkowar_1_2_kg_z_regulacja_docisku_promocja_.htmli od razu pytanie . Szynkowar nie jest szczelny od dołu ( przerobiony z nadziewarki do wędlin). woda podczas parzenia będzie dostawać się do środka. Czy to będzie przeszkadzać? (wkład będzie w woreczku. To będzie mój pierwszy wyrób , więc nie mam żadnego doświadczenia oprócz lektury na tym forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grazia Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Niestety twój szynkowar nie nadaje się do gotowania wyrobów. Kiedyś na forum przestrzegano przed kupnem takich szynkowarów przerabianych z nadziewarek do wędlin oraz przed sprzedającym takie szynkowary na allegro nick LeszekBack1. Myślę że dałeś się wrobić, ale może inni maja inne zdanie w tym temacie. Na Allegro można kupić taniej czeskie szynkowary, które zdają egzamin przynajmniej u mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Grazia ma rację, wystarczy poczytać opis:"z dowolną regulacją siły docisku wsadu mięsnego i jego wielkości. Jak ważna jest siła docisku wiedzą wszyscy Ci, którym po zakończeniu cyklu warzenia szynka rozwarstwiała się."A więc jak napisał LeszekBack1 - masowanie mięsa już od dzisiaj niepotrzebne?! Wszystko załatwi regulowany docisk - victoria :sad: Z doświadczenia które przerobiłem na sobie - zbyt silny docisk nie jest wskazany !!!Teraz jestem na etapie dorabiania słabszej sprężyny.Na allegro są też prawdziwe szynkowary:http://allegro.pl/item396035108_masz_dosc_chemii_i_wody_w_wedlinach_szynkowar.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 @Jazy1 spokojnie możesz robić wg.przepisów ze stronki woreczek sszczelnie zawiązać i wszystko reszta to wprawa Powodzenia :lol: Niestety twój szynkowar nie nadaje się do gotowania wyrobów. Kiedyś na forum przestrzegano przed kupnem takich szynkowarów przerabianych z nadziewarek do wędlin oraz przed sprzedającym takie szynkowary na allegro nick LeszekBack1. Myślę że dałeś się wrobić, ale może inni maja inne zdanie w tym temacie. Na Allegro można kupić taniej czeskie szynkowary, które zdają egzamin przynajmniej u mnie. tak tak , a złej baletnicy........ :grin: :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zetes Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 jazy 1Szynkowary pokazane przez "demon_", kilka razy (ostatnio tydzień temu) widziałem w sklepie "PLUS" po 49,90zł.Kupiła go kilka miesięcy temu moja siostra i jest z niego bardzo zadowolona.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazy1 Posted July 10, 2008 Author Report Share Posted July 10, 2008 dziękuję wszystkim. Zrobię , zobaczę, spróbuję, dam znać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Jasiu, niejednokrotnie ściśle zawiązany woreczek pękł mi w szynkowarze i szczerze mówiąc tylko pełna szczelność pozwoliła na utrzymanie soczków i częściowe ich wchłonięcie w trakcie studzenia. Oczywiście możemy zastosować osłonki barierowe i mamy prawie 100% pewności że nie pękną, tylko po co w takim razie szynkowar? Ja osobiście wolałbym nie ryzykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 nie mam pojecia jak moze peknac worek foliowy , chyba ze uzywamy takich cienkich szeleszczacych,ktore nadaja sie tylko na kanapki :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Pęka przeważnie na samym spodzie, być może nie są to woreczki sprzedawane za 8 zlotych za 10 sztuk. Pewnie te nie pękają .Zauważ że nawet szynkowary robione z keksówek poddawane są procesowi uszczelniania ( czyt. lutowania ). Oczywiście jak napisałem - to ja bym nie ryzykował. :grin: Reszta zależy od jazy1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 ja sie tam nie znam moze cos zle robie ,ale moje nie chca pekac(3zl/100szt) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Widocznie kupuje jakieś felerne woreczki, zawsze mam wyciek soku poza worek - czyli do szynkowara. Mniejszy lub większy , ale jest. I nie jest to wyciek od góry ( zawiązane przędzą wędliniarską ). Jeżeli tylko wykluczymy przyczyny metafizyczne - pozostaje woreczek .Tylko co się stanie kiedy jazy1 nie będzie miał tyle szczęścia co Ty i tak jak ja trafi na te felerne? :shock: i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 a probowales wiazac samym woreczkiem?czy po parzeniu wlewales wode do worka w celu kontroli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 A ja po prostu ładuję do osłonki barierowej ,która jest mocna a potem aby uzyskac prostokątny kształt do szynkowaru chociaż można przecież parzyc od razu w osłonce. I żadne przecieki nie są grożne :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej D. Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Witam serdecznie. Ja właśnie kupiłem taki szynkowar do jakiego podał link demon-, lecz zamówiłem go w sklepie u miro. Zrobiłem przed chwilą przelew i teraz tylko czekać na kuriera . Zamierzam teraz spróbować wędlinek z szynkowara ( z braku czasu, gdyż nie mam kiedy wędzić ) Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Woreczki najpierw pakuję do szynkowara , a później napełniam- więc zawiązanie samego woreczka było by bardzo utrudnione. Napełniania wodą nie próbowałem, ale dwukrotnie pęknięcie było na tyle duże że widoczne były wyciski mięsa na zewnątrz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Chudziak, mój szynkowar jest walcem, więc pakowanie osłonki do niego mija się z celem. Ostatnio zrobiłem szyneczkę w samej osłonce http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be9d722c474548bc.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 a czy przy ubijaniu miesa nie uszkadzasz worka,ja tez laduje jak Ty i zawiazuje :wink: potem skrecam i dociskam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Ubijam ręcznie, uprzedni chowając demoniczne krogulce :devil: , więc raczej nie.Muszę przeprowadzić próbę wody, choć teraz będzie to utrudnione ( kupiłem u Miro osłonki i bardzooooo mie się spodobały ) :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazy1 Posted July 10, 2008 Author Report Share Posted July 10, 2008 Jeszcze raz dziękuję wszystkim. Ta dyskusja dała mi naprawdę sporo wiedzy na temat szynkowara a sam szynkowar po prostu uszczelnię ( mam taką możliwość ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Wczoraj przejeżdżałem przez Bielsko i odwiedziłem sklep Miro. Nabyłem szynkowarkę za sto parę złotych. Nie trzeba żadnych woreczków, nic nie pęknie a wyroby pycha wieczorem jeszcze skoczyłem po mięsko wątróbkę i pasztecik pycha dziś rano już konsumpcja. :grin: Do krojenia i jedzenia w/g przepisu oli http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=897 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 jazy1,tak jak napisał Jasiu, szynkowar niekoniecznie musi byc szczelny. Sam w sobie tworzy sztywne ramy dla wsadu w woreczku. Jeżeli ten ostatni jest szczelny (można zastosowac dwa cienkie i u góry zawiązać, po odciągnieciu powietrza), możesz szynkowar zanurzyć całkowicie w wodzie. Ja tak robię z czeskim szynkowarem, ponieważ na leżąco lepiej pasuje do garnka.Bardziej istotna jest praktyka z dociskiem; powinien byc w sam raz. :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 jazy1 szczelny szynkowar jest wygodniejszy w użyciu. Ale ten co go masz przy zastosowaniu woreczków też pozwoli Ci uzyskać smaczne i ładne wyroby.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.