Jump to content

Witam wszystkich

jazy1

Recommended Posts

Długo czytałem o wyrobach z szynkowaru . Zdecydowałem się . zakupiłem na allegro szynkowar http://allegro.pl/item397655364_szynkowar_1_2_kg_z_regulacja_docisku_promocja_.html

i od razu pytanie . Szynkowar nie jest szczelny od dołu ( przerobiony z nadziewarki do wędlin). woda podczas parzenia będzie dostawać się do środka. Czy to będzie przeszkadzać? (wkład będzie w woreczku. To będzie mój pierwszy wyrób , więc nie mam żadnego doświadczenia oprócz lektury na tym forum.

Niestety twój szynkowar nie nadaje się do gotowania wyrobów. Kiedyś na forum przestrzegano przed kupnem takich szynkowarów przerabianych z nadziewarek do wędlin oraz przed sprzedającym takie szynkowary na allegro nick LeszekBack1. Myślę że dałeś się wrobić, ale może inni maja inne zdanie w tym temacie. Na Allegro można kupić taniej czeskie szynkowary, które zdają egzamin przynajmniej u mnie.

Grazia ma rację, wystarczy poczytać opis:

"z dowolną regulacją siły docisku wsadu mięsnego i jego wielkości. Jak ważna jest siła docisku wiedzą wszyscy Ci, którym po zakończeniu cyklu warzenia szynka rozwarstwiała się."

A więc jak napisał LeszekBack1 - masowanie mięsa już od dzisiaj niepotrzebne?!

Wszystko załatwi regulowany docisk - victoria :sad:

Z doświadczenia które przerobiłem na sobie - zbyt silny docisk nie jest wskazany !!!

Teraz jestem na etapie dorabiania słabszej sprężyny.

Na allegro są też prawdziwe szynkowary:

http://allegro.pl/item396035108_masz_dosc_chemii_i_wody_w_wedlinach_szynkowar.html

@Jazy1 spokojnie możesz robić wg.przepisów ze stronki woreczek sszczelnie zawiązać i wszystko reszta to wprawa Powodzenia :lol:

Niestety twój szynkowar nie nadaje się do gotowania wyrobów. Kiedyś na forum przestrzegano przed kupnem takich szynkowarów przerabianych z nadziewarek do wędlin oraz przed sprzedającym takie szynkowary na allegro nick LeszekBack1. Myślę że dałeś się wrobić, ale może inni maja inne zdanie w tym temacie. Na Allegro można kupić taniej czeskie szynkowary, które zdają egzamin przynajmniej u mnie.

tak tak , a złej baletnicy........ :grin: :devil:

jazy 1

Szynkowary pokazane przez "demon_", kilka razy (ostatnio tydzień temu) widziałem w sklepie "PLUS" po 49,90zł.

Kupiła go kilka miesięcy temu moja siostra i jest z niego bardzo zadowolona.

Pozdrawiam.

Jasiu, niejednokrotnie ściśle zawiązany woreczek pękł mi w szynkowarze i szczerze mówiąc tylko pełna szczelność pozwoliła na utrzymanie soczków i częściowe ich wchłonięcie w trakcie studzenia. Oczywiście możemy zastosować osłonki barierowe i mamy prawie 100% pewności że nie pękną, tylko po co w takim razie szynkowar?

Ja osobiście wolałbym nie ryzykować.

Pęka przeważnie na samym spodzie, być może nie są to woreczki sprzedawane za 8 zlotych za 10 sztuk. Pewnie te nie pękają ;).

Zauważ że nawet szynkowary robione z keksówek poddawane są procesowi uszczelniania ( czyt. lutowania ).

Oczywiście jak napisałem - to ja bym nie ryzykował. :grin:

Reszta zależy od jazy1.

Widocznie kupuje jakieś felerne woreczki, zawsze mam wyciek soku poza worek - czyli do szynkowara. Mniejszy lub większy , ale jest. I nie jest to wyciek od góry ( zawiązane przędzą wędliniarską ). Jeżeli tylko wykluczymy przyczyny metafizyczne - pozostaje woreczek :).

Tylko co się stanie kiedy jazy1 nie będzie miał tyle szczęścia co Ty i tak jak ja trafi na te felerne? :shock: i :cry:

Witam serdecznie. Ja właśnie kupiłem taki szynkowar do jakiego podał link demon-, lecz zamówiłem go w sklepie u miro. Zrobiłem przed chwilą przelew i teraz tylko czekać na kuriera :). Zamierzam teraz spróbować wędlinek z szynkowara ( z braku czasu, gdyż nie mam kiedy wędzić ) Pozdrawiam.

Woreczki najpierw pakuję do szynkowara , a później napełniam- więc zawiązanie samego woreczka było by bardzo utrudnione. Napełniania wodą nie próbowałem, ale dwukrotnie pęknięcie było na tyle duże że widoczne były wyciski mięsa na zewnątrz.

Ubijam ręcznie, uprzedni chowając demoniczne krogulce :devil: , więc raczej nie.

Muszę przeprowadzić próbę wody, choć teraz będzie to utrudnione ( kupiłem u Miro osłonki i bardzooooo mie się spodobały ) :grin:

Wczoraj przejeżdżałem przez Bielsko i odwiedziłem sklep Miro. Nabyłem szynkowarkę za sto parę złotych. Nie trzeba żadnych woreczków, nic nie pęknie a wyroby pycha wieczorem jeszcze skoczyłem po mięsko wątróbkę i pasztecik pycha dziś rano już konsumpcja. :grin:

Do krojenia i jedzenia w/g przepisu oli http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=897

jazy1,

tak jak napisał Jasiu, szynkowar niekoniecznie musi byc szczelny. Sam w sobie tworzy sztywne ramy dla wsadu w woreczku. Jeżeli ten ostatni jest szczelny (można zastosowac dwa cienkie i u góry zawiązać, po odciągnieciu powietrza), możesz szynkowar zanurzyć całkowicie w wodzie. Ja tak robię z czeskim szynkowarem, ponieważ na leżąco lepiej pasuje do garnka.

Bardziej istotna jest praktyka z dociskiem; powinien byc w sam raz. :grin: :grin: :grin: