Jump to content

Czy w foli do pakowania próżniowego można piec mięso


mawy

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie: Czy w foli do pakowania próżniowego można piec mięso, zapeklowałem ładny udziec sarny próżniowo i kusi mnie by je upiec w tej folii razem z zalewą. Zamierzam piec powoli całą noc w temp. 90 - 100C. Czy ta folia  nadaje się do pieczenia.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy w foli do pakowania próżniowego można piec mięso

Czy użyte worki do pakowania są przeznaczone do obróbki termicznej souse-vide?

Czy wytrzymają temperaturę 120 C?

Jeśli tak!   Możesz piec.

Osobiście zrobiłbym bez folii.

Link to comment
Share on other sites

To pytanie powinienieś zadać producentowi worka. 

Niektóre są do 80 stopni, inne do 90 inne chwalą się że do 99.

Powyżej 100 stopni woda Ci odparuje i worek szczelnie zamknięty wybuchnie w piekarniku.

Jeśli A. Bagno pisze, że piekł by bez worka to dla mnie kończy dywagacje.

Powodzenia w przyrządzaniu sarny.

--

Romii

Link to comment
Share on other sites

Przed wszystkim 90-100 C, to nie pieczenie.

 

W szczelnie zamkniętym worku woda nie odparuje, no bo gdzie?

Owszem wzrośnie ciśnienie w worku, ale zwykła, o wiele cieńsza folia celulozowa daje radę, więc tym bardziej moletowana da radę.

 

Jednak mimo wszystko, folię bym sobie darował.

Można obrobić termicznie w worku, w wodzie, ale podpiec już bez.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dzięki to jest argument, czyli nie mogę przekroczyć temperatury wrzenia wody. Zamierzam piec sarnę w weekend, ale chyba jutro zakupię udko kurczaka i na próbę upiekę w okolicach 100C.
Jeśli musisz piecz w temp 70 st - 5-7 godzin  i w rękawie do pieczenia - masz bezpiecznie i pysznie. Przed SV wielokrotnie tak piekliśmy
Link to comment
Share on other sites

 

 

Owszem wzrośnie ciśnienie w worku, ale zwykła, o wiele cieńsza folia celulozowa daje radę, więc tym bardziej moletowana da radę.
 

Celulozowa daje rade bo przepuszcza parę wodną - inaczej nie uwędziłbyś nic w celulozowej.

Moletowana przynajmniej w założeniach jest barierowa więc nie powinna nic przepuścić.

--

Romii

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy ta folia  nadaje się do pieczenia

Nie nadaje się.

Możesz jednak piec sous vide w temp. 58 st. C przez 16 - 18h.

Czas zależy zapewne od wieku zwierzęcia. Piekłam dwukrotnie 16 h i to wystarczyło a nawet było ciut za długo.

Mięso zrobiło się mięciutkie w kierunku struktury wątrobowej. To były młode sztuki.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...