mawy Posted October 29, 2019 Report Share Posted October 29, 2019 Pytanie jak w temacie: Czy w foli do pakowania próżniowego można piec mięso, zapeklowałem ładny udziec sarny próżniowo i kusi mnie by je upiec w tej folii razem z zalewą. Zamierzam piec powoli całą noc w temp. 90 - 100C. Czy ta folia nadaje się do pieczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 29, 2019 Report Share Posted October 29, 2019 Czy w foli do pakowania próżniowego można piec mięso Czy użyte worki do pakowania są przeznaczone do obróbki termicznej souse-vide?Czy wytrzymają temperaturę 120 C?Jeśli tak! Możesz piec.Osobiście zrobiłbym bez folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mawy Posted October 29, 2019 Author Report Share Posted October 29, 2019 Właśnie nie wiem, nie mam opakowania, są to normalne worki do pakowarki próżniowej, folia moletowana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 29, 2019 Report Share Posted October 29, 2019 Zamierzam piec powoli całą noc w temp. 90 - 100C. A co się stanie jak w nocy temperatura wzrośnie do 102 C? W piekarniku to jak najbardziej możliwe.Sam sobie odpowiedz.--ROmii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mawy Posted October 29, 2019 Author Report Share Posted October 29, 2019 Co za pytanie, a jak wzrośnie do 105? Pytam się generalnie czy w takiej folii można piec i ewentualnie w granicach jakich temperatur? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 29, 2019 Report Share Posted October 29, 2019 To pytanie powinienieś zadać producentowi worka. Niektóre są do 80 stopni, inne do 90 inne chwalą się że do 99.Powyżej 100 stopni woda Ci odparuje i worek szczelnie zamknięty wybuchnie w piekarniku.Jeśli A. Bagno pisze, że piekł by bez worka to dla mnie kończy dywagacje.Powodzenia w przyrządzaniu sarny.--Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mawy Posted October 29, 2019 Author Report Share Posted October 29, 2019 Dzięki to jest argument, czyli nie mogę przekroczyć temperatury wrzenia wody. Zamierzam piec sarnę w weekend, ale chyba jutro zakupię udko kurczaka i na próbę upiekę w okolicach 100C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 29, 2019 Report Share Posted October 29, 2019 Przed wszystkim 90-100 C, to nie pieczenie. W szczelnie zamkniętym worku woda nie odparuje, no bo gdzie?Owszem wzrośnie ciśnienie w worku, ale zwykła, o wiele cieńsza folia celulozowa daje radę, więc tym bardziej moletowana da radę. Jednak mimo wszystko, folię bym sobie darował.Można obrobić termicznie w worku, w wodzie, ale podpiec już bez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 29, 2019 Report Share Posted October 29, 2019 Dzięki to jest argument, czyli nie mogę przekroczyć temperatury wrzenia wody. Zamierzam piec sarnę w weekend, ale chyba jutro zakupię udko kurczaka i na próbę upiekę w okolicach 100C. Jeśli musisz piecz w temp 70 st - 5-7 godzin i w rękawie do pieczenia - masz bezpiecznie i pysznie. Przed SV wielokrotnie tak piekliśmy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 29, 2019 Report Share Posted October 29, 2019 Owszem wzrośnie ciśnienie w worku, ale zwykła, o wiele cieńsza folia celulozowa daje radę, więc tym bardziej moletowana da radę. Celulozowa daje rade bo przepuszcza parę wodną - inaczej nie uwędziłbyś nic w celulozowej.Moletowana przynajmniej w założeniach jest barierowa więc nie powinna nic przepuścić.--Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 31, 2019 Report Share Posted October 31, 2019 Czy ta folia nadaje się do pieczenia Nie nadaje się.Możesz jednak piec sous vide w temp. 58 st. C przez 16 - 18h.Czas zależy zapewne od wieku zwierzęcia. Piekłam dwukrotnie 16 h i to wystarczyło a nawet było ciut za długo.Mięso zrobiło się mięciutkie w kierunku struktury wątrobowej. To były młode sztuki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobo Posted October 31, 2019 Report Share Posted October 31, 2019 Można kupić rękaw z folii do gotowania sous vide w temperaturze do 120 st C,są w sprzedaży rolki o szer 20 cm długości 6 metrów.Nie podaję linka by nie być posądzony o krypto reklamę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts