gollum Posted November 1, 2019 Report Share Posted November 1, 2019 Tak wygląda. Trochę krótki kanał, pan murarz wysłuchał instrukcji i zrobił po swojemu :grin:Jak z pracy wróciłem to już było pozamiatane. No, dwa pierwsze wsady zamiast uwędzić upiekłem na amen, na wiór.Ale się jej nauczyłem i teraz już utrzymuję temperaturę a kłopot z tym mam rzadko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 1, 2019 Report Share Posted November 1, 2019 Jak mogę Ci coś doradzić to wyłóż w środku nawet boazerią tą komorę i zrób małą dylatację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gollum Posted November 1, 2019 Author Report Share Posted November 1, 2019 Jasne że możesz doradzić, ja za wszelkie rady jestem wdzięczny. Mówiąc o dylatacji masz na myśli przestrzeń pomiędzy drewnem a murem? Pewnie, zrobię, to żaden problem. A deski też mogą być (surowe oczywiście, niemalowane)? Ale daj się czegoś nauczyć przy okazji. Wyjaśnij cel tego zabiegu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 1, 2019 Report Share Posted November 1, 2019 (edited) Mówiąc o dylatacji masz na myśli przestrzeń pomiędzy drewnem a murem?Tak A deski też mogą być (surowe oczywiście, niemalowane)?Jasne tylko nie żywiczne Ale daj się czegoś nauczyć przy okazji. Wyjaśnij cel tego zabiegu.1.Mniejsza ilość drewna potrzebna do wędzenia i wygrzania komory2.Brak skroplin zimą 3.Stabilniejsza temperatura w środku Edited November 1, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gollum Posted November 1, 2019 Author Report Share Posted November 1, 2019 Oooo widzisz. Cholera nie wpadłem nigdy na to. A utrzymanie temperatury wymaga tu dużej uwagi. Genialnie proste. Hm a robić tylko ściany czy strop i podłogę też? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 1, 2019 Report Share Posted November 1, 2019 Wszystko oprócz podłogi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gollum Posted November 1, 2019 Author Report Share Posted November 1, 2019 Oki, się zrobi :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted November 1, 2019 Report Share Posted November 1, 2019 Ciesz się że fachowiec kanał krótki zrobił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gollum Posted November 1, 2019 Author Report Share Posted November 1, 2019 Dlczego? Z tego co teraz czytam powinien mieć 1,5-2 metry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 1, 2019 Report Share Posted November 1, 2019 (edited) Krótszy kanal mniejsze straty ciepła a co za tym idzie mniejsza ilość spalonego drewna.Najlepiej jak palenisko jest pod komorą a miedzy komorą a paleniskiem strop z otworem dymowym.Zalety patrz wyżej jak przy drewnianej komorze.Reasumując .Drewniana komora i polenisko pod komora to jest to do czego należy dążyć.Jest jedna wada.Brak możliwości wędzenia na zimno ,ale do tego można założyć dymogenerator Edited November 1, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gollum Posted November 1, 2019 Author Report Share Posted November 1, 2019 Zdawało mi się że wtedy trudno o optymalną temperaturę przy solidnym zadymieniu. No ale fakt że o drewno coraz trudniej. Mi się udało bo likwidowali u nas ogródki działkowe i capłem 2 metry sześcienne czereśni prawie za darmo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted November 1, 2019 Report Share Posted November 1, 2019 Zdawało mi się że wtedy trudno o optymalną temperaturę przy solidnym zadymieniu. No ale fakt że o drewno coraz trudniej. Mi się udało bo likwidowali u nas ogródki działkowe i capłem 2 metry sześcienne czereśni prawie za darmo.To nie ciesz sie tak bardzo bo normalnie w ekonomicznej ze tak napisze wędzarni spala sie np 4-6 kawałków drewna. przy Twojej to te drewno zapewne pójdzie szybciej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 1, 2019 Report Share Posted November 1, 2019 Solidne zadymienie to powinno być w lokomotywie a nie w wędzarni.Spytaj Zbója jak to jest. Do wędzenia wcale nie potrzeba dużo dymu.Ważniejszy jest jego swobodny przepływ w komorze,żeby się tam nie kisił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gollum Posted November 1, 2019 Author Report Share Posted November 1, 2019 Zbój, jak to jest? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted November 1, 2019 Report Share Posted November 1, 2019 Zbój, jak to jest? :grin:tak jak napisał arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gollum Posted November 1, 2019 Author Report Share Posted November 1, 2019 No wiem, wiem. Ale to dobrze. Nie bede musiał przerabiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gollum Posted November 12, 2019 Author Report Share Posted November 12, 2019 (edited) Takie coś mi wczoraj wyszło. Próbowane jeszcze nie było ale pachnie obłędnie. Ciekawe. Edited November 12, 2019 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts