Jump to content

A moja jast taka - azyl golluma

Recommended Posts

Tak wygląda. Trochę krótki kanał, pan murarz wysłuchał instrukcji i zrobił po swojemu :grin:

Jak z pracy wróciłem to już było pozamiatane. No, dwa pierwsze wsady zamiast uwędzić upiekłem na amen, na wiór.

Ale się jej nauczyłem i teraz już utrzymuję temperaturę a kłopot z tym mam rzadko.

post-99181-0-69791500-1572606245_thumb.jpg

post-99181-0-13852000-1572606278_thumb.jpg

post-99181-0-80368500-1572606299_thumb.jpg

post-99181-0-42658700-1572606332_thumb.jpg

Jasne że możesz doradzić, ja za wszelkie rady jestem wdzięczny.

Mówiąc o dylatacji masz na myśli przestrzeń pomiędzy drewnem a murem?

Pewnie, zrobię, to żaden problem. A deski też mogą być (surowe oczywiście, niemalowane)?

Ale daj się czegoś nauczyć przy okazji. Wyjaśnij cel tego zabiegu.

Mówiąc o dylatacji masz na myśli przestrzeń pomiędzy drewnem a murem?

Tak

A deski też mogą być (surowe oczywiście, niemalowane)?

Jasne tylko nie żywiczne

Ale daj się czegoś nauczyć przy okazji. Wyjaśnij cel tego zabiegu.

1.Mniejsza ilość drewna potrzebna do wędzenia i wygrzania komory

2.Brak skroplin zimą 

3.Stabilniejsza temperatura w środku

Edited by arkadiusz

Krótszy kanal mniejsze straty ciepła a co za tym idzie mniejsza ilość spalonego drewna.Najlepiej jak palenisko jest pod komorą a miedzy komorą a paleniskiem strop z otworem dymowym.Zalety patrz wyżej jak przy drewnianej komorze.Reasumując .Drewniana komora i polenisko pod komora to jest to do czego należy dążyć.Jest jedna wada.Brak możliwości wędzenia na zimno ,ale do tego można założyć dymogenerator Edited by arkadiusz

Zdawało mi się że wtedy trudno o optymalną temperaturę przy solidnym zadymieniu. No ale fakt że o drewno coraz trudniej.

Mi się udało bo likwidowali u nas ogródki działkowe i capłem 2 metry sześcienne czereśni prawie za darmo.

Zdawało mi się że wtedy trudno o optymalną temperaturę przy solidnym zadymieniu. No ale fakt że o drewno coraz trudniej.

Mi się udało bo likwidowali u nas ogródki działkowe i capłem 2 metry sześcienne czereśni prawie za darmo.

To nie ciesz sie tak bardzo ;) bo normalnie w ekonomicznej ze tak napisze wędzarni spala sie np 4-6 kawałków drewna. przy Twojej to te drewno zapewne pójdzie szybciej ;) 

• 2 weeks later...