b-tuner Posted November 5, 2019 Report Share Posted November 5, 2019 Cześć wszystkim, budowa mojej wędzarni zaczęła się latem tego roku i jestem w okolicach 90% do mety. Jako, że jestem laikiem w tych sprawach i nie wiedziałem jak się zakończy mój projekt nie wrzucałem relacji od pierwszych dni realizacji.Ogromna ilość różnych opinii na temat rodzajów wędzarni skłoniła mnie do budowy kibelka z paleniskiem bezpośrednim.Załączam fotorelację z realizacji oraz ewentualne uwagi które na obecnym etapie mają szansę na realizację w budowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 5, 2019 Report Share Posted November 5, 2019 Żeby każdy laik tak ładnie w drewnie robił .Według mnie trochę za małe drzwiczki do paleniska.No i tym wąskim otworem do komory sobie krzywdę zrobiłeś - ciężko będzie kije wkładać.--Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b-tuner Posted November 5, 2019 Author Report Share Posted November 5, 2019 Żeby każdy laik tak ładnie w drewnie robił .Według mnie trochę za małe drzwiczki do paleniska.No i tym wąskim otworem do komory sobie krzywdę zrobiłeś - ciężko będzie kije wkładać.--Romii Otwór do komory jest 20cm węższy od niej samej. Testowałem z kijem i nie było tragedii.Zależało mi głównie na estetyce stąd to posunięcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted November 5, 2019 Report Share Posted November 5, 2019 Otwór do komory jest 20cm węższy od niej samej. Testowałem z kijem i nie było tragedii. Zobaczymy jak potestujesz z pełnymi kijami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 5, 2019 Report Share Posted November 5, 2019 (edited) Nie masz tam czasami popielnika w palenisku? Jak bym widział kratkę w palenisku na jednym ze zdjęć. Jezeli masz to zlikwiduj. Popielnik w wedzarni to błąd. Na lenia to mozesz zalać betonem popielnik lub zasypać piaskiem. Ja raczej bym znalazł/zrobił wieksze drzwi do paleniska i za jednym zamachem zrobił wszystko tz zlikwidował popielnik i wstawił większe drzwi. Ale to ja. A jak mowia każdy ma wedzarni taka jaką chcę ????. Wykonanie fajne z duza dbałościa o estetykę. Edited November 5, 2019 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b-tuner Posted November 5, 2019 Author Report Share Posted November 5, 2019 Popielnika w sensie pojemnika na popiół nie mam. Mam za to palenisko z kratkami do opadania popiołu. Zależało mi na tym żeby podczas gmerania w palenisku nie unosiły się jego resztki.Dorzucam dzisiejsze fotki. Wnętrze wyłożyłem granitem żeby nie było widać betonu i dla ego że mi go zostało po budowie gabiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted November 5, 2019 Report Share Posted November 5, 2019 Wnętrze wyłożyłem granitem żeby nie było widać betonu Dla łatwiejszego czyszczenia zabierz ten granit, a dorób sobie blachę na spód Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 5, 2019 Report Share Posted November 5, 2019 Pięknie to wygląda.Granit wyciągniesz jak Ci na niego nakapie z wędzonek i dojdziesz do wniosku że słabo się czyści . --Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b-tuner Posted November 5, 2019 Author Report Share Posted November 5, 2019 (edited) A to nie jest tak, że jak się blacha nagrzeje to ewentualny tłuszcz będzie mi skwierczały i śmierdział nie tak jak chcę?Granit nie przyjmuje brudu więc można go czyćcić.Pewnie nabyte doświadczenie zweryfikuje mój pomysł Zastanawia mnie jeszcze coś. Myślałem żeby otwór (progi) wykończyć kwasówką tak jak wnętrze. Konstrukcja jest z sosny i chcę odizolować ją od przestrzeni wędzarniczej. Dobry krok czy sobie darować? Edited November 5, 2019 by b-tuner Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 5, 2019 Report Share Posted November 5, 2019 (edited) Jak masz taką fantazję to kwasówką możesz sobie wykończyć progi - praktycznie nie ma to znaczenia.Po kilku wędzeniach i tak wszystko czarne będzie.Blacha na stropie paleniska nie nagrzeje Ci się tak, żeby cokolwiek na niej skwierczało.Jedyny element na którym może skwierczeć to deflektor - dlatego robi się go jako "dwuwarstwowy".Dolna blacha rozprasza gorące powietrze i dym z paleniska, górna blacha chroni tą dolną przed tym co będzie kapało.Dobrze by było gdyby deflektory były regulowane - można przez zmianę wysokości dopasować ich działanie do wędzarni.Sosna w wędzarni nie jest szkodliwa - niektórzy komory mają wyłożone sosną czy świerkiem i wędzą aż miło.--Romii Edited November 5, 2019 by Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eland Posted November 5, 2019 Report Share Posted November 5, 2019 Baaardzo piękne wykonanie . Szkoda że poniosła cie fantazja z węższymi drzwiami od komory , ale jesteś zdolny to przerobisz , drzwi do paleniska też kiedyś poszerzysz .Szkoda że tacy zdolni zawsze muszą coś po swojemu , jak jest z górki to nie oni zawsze mają pomysł że pod górkę bo ambitnie .Andyandy pozostawił piękny spadek tylko kopiować .Ostatnio znajomy szukał gotowej wędzarni mobilnej z dymogeneratorem i wyznacznikiem były walory estetyczne aż się pokłóciliśmy , ale zastanowił się i chyba go przekonałem zobaczymy jak mnie zaprosi .Powodzenia i do przodu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted November 6, 2019 Report Share Posted November 6, 2019 Doradzę: wywal granit, będzie opóźniał nagrzewanie wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b-tuner Posted November 6, 2019 Author Report Share Posted November 6, 2019 Wczoraj odpaliłem wędzarnię ma pusto. Godzinę po paleniu granit był cieplutki. Mam cichą nadzieję, że granit pomoże stabilizować temperaturę. To są tylko gdybania nie poparte testami w warunkach bojowych. Poużywam jak jest i zdecyduję. Wywalić zawsze można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b-tuner Posted December 16, 2019 Author Report Share Posted December 16, 2019 Projekt ukończony zwieńczony pierwszym wędzeniem. Jestem bardzo zadowolony z efektów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 16, 2019 Report Share Posted December 16, 2019 Według mnie trochę za małe drzwiczki do paleniska.No i tym wąskim otworem do komory sobie krzywdę zrobiłeś - ciężko będzie kije wkładać. Absolutnie 1000% racji ma Romii !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b-tuner Posted December 22, 2019 Author Report Share Posted December 22, 2019 Wczoraj przeprowadziłem test wędzenia serów typu włoskiego. Wędzidłem tylko dębem. Mam w związku z tym pytanie poboczne. Czy ser po uwędzeniu ma tyle samo kalorii co przed wędzeniem?Wiem tylko tyle, że przez ubytek wilgoci produkt może pomieścić więcej składników odżywczych w mniejszej masie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 22, 2019 Report Share Posted December 22, 2019 Wiem tylko tyle, że przez ubytek wilgoci produkt może pomieścić więcej składników odżywczych w mniejszej masie. Czyli wiesz wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SHAVOTH Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Dzień dobry wszystkimTo mój pierwszy post na tym jakże pouczającym forum Na wiosnę planuję ruszyć z budową swojego "kibelka".Mam w związku z tym pytanie do kolegów - fachowców odnośnie grubości desek do budowy komory.Dysponuję sporą ilością desek boazeryjnych sosnowych z pióro-wpustem, ale grubości raptem 11 mm. Czy taka grubość wystarczy zarówno na zewnątrz jak i do wewnątrz, przy założeniu, że pomiędzy nie będzie wełny, tylko ok 5cm próżnia? Oczywiście zewnętrzne bedą zaimpregnowane.A może lepszym rozwiązaniem będzie podwójne deskowanie w środku i podwójne na zewnątrz? Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SHAVOTH Posted February 3, 2020 Report Share Posted February 3, 2020 Czekam i czekam na odpowiedź i nic.Jeśli coś napisałem nie tak, lib zamieściłem powyższy post nie w tym temacie, to pokierujcie mnie proszę gdzie mogę uzyskać odpowiedź na moje pytanie.Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b-tuner Posted February 3, 2020 Author Report Share Posted February 3, 2020 Przy 11mm obawiam się, że je powykręca przy ekspozycji na warunki atmosferyczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 3, 2020 Report Share Posted February 3, 2020 (edited) Czekam i czekam na odpowiedź i nic. A może zamiast czekać, wysilić się troszeczkę i poszukać ostatnie 24h , np tutaj Izolacja wędzarni - wątek ogólny To nie boli, są nawet obrazki Edited February 3, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted February 3, 2020 Report Share Posted February 3, 2020 Czy taka grubość wystarczy zarówno na zewnątrz jak i do wewnątrz, przy założeniu, że pomiędzy nie będzie wełny, tylko ok 5cm próżnia? \ Shavoth, spokojnie obgarnie...działaj... Dawaj fotki.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SHAVOTH Posted February 4, 2020 Report Share Posted February 4, 2020 Bardzo dziękuję koledzy za odpowiedź Czekam i czekam na odpowiedź i nic. A może zamiast czekać, wysilić się troszeczkę i poszukać ostatnie 24h , np tutaj Izolacja wędzarni - wątek ogólny To nie boli, są nawet obrazki Oj uwierz mi że się wysilałem, ale jakoś informacji znaleźć nie mogłem.Śledzę Wasze forum od dobrych kilku tygodni, czytam codziennie po kilka godzin i pomijając fakt, że dzięki Wam nie popełnię błędu budowania pomniko-lokomotywy (za co jestem bardzo wdzięczny)tylko osławiony już "kibelek" projektu andyandy, to co do grubości desek o tej grubości na wędzarnię, informacji nie znalazłem. Czy taka grubość wystarczy zarówno na zewnątrz jak i do wewnątrz, przy założeniu, że pomiędzy nie będzie wełny, tylko ok 5cm próżnia?\ Shavoth, spokojnie obgarnie...działaj... Dawaj fotki.... Dzięki. Na fotki to troszkę za wcześnie. Kończę właśnie w tym roku budowę domku ogrodowego, i gdzieś w okolicach czerwca ruszam z budową wędzarni. Założę wtedy własny temat, i bardzo chętnie podzielę się z Wami fotkami samej budowli jak i wędzonek. Nie zamierzam tego forum zbyt szybko opuszczać, bo fajnie tu macie.Świetnie się Was czyta, a jeszcze przyjemniej ogląda Wasze dokonania. Do niebawem. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b-tuner Posted May 16, 2020 Author Report Share Posted May 16, 2020 Wiosenne wędzenie rządzi. Jest ciepło, nie pada i nie zacina w pysk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted May 16, 2020 Report Share Posted May 16, 2020 Temperatura była godna i nad osuszaniem trzeba popracować, ale kierunek właściwy ????. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts