Jump to content

Niejednolicie owędzone wędliny.


Guru79

Recommended Posts

Witam.

Wędzarka skrzyniowa z generatorem dymu, grzałką 1.5kW i termostatem..

 

Od pewnego czasu  kiełbasę którą włożę do wędzenia (niezależnie czy gruba czy kabanosy) jest niejednolicie zabarwiona.

Wygląda to tak jakby na części kiełbasy w ogóle nie było wędzenia, moce, naprawdę mocne przebarwienia.

 

Nie ma wpływu ilość jaką włożę do wędzarni, czy 12kg czy 5 kg jest tak samo.

Próbowałem mokre + osuszanie w wędzarki z dobrym przepływem powietrza, suchę (skórka pergaminowa)...Jest tak samo...

 

Podpowiedzcie co może być nie tak bo wstyd rodzinie taką wędlinę dać :(

Link to comment
Share on other sites

Moim skromnym zdaniem wina w zbyt słabym przepływie i odprowadzeniu dymu , kisi się nie wędzi.

Te dwa otwory w górnej części nie są w stanie odprowadzić dymu a pompa tłoczy   , dym  zamiast swobodnie opuszczać komorę to kłębi się i dusi .Ile te otwory  mają  2x fi 60?

Edited by eland
Link to comment
Share on other sites

O ile wędzonki szybciej nabierają koloru u góry to wiadomo - różnica temperatur .

 

Można je powiesić o 15 cm niżej i podczas wędzenia odwrócić na kijach i hakach tak by to co było u góry znalazło się na dole .

O powiększeniu otworów odpływowych pisali koledzy . 

 

Całą winę ponoszą wymiary wędzarni ( za mała na taką ilość dymu ) .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...