Guru79 Posted November 11, 2019 Report Share Posted November 11, 2019 Witam.Wędzarka skrzyniowa z generatorem dymu, grzałką 1.5kW i termostatem.. Od pewnego czasu kiełbasę którą włożę do wędzenia (niezależnie czy gruba czy kabanosy) jest niejednolicie zabarwiona.Wygląda to tak jakby na części kiełbasy w ogóle nie było wędzenia, moce, naprawdę mocne przebarwienia. Nie ma wpływu ilość jaką włożę do wędzarni, czy 12kg czy 5 kg jest tak samo.Próbowałem mokre + osuszanie w wędzarki z dobrym przepływem powietrza, suchę (skórka pergaminowa)...Jest tak samo... Podpowiedzcie co może być nie tak bo wstyd rodzinie taką wędlinę dać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted November 11, 2019 Report Share Posted November 11, 2019 (edited) Daj zdjęcia wędzarni z zewnątrz i w środku. Edited November 11, 2019 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 11, 2019 Report Share Posted November 11, 2019 Przekładać wędliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guru79 Posted November 16, 2019 Author Report Share Posted November 16, 2019 Przekładam wędliny w czasie wędzenia - więc to nie to.Zdjęcia wędzarni:http://mediatechpp.nazwa.pl/image0.jpeghttp://mediatechpp.nazwa.pl/image1.jpeghttp://mediatechpp.nazwa.pl/image0.jpghttp://mediatechpp.nazwa.pl/image0.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eland Posted November 16, 2019 Report Share Posted November 16, 2019 (edited) Moim skromnym zdaniem wina w zbyt słabym przepływie i odprowadzeniu dymu , kisi się nie wędzi.Te dwa otwory w górnej części nie są w stanie odprowadzić dymu a pompa tłoczy , dym zamiast swobodnie opuszczać komorę to kłębi się i dusi .Ile te otwory mają 2x fi 60? Edited November 16, 2019 by eland Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted November 16, 2019 Report Share Posted November 16, 2019 Moim skromnym zdaniem wina w zbyt słabym przepływie i odprowadzeniu dymu , kisi się nie wędzi. Też mi tak się wydaje widząc tą wędzarnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted November 16, 2019 Report Share Posted November 16, 2019 Może też być wada jelit.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 16, 2019 Report Share Posted November 16, 2019 Może też być wada jelit..Jaka to wada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guru79 Posted November 16, 2019 Author Report Share Posted November 16, 2019 Tak otwory 60... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 19, 2019 Report Share Posted November 19, 2019 O ile wędzonki szybciej nabierają koloru u góry to wiadomo - różnica temperatur . Można je powiesić o 15 cm niżej i podczas wędzenia odwrócić na kijach i hakach tak by to co było u góry znalazło się na dole .O powiększeniu otworów odpływowych pisali koledzy . Całą winę ponoszą wymiary wędzarni ( za mała na taką ilość dymu ) . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.