Jump to content

Szpachlówka z wątróbki


El komendante

Recommended Posts

Witam,

 

Czym się różni pasztetowa od wątrobianki to dla mnie jeszcze wiedza tajemna.

Poczytałem sporo o wędlinach z wątrobowym wsadem, czas na własne próby.

Składniki:

- łopatka wp 600 g

- boczek 1000 g

- podgardle 550 /po  oczyszczeniu/

- słoninka 700g

- wątróbka wp 600 gr /po dokładnym oczyszczeniu/

 

 

Przyprawy;

- sól kamienna 18g/kg

- pieprz czarny 1,5g/kg

- majeranek z ogrodu od sąsiada /bardzo aromatyczny/ wg smaku farszu

- grzyby suszone mix prawdziwków i podgrzybków, solidna garść

- dwie średnie cebule

 

Mięsko parzyłem przez około 60-70 minut do miękkości, dodałem kilka liści laurowych i cebulę do wywaru.

Wymoczoną wątróbkę parzyłem około 10 minut.

Po wystudzeniu trzykrotnie mięso, wątróbkę i cebulę przepuściłem przez maszynkę o drobnych oczkach tzw makowe.

Podczas mieszania farszu dodałem około 80 ml wywaru, tak z góry z tłuszczem.

Jako osłonek użyłem jelit wp grubych. Miałem dużo pracy z ich wyczyszczeniem, nie były zbyt czyste.

 

Po niezbyt ścisłym napełnieniu batony parzyłem w wodzie o temperaturze 80 st C  przez 60 minut.

(Pierwsza próba nieudana tylko 2 z 8 batonów ocalały  :facepalm: temperatura przekroczyła 85 stopni, niezrażony niepowodzeniem podjąłem następna próbę).

Rano nazajutrz batony powędrowały  do wędzarni na 2,5 godziny w temperaturze 50-60 st C.

Szpachlówka dość dobrze się rozsmarowuje, nie tak jak masełko, ale nie uszkadza pieczywa.

Mojej LP, synom, synowym smakuje. Poprosili o jeszcze.

Bardzo dziękuję za inspirację dla Halusi i Pawła

 

 

post-70976-0-87434200-1573928211_thumb.jpg

post-70976-0-96635400-1573928226_thumb.jpg

 

Pozdrawiam.

Edited by El komendante
Link to comment
Share on other sites

 

Czym się różni pasztetowa od wątrobianki to dla mnie jeszcze wiedza tajemna.

 

Ja powiem tak. Do pasztetowej wątroba idzie parzona, a do wątrobianej wątroba idzie surowa.

 

To jest jedna z różnic,ale znam takie przepisy gdzie do kiszki wątrobianej parzą wątrobę.Jeśli przyjmiemy, za wzorzec przepisy branżowe to typowa wątrobianka ma zupełnie inny skład surowcowy niż kiszka pasztetowa.

P.S

Trzeba przy tych jelitach pilnować temperatury parzenia bo mogą pękać.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

No to ja wprowadzę ferment   :rolleyes:  Ponieważ okresowo mam nadmiar wątrób dziczych to robię taką "wątrobiankę" - duszę wątróbkę z dużą ilością cebuli, papryki ( owoc) i czosnku -część zjadamy na obiad :laugh:  to co zostanie to ewentualnie dodaję jeszcze trochę tłuszczu np masła klarowanego i/lub tłuszczu gęsiego nieco śmietanki i blenduję ,doprawiam i do słoików . Ewentualnie część zamrażam  :D   To takie smarowidło z wątróbki  :tongue: 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Myslalem ze bedzie przepis na "smarowidlo " kol. Chudziak

Przykro mi, że Cię rozczarowałam  :facepalm:

Może Olga zdradzi swój przepis tym bardziej, że używa wątroby zwierzyny.

Dałam link do swojego przepisu wyłącznie dlatego, że wpisuje się technologią w sposób kol. @Chudziak.

Link to comment
Share on other sites

Myslalem ze bedzie przepis na "smarowidlo " kol. Chudziak

 

 

 

Może Olga zdradzi swój przepis tym bardziej, że używa wątroby zwierzyny.

 

Ja robię bez przepisu na oko i smak :blush:   i właściwie opis procesu zawarłam  w poście powyżej :rolleyes:  .  Przepis EAnny jest dokładny ,mój nie bo zwykle  ta smarówka powstaje przy okazji. Z tym ,że ja po dodaniu tłuszczu gęsiego jeszcze podgrzewam ale już po zblendowaniu ze śmietanką nie . Przekładam do słoików i do lodówki a nadwyżkę  zamrażam.

Edited by chudziak
Link to comment
Share on other sites

 

 

W przepisach pasztetówek w których używa się tych jelit wyraźnie jest o tym napisane, ale jakoś umknęło to mojej pamięci i większość farszu poszła do wiadra. Nauka kosztuje

Możesz użyć wołowych prostych (u nas problem z dostaniem szczególnie większych rozmiarów) lub wołowych wiankowych.One są zdecydowanie mocniejsze i nie tak wrażliwe na temperaturę 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...