Jump to content

Kiełbasa z pomidorem


jacekw21

Recommended Posts

Kiełbasa z pomidorem

 

post-72431-0-22099600-1574093715_thumb.jpgpost-72431-0-58875200-1574093725_thumb.jpg

post-72431-0-55772800-1574093735_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
 
Maszynka nr 8
- szynka 1 kl 5 kg/szarpak
- karkówka 5 kg/13 mm
- boczek (bardziej tłusty) 3 kg/10 mm
- podgardle 2 kg/8 mm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
 
- peklosól 18-19 g/kg
- pieprz syczuański mielony 2 g/kg
- pieprz czarny 1 g/kg
- pieprz cytrynowy 1 g/kg
- czosnek świeży zgnieciony przez praskę 3 g/kg
- pomidor suszony płatek 7 g/kg
- pomidor z czosnkiem i bazylią 3 g/kg
- gorczyca biała ziarno 4 g/kg
- woda 10%
- jelita wieprzowe 28/30
 
WYKONANIE
 
Mięso tniemy w kostkę 4 cm i peklujemy każdy rodzaj mięsa w osobnym pojemniku. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i bardzo dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy ładnie rozprowadziły się po całym mięsku.
Mięso musi być dobrze wyrobione i musi się kleić .Napełniamy jelita dość ciasno i odwieszamy  w pokojowej temp. na 2 godz.
 
OSUSZANIE W WĘDZARNI 
 
Temp.45 stopni przy dużym ruchu powietrza bez dymy na samym żarze do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie sucha i ciepła
 
WĘDZENIE
 
W temp. 50-60 stopni do koloru jaki nas zadowala . Osobiście wędziłem 3 godz.
 
PARZENIE 
 
Woda 75-80 st. parzymy do momentu aż kiełbaska w środku będzie miała 68-70 st.  Po parzeniu topimy kiełbasę na około 5 min w zimnej wodzie . Chowamy do lodówki.
 
SMACZNEGO
Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...