jacekw21 Posted November 18, 2019 Report Share Posted November 18, 2019 (edited) Kiełbasa z pomidorem SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Maszynka nr 8- szynka 1 kl 5 kg/szarpak- karkówka 5 kg/13 mm- boczek (bardziej tłusty) 3 kg/10 mm- podgardle 2 kg/8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE - peklosól 18-19 g/kg- pieprz syczuański mielony 2 g/kg- pieprz czarny 1 g/kg- pieprz cytrynowy 1 g/kg- czosnek świeży zgnieciony przez praskę 3 g/kg- pomidor suszony płatek 7 g/kg- pomidor z czosnkiem i bazylią 3 g/kg- gorczyca biała ziarno 4 g/kg- woda 10%- jelita wieprzowe 28/30 WYKONANIE Mięso tniemy w kostkę 4 cm i peklujemy każdy rodzaj mięsa w osobnym pojemniku. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i bardzo dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy ładnie rozprowadziły się po całym mięsku.Mięso musi być dobrze wyrobione i musi się kleić .Napełniamy jelita dość ciasno i odwieszamy w pokojowej temp. na 2 godz. OSUSZANIE W WĘDZARNI Temp.45 stopni przy dużym ruchu powietrza bez dymy na samym żarze do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie sucha i ciepła WĘDZENIE W temp. 50-60 stopni do koloru jaki nas zadowala . Osobiście wędziłem 3 godz. PARZENIE Woda 75-80 st. parzymy do momentu aż kiełbaska w środku będzie miała 68-70 st. Po parzeniu topimy kiełbasę na około 5 min w zimnej wodzie . Chowamy do lodówki. SMACZNEGO Edited November 18, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.