RedPutron Posted November 26, 2019 Report Share Posted November 26, 2019 (edited) Witam,Czy miód pitny półtorak ma datę ważności czy jest jak wino tym dłużej w butelce tym lepsze? Edited November 26, 2019 by RedPutron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted November 26, 2019 Report Share Posted November 26, 2019 (edited) Czy miód pitny półtorak ma datę ważnościJak poniewiera to dobry A tak na serio to się nie znam na tych trunkach wiem tylko tyle że są smaczne Edited November 26, 2019 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 26, 2019 Report Share Posted November 26, 2019 Chłopie pij nie gadaj A poważnie to sprawdziłem właśnie w książce Hanny Lis i Pawła Lis "Kuchnia Słowian"cyt. " brzeczka półtoraka i dwójniaka zawiera dużo cukru, nawet do 60%, a proces fermentacji przebiega w takich warunkach bardzo powoli, niekiedy nawet dziesięć lat" i drugi cyt.: "Czwórniak dopiero po roku przelewa się z dębowej beczki do mniejszych naczyń"... czyli myślę że z miodem jest jak z winem, im starszy tym szlachetniejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted November 26, 2019 Report Share Posted November 26, 2019 (edited) Poltorak i dwojniak - przyjmuje sie ze czasookres rozwiniecia pelnego bukietu smakowo-zapachowego to 4-5 lat minimumTrojniak to ok 1.5 do 2 lat . Czworniak to ok 10 m-cy do roku. (obecne czasy, obecne szczepy drozdzy, rodzaje i czystosc miodu)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2898-miody-pitne/?hl=miody+pitne Edited November 26, 2019 by StefanS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 27, 2019 Report Share Posted November 27, 2019 pitny półtorak Potwierdzam IM starszy tym lepszy - i nie straszne mu leżakowanie piwniczne nawet 50 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszS Posted November 27, 2019 Report Share Posted November 27, 2019 Daj do piwnicy jak masz cierpliwość.A z kupnych nie domowej roboty to wg. mnie tylko APIS lublin.Wielokrotnie próbowałem na różnych jarmarkach, imprezach historycznych miody i przeważnie dali spróbować dobry a w kupionej butelce szajs.Gdybym nie robił w domu od lat to bym nie wiedział jak powinien smakować a tak czuc karmel i spiryt....Ale to moje zdanie. i z a pisem nie mam nic wspólnego.Mariusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts