Jump to content

Miód pitny


RedPutron

Recommended Posts

Chłopie pij nie gadaj :D

A poważnie to sprawdziłem właśnie w książce Hanny Lis i Pawła Lis "Kuchnia Słowian"

cyt. " brzeczka półtoraka i dwójniaka zawiera dużo cukru, nawet do 60%, a proces fermentacji przebiega w takich warunkach bardzo powoli, niekiedy nawet dziesięć lat" i drugi cyt.: "Czwórniak dopiero po roku przelewa się z dębowej beczki do mniejszych naczyń"

... czyli myślę że z miodem jest jak z winem, im starszy tym szlachetniejszy

Link to comment
Share on other sites

Poltorak i dwojniak - przyjmuje sie ze czasookres rozwiniecia pelnego bukietu smakowo-zapachowego to 4-5 lat minimum

Trojniak to ok 1.5 do 2 lat . Czworniak to ok 10 m-cy do roku. (obecne czasy, obecne szczepy drozdzy, rodzaje i czystosc miodu)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2898-miody-pitne/?hl=miody+pitne

Edited by StefanS
Link to comment
Share on other sites

Daj do piwnicy jak masz cierpliwość.

A z kupnych nie domowej roboty to wg. mnie tylko APIS lublin.

Wielokrotnie próbowałem na różnych jarmarkach, imprezach historycznych miody i przeważnie dali spróbować dobry a w kupionej butelce szajs.

Gdybym nie robił w domu od lat to bym nie wiedział jak powinien smakować a tak czuc karmel i spiryt....

Ale to moje zdanie. i z a pisem nie mam nic wspólnego.

Mariusz

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...