Jump to content

Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z nutą pomidora


jacekw21

Recommended Posts

Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z nutą pomidora

 

post-72431-0-74051100-1576328192_thumb.jpg

 

SUROWIEC
- wątroba wieprzowa 1 kg
- wątroba drobiowa 1 kg
- podgardle bez skóry 2 kg
- słonina bez skóry 0,5 kg
- boczek bez skóry 0,5 kg
- dwa serca wieprzowe
- dwie średnie cebule surowe
- kasza manna 150 g do całości
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
- sól 19-22 g/kg mięsa
- pieprz czarny 2 g/kg
- pieprz ziołowy 1g/kg
- ziele angielskie 1g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg
- jelita wieprzowe grube
- przędza wędliniarska
 
WYKONANIE
Mięso myjemy pod bieżącą woda. Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny był całkowicie przykryty. Do mięsa wodę podgrzewamy do 80 stopni. W jednym garnku  parzymy mięso w drugim podroby. Parzymy do stanu półmiękkiego. Wątrobę parzymy w 90 st. drobiowe 5 min wieprzową 10 min. Gdy wszystko poparzymy czekamy aż wystygnie. W między czasie gotujemy kaszę manną z rosołem z mięsa, rosołu dajemy 800 ml. Podczas gotowania kaszy musimy cały czas mieszać aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy wszystko wystygnie to mielimy wszystko na sitku 2-3 mm a następnie traktujemy blenderem lub dwa- trzy razy mielimy. Następnie wszystko stopniowo przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Dodajemy 800-1000 ml rosołu. Później do akcji wkracza blender. Robimy tak długo aż będzie odpowiadać nam konsystencja masy mięsnej. Po tych czynnościach napełniamy jelita dość luźno . Następnie parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni . Do osiągnięcia w środku 72-75 st max .Po parzeniu studzimy. Gdy całkowicie ostygną wkładamy do wędzarni. U mnie wędzenie odbyło się na drugi dzień.
 
WĘDZENIE
Jeśli jelita są jeszcze wilgotne to osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temperaturze 35-40 stopni do momentu aż powierzchnia jelit będzie całkowicie sucha. Następnie zaczynamy wędzenie w temperaturze 30-40 stopni czas 3,5-4 godziny. Po wędzeniu odwieszamy w przewiewne miejsce na godzinę dalsze studzenie odbywa się w lodówce przez kilka godzin. Gdy pasztetowa całkowicie wystygnie można jeść.
 
SMACZNEGO
Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...