jacekw21 Posted December 14, 2019 Report Share Posted December 14, 2019 (edited) Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z nutą pomidora SUROWIEC- wątroba wieprzowa 1 kg- wątroba drobiowa 1 kg- podgardle bez skóry 2 kg- słonina bez skóry 0,5 kg- boczek bez skóry 0,5 kg- dwa serca wieprzowe- dwie średnie cebule surowe- kasza manna 150 g do całości PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE- sól 19-22 g/kg mięsa- pieprz czarny 2 g/kg- pieprz ziołowy 1g/kg- ziele angielskie 1g/kg- gałka muszkatołowa 0,5g/kg- jelita wieprzowe grube- przędza wędliniarska- pomidory suszone(igiełki 40 g/do całości zakupione https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/865-pomidory-instant-igielki.html WYKONANIEMięso myjemy pod bieżącą woda. Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny był całkowicie przykryty. Do mięsa wodę podgrzewamy do 80 stopni. W jednym garnku parzymy mięso w drugim podroby. Parzymy do stanu półmiękkiego. Wątrobę parzymy w 90 st. drobiowe 5 min wieprzową 10 min. Gdy wszystko poparzymy czekamy aż wystygnie. W między czasie gotujemy kaszę manną z rosołem z mięsa, rosołu dajemy 800 ml. Podczas gotowania kaszy musimy cały czas mieszać aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy wszystko wystygnie to mielimy wszystko na sitku 2-3 mm a następnie traktujemy blenderem lub dwa- trzy razy mielimy. Następnie wszystko stopniowo przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Dodajemy 800-1000 ml rosołu. Później do akcji wkracza blender. Robimy tak długo aż będzie odpowiadać nam konsystencja masy mięsnej. Po tych czynnościach napełniamy jelita dość luźno . Następnie parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni . Do osiągnięcia w środku 72-75 st max .Po parzeniu studzimy. Gdy całkowicie ostygną wkładamy do wędzarni. U mnie wędzenie odbyło się na drugi dzień. WĘDZENIEJeśli jelita są jeszcze wilgotne to osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temperaturze 35-40 stopni do momentu aż powierzchnia jelit będzie całkowicie sucha. Następnie zaczynamy wędzenie w temperaturze 30-40 stopni czas 3,5-4 godziny. Po wędzeniu odwieszamy w przewiewne miejsce na godzinę dalsze studzenie odbywa się w lodówce przez kilka godzin. Gdy pasztetowa całkowicie wystygnie można jeść. SMACZNEGO Edited December 14, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted December 14, 2019 Report Share Posted December 14, 2019 Smaczniutko wyglada :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 14, 2019 Author Report Share Posted December 14, 2019 Smaczniutko wyglada Dzięki .To fakt była smaczna ale robiłem jeszcze jedną trochę inaczej trochę innych składników i ta druga bardziej mi smakowała jak będę miał czas zapodam jutro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts