spec202 Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 Witam ! Mam taki problem z maszynką Jestem w tym zawodzie od kilku lat i mam troszkę istnień świńskich na sumieniu (troszkę może 200albo 300 nie wiem). do tej pory pracowałem z maszynką Alfa 22 i wszystko na 5,a dzisiaj "chrzest Alfy 32" i zawiedziony. Problem z mieleniem mięsa,słoniny wszystko w maszynce kotłuje ślimak podaje i przez wyżłobienia wraca do gardzieli w postaci papki.Maszynka jest nowa i wszystko elegancko ostre. Podejrzewam że wina jest w obrotach 70 na minutę,a może się mylę i to wada fabryczna?Jeszcze jedno na fotkach jest widoczne połączenie maszynki z napędem i czy jest możliwość zwiększenia obrotów i w jaki sposób. Pozdrawiam i czekam na fachowe porady za co z góry dziękuję :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 Sprzęt masz super ładny. Obrotów nie zmieniaj, są optymalne, a wina może leżeć w niedopasowaniu noża do sitka. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted July 26, 2008 Author Report Share Posted July 26, 2008 Nie ma takiej opcji niedopasowany nożyk bo wtedy maszynka nie będzie cięła mięsa tylko dusiła a moja tnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 ja mam 32 z napedem obroty 62-64 mieli okey . prędzej bym szukal przyczyny w zestawie tnącym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted July 26, 2008 Author Report Share Posted July 26, 2008 to są zdjęcia gardzieli i tam są widoczne wyżłobienia jak ktoś może sprawdzić cz mają tak wyglądać? bo przez nie najbardziej cofie ! Jasiu w zestawie tnącym nie ma co szukać tam jest O.K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 witamznam ten problem.mialem 32 zamienilem ja na 22 tylko za sprawa wielkoscii mycia oraz ze miala za duze luzy miedzy sitkiem a korpusem co przy napedzieelektrycznym robi mimo ostrych nozy i sitka tzw.bicia na bok co za tym idziezyly jak i grubsze blony owijaja sie dookola noza co powoduje ze noz nie tnietylko zaczyna meczyc mieso czy slonine i jak sobie nie radzi idzie cofka dogardzieli do przodu.temat rozwiazalem kupujac sitka z nierdzewki z usa (sabardzo dopasowane) i noz na ebayu (po konsultacji z kol.Yogi) ktory naprawde pieknie tnie wszystko,problem zniknal.wracajac do Ciebie aby ci pomoc powiem tyle maszynka 32 potrzebuje miesajuz wczesniej przepuszczonego przez szarpak lub recznie pokrojone na mniejszekawalki.to zapewni lepsze rozdrabnianie,nalezy pamietac ze wszystkie wilki majazestaw z szarpaka i sitka drobnego co zapewnia prace ciagla.wracajac jak by ci sie udalo kupic noz do 32 ale jeszcze ze starej produkcji tzw.lopatkowy ten napewno bylby lepszy od tego co jest w zestawie 22 czy 32,oczywiscieto sa moje propozycje,powiem szczerze ja na sitka i noze dalem wiecej niz za samamaszynke 22 nie wspominam o napedzie.moze troche ci pomoglemslonecznie pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 gardziel jest ok,problemem jak sam sprawdzisz moga byc luzy sitko a korpusja tak mialem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 u mnie też tak to wyglądaMarku z tym nawijaniem błon mam to samo i w 32 i w 8 :devil: :devil: :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 Jasiu blony sa cienkie i mi tez sie nawijaja,ale zylki to tnie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 Nie ma takiej opcji niedopasowany nożyk bo wtedy maszynka nie będzie cięła mięsa tylko dusiła a moja tnie Jak by Ci cięła to i wypchnie, a ona miażdży i kotłuje. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 Firma Alfa zmieniła konstrukcję swoich maszynek. Jeśli Spec masz nową Alfę z nowym ślimakiem to nie powinno być problemu. Problem pojawia się przy starej konstrukcji Alfy ze ślimakiem z nowej Alfy.Nowy ślimak ma inne (szersze odstępy) prowadzenie mięsa a z kolei stara obudowa Alfy ma większą gardziel wlotową.Ślimak nie pcha mięsa do przodu a co za tym idzie mięso jest wypychane po prawej stronie gardzieli do wkładania mięsa.(patrząc od tyłu maszynki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted July 26, 2008 Author Report Share Posted July 26, 2008 Dzięki za wszystkie posty w poniedziałek idę do sklepu sprawdzić bo były dwie maszynki do wyboru i kilka ślimaków. Te w maszynkach były brzydkie więc wymieniłem na ładny i tu duże prawdopodobieństwo że Miro trafił w dziesiątkę!!Trochę mi lepiej a w poniedziałek się okaże co jest przyczyną Pozdrawiam wszystkich :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 27, 2008 Report Share Posted July 27, 2008 Spec202 Zobacz (patrząc z góry na otwór maszynki) czy pierwszy "zwój" ślimaka podczas kręcenia chowa się całkowicie w korpusie czy tez pozostaje luka która może wracać mięso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts