Jump to content

Help, jak wyczyścić garnce kamionkowe

sunfires1989

Recommended Posts

Mam nietypową sytuację, wczoraj umyłem sobie moje babcine garnuszki kamionkowe do peklowania mięsa. Umyłem, wyparzyłem, zostawiłem ze wrzątkiem w łazience i.... wieczorem mój syn (nie wiem co mu za żarówka zaświeciła w głowie, ale pomysłowość 4 latka nie ma granic) stwierdził że wleje żel pod prysznic do środka i jeszcze psiknie perfumem... grrr, wymyłem jeszcze raz dokładnie, ale cały czas czuję perfum w garnku... a chciałem dzisiaj mięso do solanki włożyć...

Witam,

Jeśli masz dostęp do zielonej /niepalonej/ kawy naturalnej to wrzuć do garnka łyżkę ziaren i je podpal.

wszelkie zapachy znikną.

W ten sposób na statkach, w ładowniach usuwa się zapach skór mokrosolonych i innych pachnących ładunków.

Nie ma słów żeby chociaż częściowo opisać ich zapach.

Pozdrawiam.

PS

nie polecam żadnej chemii, ostrych proszków - zniszczysz szkliwo kamionki.

Edited by El komendante

A może by tak te gliniane garnki jako doniczki zastosować i zaopatrzyć się w cis bardziej hugienicznego ?

Bo za chwilę będzie nowy temat ... pomocy mam mętną solankę :)

PS

Może synek w cale "nie taki glupi" chciał właśnie to Tobie przekazać

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Edited by TOSHIBA

Plastik z ruraysami też jest do D.. y.

Dlatego ja nie stosuje

Jeżeli używam plastikowej beczki to tylko z foliowym jednorazowym wkładem.

Ale standardowe naczynie do peklowania jest dla mnie inox albo szkło.

Porowata struktura garnka glinianego była dobra w 19 wieku

To że szkliwo optycznie jest OK nie znaczy że jego struktura jest nienaruszona i nie posiada tysięcy mikro pęknięć gdzie swobodnie mogą zagniezdzic się miliardy wszelkiego rodzaju bakterii i wnikać w głąb naczynia tam sobie żyć A w trakcie użytkowania przedostawac się z powrotem do solanki..

Gdyby było to szkliwo tak dobre jak uważasz to po przemyciu garnek nie powinien niczym pachnieć ani smakować.

Dlatego uważam że to 3 letnie dziecko w bardzo rozsądny sposób wypowiedziało się na ten temat = garnek jest brudny i śmierdzi [emoji16]

Teraz tylko dorośli muszą to jeszcze zrozumieć i garnuszki przekazać do muzeum albo zasadzić w nich kwiatki

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Ja uzywam gliniane garnki do kiszenia , pieczenia badz do kawy ...wszelakiego plastiku nie urzywam szczegolnie misek , pekluje tez w nierdzewnych naczyniach..

Natomiast jestem wielka fanka naczyn glinianych .

Mowiac szczerze to nigdy nie zdazylo mi sie zeby cos hiniena zawiodla i mieso sie popsulo...

Bakterie sa wszedzie , na klawiaturze najwiecej  :laugh:

Kibelki byly kiedysz szkliwione ..teraz nie wiem co to za badziew  :tongue: