Jump to content

Polędwica w otoczce słoniny w/g JackaW


jacekw21

Recommended Posts

Polędwica w otoczce słoniny w/g JackaW

 

post-72431-0-81317600-1577052702_thumb.jpgpost-72431-0-16535000-1577052744_thumb.jpg

 

 SUROWIEC PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-polędwica
-płat cienkiej słoniny
-kątnica wołowa
-peklosól zgodnie z kalkulatorem peklowania na mokro wersja bardziej słona https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
-sól ważona nie jodowana do słoniny 25-30 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 1-2 g/kg do słoniny
-czosnek świeży 3-5 g/kg do słoniny
-sznurek,siatka wędzarnicza
 
WYKONANIE
Polędwice ładnie oczyszczamy z mizdry i warkocza . Peklujemy na mokro z nastrzykiem 7 dni, słoninę musimy zasolić i przyprawić  wcześniej 4-6 tygodni w zależności od grubości . Po zasoleniu i przyprawieniu słoniny pakujemy ją próżniowo lub w folie spożywczą. Gdy surowiec będziemy mieli już gotowy musimy go dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i trochę oklepać go tłuczkiem do schabowych aby powstała na słoninie i polędwicy warstewka wiążąca klejąca. Następnie ciasno zawijamy i wiążemy, wkładamy w kątnice która oczywiście moczyła się w zimnej wodzie około godziny. Pakujemy w siatkę i dodatkowo jeszcze wiążemy tak dla pewności.
 
WĘDZENIE NA ZIMNO 16-22 STOPNIE 
Wędziłem przez 4 dni pierwszy i drugi dzień po 5 godz. trzeci i czwarty po 6 godz. Po wędzeniu schładzamy wyrób w lodówce przez 10-12 godzin .
SMACZNEGO.

 

Link to comment
Share on other sites

Piękne toto panie jest takie, że łapki same do oklasków się rwą .

Dzięki :thumbsup:  

[Dodano: 24 gru 2019 - 07:51]

 

 

ak to smakuje tak jak wygląda to czapki z głów

Sam siebie chwalić nie  będę ;) ale Ci co próbowali to im smakowało   

[Dodano: 24 gru 2019 - 07:52]

 

 

Super
Dzięki  Edited by jacekw21
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 

 

Następnie ciasno zawijamy i wiążemy, wkładamy w kątnice która oczywiście moczyła się w zimnej wodzie około godziny. Pakujemy w siatkę i dodatkowo jeszcze wiążemy tak dla pewności.
 

Czemu polędwica jest dwa razy sznurowana ? Siatka nałożona na kątnice i jednokrotne sznurowanie nie daje rady utrzymać słoniny ?

P.S. Wygląd Twojej polędwicy przyprawił mnie o kołatanie serca. Rewelacja. Smak na pewno również znakomity.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...