jacekw21 Posted December 22, 2019 Report Share Posted December 22, 2019 Polędwica w otoczce słoniny w/g JackaW SUROWIEC PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-polędwica-płat cienkiej słoniny-kątnica wołowa-peklosól zgodnie z kalkulatorem peklowania na mokro wersja bardziej słona https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html-sól ważona nie jodowana do słoniny 25-30 g/kg-pieprz ziołowy białowieski 1-2 g/kg do słoniny-czosnek świeży 3-5 g/kg do słoniny-sznurek,siatka wędzarnicza WYKONANIEPolędwice ładnie oczyszczamy z mizdry i warkocza . Peklujemy na mokro z nastrzykiem 7 dni, słoninę musimy zasolić i przyprawić wcześniej 4-6 tygodni w zależności od grubości . Po zasoleniu i przyprawieniu słoniny pakujemy ją próżniowo lub w folie spożywczą. Gdy surowiec będziemy mieli już gotowy musimy go dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i trochę oklepać go tłuczkiem do schabowych aby powstała na słoninie i polędwicy warstewka wiążąca klejąca. Następnie ciasno zawijamy i wiążemy, wkładamy w kątnice która oczywiście moczyła się w zimnej wodzie około godziny. Pakujemy w siatkę i dodatkowo jeszcze wiążemy tak dla pewności. WĘDZENIE NA ZIMNO 16-22 STOPNIE Wędziłem przez 4 dni pierwszy i drugi dzień po 5 godz. trzeci i czwarty po 6 godz. Po wędzeniu schładzamy wyrób w lodówce przez 10-12 godzin .SMACZNEGO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 23, 2019 Report Share Posted December 23, 2019 Co tu dużo paplać po próżnicy. Piękne toto panie jest takie, że łapki same do oklasków się rwą . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted December 23, 2019 Report Share Posted December 23, 2019 http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/clapping-bravo-smiley-emoticon.gif Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted December 23, 2019 Report Share Posted December 23, 2019 Super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 23, 2019 Report Share Posted December 23, 2019 Jak to smakuje tak jak wygląda to czapki z głów :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 24, 2019 Author Report Share Posted December 24, 2019 (edited) Piękne toto panie jest takie, że łapki same do oklasków się rwą .Dzięki [Dodano: 24 gru 2019 - 07:51] ak to smakuje tak jak wygląda to czapki z główSam siebie chwalić nie będę ale Ci co próbowali to im smakowało [Dodano: 24 gru 2019 - 07:52] Super Dzięki Edited December 24, 2019 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 24, 2019 Report Share Posted December 24, 2019 Zawsze z przyjemnością oglądam Twoje dopracowane wyroby. Tak trzymaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 24, 2019 Author Report Share Posted December 24, 2019 Zawsze z przyjemnością oglądam Twoje dopracowane wyroby. Tak trzymaj. Dziękuje bardzo za komplement .Przy okazji życzę Ci Maxell Wspaniałych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 24, 2019 Report Share Posted December 24, 2019 To nie komplement, tylko stwierdzenie faktu.Tobie i Całej Rodzince również Spokojnych i Wesołych Świąt oraz Nowego Roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belizariusz Posted January 27, 2021 Report Share Posted January 27, 2021 Następnie ciasno zawijamy i wiążemy, wkładamy w kątnice która oczywiście moczyła się w zimnej wodzie około godziny. Pakujemy w siatkę i dodatkowo jeszcze wiążemy tak dla pewności. Czemu polędwica jest dwa razy sznurowana ? Siatka nałożona na kątnice i jednokrotne sznurowanie nie daje rady utrzymać słoniny ?P.S. Wygląd Twojej polędwicy przyprawił mnie o kołatanie serca. Rewelacja. Smak na pewno również znakomity. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.