Guest Anonymous Posted July 29, 2008 Report Share Posted July 29, 2008 witam Jako ze lubie wedliny surowo wedzone lub podsuszane poszukuje przepisiku na ogonowke surowo wedzona (no i skad ja wziac tu w usa ) Wlasnie co wrocilem z wakacji w Polsce i musze przyznac ze wedlinki surowo wedzone sprzedawane w dobrych sklepach wedliniarskich w Polsce sa smaczne wiec rodacy mieszkajacy w kraju nie maja az takich dylematow jak ja tu w usa. No a tu ni jak nie moge kupic porzadnej wedlinki nie wspomne juz o wedlinach surowo-wedzonych . Owszem sa i tu polskie sklepy ale wedliny z nich pozostawiaja wiele do zyczenia , sa bez smaku i obslizgle (sprowadzane pewnie z NY i pucowane octem coby dluzej lezaly na ladzie ) Lubie wedlinki smaczne tradycyjne polskie wiec zdecydowalem sie sam cos robic , bo lubie zjesc ze smakiem a nie wypchac zoladek po to by zagluszyc glod. Poczatki moje jak wiedomo pewnie nie sa super ale staram sie i prosze forumowiczow o jakies ciekwe przepisiki na ogonoweczke surowo -wedzona. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 30, 2008 Report Share Posted July 30, 2008 Wędzonki surowe o dobrej jakości, zależą głównie od:1. Jakości mięsa - ta musi być pierwszorzędna.2. Dobrego upeklowania mięsa. Zalecam dla tego typu wyrobów peklowanie z użyciem saletry i trwające co najmniej 12 dni (zalezne od wielkości elementów). Dobre upeklowanie mięsa wspaniale je zabezpiecza.3. Solidnego przygotowania mięsa do wędzenia - ociekanie, osuszanie. 2. Temepratury wędzenia. Ta w pierwszej i najdłuższej fazie wędzenia nie może przekroczyć temp. 34 - 36 st.C (najlepiej jesli wędzisz w przedziale 20 st.C), czyli temp. kiedy białko mięsa zaczyna się ścinać - denaturować (powstaje tzw. druga skórka, uniemożliwiająca dostęp dymu do głębszych warstw), gdyż wędzenie w przypadku tego rodzaju wędlin jest jednym z głównych czynników zabezpieczających je przed bakteriami (nadające trwałość).3. Sprawowania się wędzarni. Najlepiej, kiedy użytkownik dobrze ją zna, gdyż wędzenie zimne jest najdłużym z rodzajów wędzeń i wymaga stabilnej temperatury (dym musi nasycić mięso w całym przekroju.4. Można na koniec troszke podpiec wyrób, czyli celowo utworzyć tą druga skórkę (zabezpieczy wyrób przed szybkim wysychaniem podczas przechowywania, choć i tak w wędzarni stracisz kilkanaście lub kilkadziesiąt % poczatkowej wagi). Dla koneserów.Na surowo mozna wędzić praktycznie każde mięso. Wystarczy na naszej stronie głównej, w wędzonkach odszukać przepis na jakąś wędzonkę surową i przy produkcji przestrzegac zasad, które wyżej podałem.Oczywiście trwałość wyrobu osiągniesz poprzez dobre uwędzenie, ale nie zapominaj także o własciwym przechowywaniu.Resztę znajdziesz w dziale wędzenie i wędzonki na stronie głównej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts