Maxell Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 (edited) Uwaga:Wszystkie przepisy, które tutaj zamieszczam, są oryginalnymi tłumaczeniami przepisów pochodzących z rosyjskich i ukraińskich portali kulinarnych. Dotyczy to zarówno formy przedstawienia receptur, jak i ich składu surowcowego oraz technologii produkcji. Jestem zarejestrowany na kilku rosyjskich forach i otrzymałem kilkanaście przepisów na sało w różnej postaci oraz tuszonki (prawidłowa nazwa duszonki) z różnych mięs.Jeśli będziecie zainteresowani to postaram się przetłumaczyć te receptury i tutaj je wrzucić.Jeden z przepisów dla zaostrzenia apetytów. Słonina (sało) w łuskach cebuli z czosnkiemNiezwykle smaczna przekąska. Po przetworzeniu produkt zyskuje złoty kolor, pachnie apetycznie i ma niezwykły smak. Spróbuj, warto! Składniki:słonina – 500 głupiny z cebuli – 10 gczosnek – 10 gsól – ok. 2,5 gpapryka słodka mielona – 10 gchmiel sunęli – 5 gZalewa (solanka):sól – 20 gwoda – 1 lcukier – 5 gliść laurowy – 3 szt.pieprz ziarnisty – 10 ziarenziele angielskie – 2 gSposób wykonania:Przygotowanie solanki. Wlej wodę do garnka, wsyp sól i cukier, dodaj liść laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 3-4 minuty.Podczas gdy solanka zaczyna się gotować, zajmiemy się słoniną. Za pomocą noża usuń wszelkie zanieczyszczenia ze skóry. Następnie pokrój kawałek na trzy części.Myjemy łupiny cebuli, wkładamy do gotowej gorącej solanki (po tym, jak garnek został już zdjęty z ognia), a następnie kładziemy na niej przygotowane kawałki słoniny. Ponieważ woda powinna całkowicie pokryć słoninę, kładziemy na powierzchni solanki i słoniny niewielki ciężar na pokrywce o mniejszej średnicy. Ponownie garnek stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 15 minut.Chłodzimy w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na jeden dzień (co najmniej 12 godzin).Po tym czasie, wyjmujemy kawałki słoniny z solanki i dokładnie osuszamy je ręcznikami papierowymi. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Dodajemy sól, czerwoną paprykę, chmiel sunęli – dokładnie mieszamy. Powstałą mieszankę obficie wcieramy w słoninę ze wszystkich stron.Już w tej formie można naszą słoninę natychmiast jeść. Lepiej jednak umieścić ją w lodówce na 12 godzin.Teraz wystarczy jedynie pokroić na cienkie plasterki i podawać! Bardzo smaczne!Film przedstawiający proces produkcji: Edited January 4, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 Gdyby jeszcze kawałek takiej słoninki w załączeniu. Apetyt mam własny i w barku conieco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 Słonina na zimę w słoju, w solance Składniki:słonina - 1 kgwoda - 1,5 lsól - 100 gczosnek - 200 gpieprz czarny mielony - 2,5 gliść laurowy - 3 szt.Sposób przygotowania: 1. Zagotuj wodę, wsyp sól i gotuj przez 7 minut.2. W międzyczasie obierz czosnek. Obrane ząbki przetrzyj na tarce.3. Tniemy tłuszcz na kawałki odpowiednie do wielkości szyjki słoika (tak, aby łatwo przechodziły).4. Każdy kawałek tłuszczu obtaczamy w startym czosnku i wkładamy do słoika.5. Nie zapomnijmy przesypać warstw słoniny czarnym, mielonym pieprzem.6. Włóż liść laurowy do wypełnionego słoika i napełnij go przygotowaną wcześniej solanką.7. Zamknij szczelnie pokrywę i włóż do lodówki.Przechowuj tak przygotowany produkt w lodówce.Lekkiej i przyjaznej zimy oraz dobrego zdrowia! Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 Cамо вкусное. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 конечно Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 Słonina w słoiku w zalewie z czosnkiemSpróbuj przygotować pyszne, delikatne sało! Sekret jego pyszności tkwi w odpowiedniej solance i jej przygotowaniu. Chcę ci zdradzić, jak gotuję solankę, a ty ciesz się końcowym rezultatem. Składniki:słonina – 500 gwoda – 1 lsól kamienna - 120 gliść laurowy 2 szt.pieprz czarny ziarnisty – 12 szt.czosnek – 25 gSposób wykonania: 1. Do naszego specjału najbardziej przydatna będzie słonina grubsza. Pokrój ją na paski o grubości około 2 cm.2. Wlej wodę do garnka, zagotuj, a następnie ostudź do 40 stopni. Wsyp sól, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Mieszaj, aż sól się rozpuści.3. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki.4. Umieść plastry pokrojonej uprzednio słoniny, pionowo w słoiku, włóż plasterki czosnku, wlej solankę z garnka w ten sposób, by osad z soli pozostał w garnku.5. Zamknij słoik pokrywką i pozostaw go w ciepłym miejscu na 2 dni, a następnie wstaw do lodówki, niech nasza słoninka moczy się w zalewie przez kolejne dwa dni.6. To już koniec przygotowania przysmaku! Smaczne sało w solance jest gotowe. Wyjmij kawałki ze słoika i pokrój w cienkie plasterki.Taka słoninka jest pyszna, podawana z marynowaną cebulą.Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 (edited) Słonina w tuzłukie (silnej solance) w słoiku Świetny sposób na sało. Przeczytaj przepis i wypróbuj! Zalety solenia tuzłukiem (solanka ta jest silnym roztworem soli) słoniny na powierzchni: produkt jest dobrze przechowywany, nie zmienia koloru podczas przechowywania. Moja Babcia używa tego przepisu dawno temu i nauczyła go wszystkie swoje wnuki). Składniki:słonina – 1 kgsól – 200 gwoda – 1100 mlliść laurowy – 5 szt.czosnek – 80 gpieprz czarny ziarnisty – 12 szt.Sposób przygotowania:Wybieramy słoninę do solenia: powinna być wystarczająco gruba, mieć gęstą strukturę i jasny biały lub lekko różowy kolor. Kroimy odpowiedni kawałek słoniny na kawałki (Babcia uczyła mnie kroić w bloki (paski o szerokości około 4 cm), takie kawałki swobodnie przechodzą przez szyjkę słoika i są również łatwo do wyjęcia. Wypełniamy trzylitrowy słoik przygotowanymi blokami słoniny (nie trzeba ubijać), dodając między warstwami liście laurowe, pieprz i obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy wodę w garnku, a następnie wsypujemy do niej sól i pozostawiamy na ogniu, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą. Następnie studzimy solankę do temperatury pokojowej i napełniamy słój z przygotowaną słoniną i przyprawami. Zawiązujemy szyjkę słoika czystą ściereczką (tego uczyła Babcia) i zostawiamy w ciemnym i suchym miejscu (nie w zimnym!). Trzy dni później nasze sało jest gotowe. Wyjmujemy go ze słoika, suszymy papierowymi ręcznikami i zawijamy w pergamin. Moja Babcia zawsze trzymała sało poza lodówką, ale ja nie ryzykuję i trzymam w zimnym miejscu pergaminowe paczki ze słoninką.Gotuj z miłością i dobrym nastrojem I oczywiście smaczną słoninę! Smacznego! Edited December 28, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 !!! Kocham sało . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 Sało w słoju z gorącą solanką Pachnąca, smaczna słoninka. Spróbuj ją przygotować! O sposobie robienia solonej słoniny w gorącej solance dowiedziałem się od przyjaciela. To ulubiony przysmak jego rodziny. Sam spróbowałem go przygotować, gdyż przepis jest prosty, a wynik mnie zaskoczył. Jest bardzo interesujący. Bardzo nam to zasmakowało! Tak przygotowaną słoninę doceniła cała rodzina, łącznie ze starszym pokoleniem. Składniki:słonina – 500 gczosnek – 80 gpieprz czarny ziarnisty – 20 gliść laurowy – 5 szt.woda – 1 lsól – 120 gpapryka czerwona mielona ostra – 20 gkoper suszony – 20 gSposób wykonania: Przygotowujemy składniki:- obieramy czosnek i kroimy go w plasterki;- kroimy słoninę na kawałki (w większą kostkę).Na dnie słoja układamy warstwę kawałków słoniny, wrzucamy kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, trochę czosnku. Tak, warstwami, napełniamy słoik do samej góry. Po zakończeniu układania warstw, na sam wierzch dajemy również przyprawy w postaci czosnku, ziaren pieprzu, papryki, pietruszki i suszonego kopru.Zagotowujemy wodę z dodatkiem czerwonej papryki i soli. Napełniamy słój ze słonina i przyprawami tak, aby był całkowicie pokryty solanką. Zamykamy pokrywkę i pozostawiamy słój w temperaturze pokojowej na 6-7 dni, po czym zlewamy solankę i chłodzimy słoninę w lodówce.Spróbuj, to jest bardzo smaczne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 (edited) Jeśli będziecie zainteresowani to postaram się przetłumaczyć te receptury i tutaj je wrzucić.Ten pierwszy sposób znam ale nie robiłem i oczywiście chętnie bym zobaczył inne. Dobra robota Maxell [Dodano: 28 gru 2019 - 17:56] Kocham sało Ja też Edited December 28, 2019 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 Sama pycha! Z przyjemnością bym się częstował. Niestety nie mam dostępu do odpowiedniego surowca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 Film przedstawiający proces produkcji: Ciekawe co to za słonina?Już w momencie krojenia na trzy części, nóż wchodzi w nią jak w masło.Zastanawiam się czy to taka miękka słonina, czy taki ostry nóż Wszystkie przepisy mega, zjadła bym bo uwielbiam słoninkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 Ostry nóż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 Gotowana słonina w skórkach cebuli Łatwy przepis na zrobienie bardzo pikantnego boczku. Składniki:przerośnięta słonina – 0,5 kgsól – 40 gwoda – 500 mlpieprz czarny ziarnisty – kilka ziarenekliść laurowy – 2 szt.łupiny cebuli – do smakuczosnek – 10 ząbków Sposób wykonania: Aby przygotować gotowane sało, pomoże Ci prosty przepis kulinarny.Weź kawałek słoniny ze skórą (jeśli będzie na nim warstwa mięsa, będzie jeszcze lepiej) i włóż na emaliowaną patelnię, aby zajmował około połowy objętości patelni. Obficie posyp ten kawałek solą, połóż coś ciężkiego na wierzchu i pozostaw na jeden dzień. Następnego dnia zalej słoninę wodą. Dodaj pieprz i liść laurowy (jeśli masz suszone zioła, dodaj je, będzie jeszcze lepszy smak), a także umyte łupiny cebuli. Doprowadź wodę ze słoniną do wrzenia i gotuj przez około godzinę. Jeśli wszystko będzie zrobione poprawnie, wynik naszej pracy okaże się bardzo słony. Pozostawiamy słoninę w tym samym roztworze, aby stwardniała, po czym należy ją wyjąć i nadziać cienkimi plasterkami czosnku. Najwygodniej będzie przechowywać słoninę, zwiniętą w rulon i przewiązaną przędzą. Można też po prostu złożyć dwa kawałki papieru i okryć słoninę od zewnątrz.Teraz zawiń tak przygotowaną słoninę w pergamin lub folię i włóż do zamrażarki.Chleb z takim sałem i czosnkiem to po prostu świetne jedzenie, które może nie jest zbyt wyborne, ale z pewnością niezwykle smaczne. Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 W końcu coś dla mnie, a jak jeszcze zapodasz przepisy na oryginalną tuszonkę to będę wniebowzięty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 Jeszcze jest kilkanaście na sało, kilkadziesiąt na tuszonki (duszonki) oraz dużo na konserwy rybne w różnych sosach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 Mniam, mniam.... już szykuję miejsce w żołądku na duszonki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 Sało w słoiku do długotrwałego przechowywaniaSolona słonina według sprawdzonego przepisu Babci.Przybywając latem do wioski, cieszyliśmy się nie tylko czystym powietrzem i przestrzenią, ale także smakołykami Babci, wśród których były kromki chleba żytniego z solonym sałem. Smaczne! Przepis został zachowany na długich pożółkłych kartkach starego zeszytu. Ostatnio próbowaliśmy powtórzyć - wszystko wyszło dokładnie tak samo jak Babci. Składniki:słonina – 1 kgczosnek 3-4 ząbkipieprz czarny mielony – 2,5 gpapryka czerwona ostra mielona – 2,5 gsól – 162,5 gliść laurowy – 2 szt.Sposób przygotowania: 1. Słoninę pokrój na kawałki, które wejdą do słoika. Skórę zdejmij nożem. Teraz każdy kawałek słoniny dobrze natrzyj ząbkami czosnku.2. Na osobnym talerzu wymieszaj zmieloną paprykę i zmielony czarny pieprz oraz sól. Wrzuć każdy kawałek słoniny do powstałej mieszanki i dokładnie w niej obtocz.3. Na dnie słoika połóż obrane ząbki czosnku, liść laurowy.4. Następnie napełnij słoik przygotowanymi kawałkami słoniny.5. Zamknij słoik pokrywką i pozostaw go na jeden dzień w temperaturze pokojowej.6. Następnie słoik ze słoniną wkładamy do lodówki na 4 dni.Czas minął - sało jest gotowe, możesz go posmakować! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qh. Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 Pięknie. To ja tylko dodam, ze słonina w Rosji jest zazwyczaj podawana do wódki, co nic dziwnego, ale sposób podania jaki ja spotkałem to zmrożona słonina krojona w cienkie plastry tak, że się zwija w ruloniki. Ładnie to wyglada na stole, łapie sie ręką i macza w musztardzie. Pycha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 (edited) Delikatna, solona słonina przygotowywana na gorącoWielu z was musiało solić słoninę w gorący sposób. Soliłem też na różne sposoby, ale teraz gotuję słoninę tylko według tego przepisu. Cały sekret tkwi w przygotowaniu - tłuszcz jest bardzo miękki i delikatny. Składniki:słonina – 600 gsól – 60 gczosnek – 3-5 ząbkówprzyprawa do słoniny lub przyprawa Maggi – 10 gSposób wykonania: 1. Krok pierwszy: Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do solenia słoniny na gorąco. Przepis wykorzystuje przyprawy do słoniny bez soli. Jeśli użyjesz przyprawy z solą, zmniejsz jej ilość do 5 gramów.Aby przygotować słoninę do solenia, umyj ją bardzo dokładnie. Jeśli na skórze znajdują się pieczątki lub inne zanieczyszczenia, to je zeskrob lub wytnij.Pokrój tłuszcz na 3 równe części, włóż do garnka i zalej zimną wodą. 2. Krok drugi: rys12 Postaw garnek na kuchence i gotuj słoninę przez 3 minuty. Wyłącz palnik i do słoniny dodaj sól. To jest sekret robienia sała. Wcześniej gotowałem słoninę w solance, po wypróbowaniu tego przepisu zacząłem gotować w wodzie, a następnie w słonej wodzie. Słonina ugotowana w ten sposób jest znacznie delikatniejszy niż słonina ugotowana w solance. Przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy w spokoju na 12 godzin. 3. Krok trzeci: rys13 Po 12 godzinach wyjmujemy słoninę z solanki i nacieramy ją przyprawami. Aby przygotować przyprawy, należy przepuść czosnek przez praskę, i wymieszać go z przyprawą do słoniny lub maggi, 4. Krok czwarty: i równomiernie potrzeć kawałki słoniny ze wszystkich stron.Teraz należy zawinąć każdy kawałek w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.Możemy już ciąć gotową słoninkę tłuszcz i cieszyć się jej wyjątkowym, delikatnym smakiem. 5. Krok piąty: Solona słonina na gorąco jest gotowa! Przepis jest odpowiedni na każdy posiłek - na śniadanie, obiad, kolację. Świetnie wygląda również na świątecznym stole. Smacznego! Trudno wyobrazić sobie osobę, która nie spróbowałaby sała. Ale niewiele osób wie, że słonina to doskonały przysmak nie tylko na świąteczny stół, ale także bardzo dobry dodatek do codziennej diety. Oto dlaczego: dla kobiet, najbardziej korzystnym składnikiem zawartym w słoninie jest kwas arachidonowy. Jest to cenny tłuszcz nienasycony, który, nawiasem mówiąc, jest bardzo rzadki w naturze, ale bardzo wspiera pracę całego kobiecego ciała. Zaleca się go także jeść tym, którzy chcą zwiększyć aktywność intelektualną, ponieważ ten produkt korzystnie wpływa na mózg. Dlatego zawsze bardzo przydatny będzie mały kawałek takiego sała przed szkołą lub pracą związaną z aktywnością umysłową. Edited December 28, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 Co to jest przyprawa do słoniny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 28, 2019 Author Report Share Posted December 28, 2019 Oni mają taką specjalną do sała. Zresztą opakowanie widać na filmie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 Co to jest przyprawa do słoniny?Na Ukrainie do dostania bez problemu. Mam kilka torebek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 28, 2019 Report Share Posted December 28, 2019 Mam kilka torebek. Podaj z łaski swojej skład. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 29, 2019 Report Share Posted December 29, 2019 (edited) oryginalną tuszonkę to będę wniebowzięty https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2158-oryginalna-tuszonka-wieprzowa/?hl=tuszonka Jakieś miesiąc temu robiłem najpierw duszona około 30 min następnie w słoik i sterylizacja ,wyszło pysznie. Edited December 29, 2019 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.