Jump to content

[Rosja, Ukraina] Sało - różne przepisy

Recommended Posts

Uwaga:

Wszystkie przepisy, które tutaj zamieszczam, są oryginalnymi tłumaczeniami przepisów pochodzących z rosyjskich i ukraińskich portali kulinarnych. Dotyczy to zarówno formy przedstawienia receptur, jak i ich składu surowcowego oraz technologii produkcji.

Jestem zarejestrowany na kilku rosyjskich forach i otrzymałem kilkanaście przepisów na sało w różnej postaci oraz tuszonki (prawidłowa nazwa duszonki) z różnych mięs.

Jeśli będziecie zainteresowani to postaram się przetłumaczyć te receptury i tutaj je wrzucić.

Jeden z przepisów dla zaostrzenia apetytów. ;)

Słonina (sało) w łuskach cebuli z czosnkiem

Niezwykle smaczna przekąska. Po przetworzeniu produkt zyskuje złoty kolor, pachnie apetycznie i ma niezwykły smak. Spróbuj, warto!

post-39694-0-34279800-1577541936_thumb.jpg

Składniki:

• słonina – 500 g
  • łupiny z cebuli – 10 g
  • czosnek – 10 g
  • sól – ok. 2,5 g
  • papryka słodka mielona – 10 g
  • chmiel sunęli – 5 g

Zalewa (solanka):

• sól – 20 g
  • woda – 1 l
  • cukier – 5 g
  • liść laurowy – 3 szt.
  • pieprz ziarnisty – 10 ziaren
  • ziele angielskie – 2 g

Sposób wykonania:

• Przygotowanie solanki. Wlej wodę do garnka, wsyp sól i cukier, dodaj liść laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 3-4 minuty.
  • Podczas gdy solanka zaczyna się gotować, zajmiemy się słoniną. Za pomocą noża usuń wszelkie zanieczyszczenia ze skóry. Następnie pokrój kawałek na trzy części.
  • Myjemy łupiny cebuli, wkładamy do gotowej gorącej solanki (po tym, jak garnek został już zdjęty z ognia), a następnie kładziemy na niej przygotowane kawałki słoniny. Ponieważ woda powinna całkowicie pokryć słoninę, kładziemy na powierzchni solanki i słoniny niewielki ciężar na pokrywce o mniejszej średnicy. Ponownie garnek stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 15 minut.
  • Chłodzimy w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na jeden dzień (co najmniej 12 godzin).
  • Po tym czasie, wyjmujemy kawałki słoniny z solanki i dokładnie osuszamy je ręcznikami papierowymi. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Dodajemy sól, czerwoną paprykę, chmiel sunęli – dokładnie mieszamy. Powstałą mieszankę obficie wcieramy w słoninę ze wszystkich stron.
  • Już w tej formie można naszą słoninę natychmiast jeść. Lepiej jednak umieścić ją w lodówce na 12 godzin.
  • Teraz wystarczy jedynie pokroić na cienkie plasterki i podawać! Bardzo smaczne!

Film przedstawiający proces produkcji:

Edited by Maxell

• Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Słonina na zimę w słoju, w solance

post-39694-0-83669000-1577543684_thumb.jpg

Składniki:

• słonina - 1 kg
  • woda - 1,5 l
  • sól - 100 g
  • czosnek - 200 g
  • pieprz czarny mielony - 2,5 g
  • liść laurowy - 3 szt.

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj wodę, wsyp sól i gotuj przez 7 minut.

2. W międzyczasie obierz czosnek. Obrane ząbki przetrzyj na tarce.

3. Tniemy tłuszcz na kawałki odpowiednie do wielkości szyjki słoika (tak, aby łatwo przechodziły).

4. Każdy kawałek tłuszczu obtaczamy w startym czosnku i wkładamy do słoika.

5. Nie zapomnijmy przesypać warstw słoniny czarnym, mielonym pieprzem.

6. Włóż liść laurowy do wypełnionego słoika i napełnij go przygotowaną wcześniej solanką.

7. Zamknij szczelnie pokrywę i włóż do lodówki.

Przechowuj tak przygotowany produkt w lodówce.

Lekkiej i przyjaznej zimy oraz dobrego zdrowia!

Smacznego!

Słonina w słoiku w zalewie z czosnkiem

Spróbuj przygotować pyszne, delikatne sało! Sekret jego pyszności tkwi w odpowiedniej solance i jej przygotowaniu. Chcę ci zdradzić, jak gotuję solankę, a ty ciesz się końcowym rezultatem.

post-39694-0-65204700-1577545835_thumb.jpg

Składniki:

• słonina – 500 g
  • woda – 1 l
  • sól kamienna - 120 g
  • liść laurowy 2 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty – 12 szt.
  • czosnek – 25 g

Sposób wykonania:

1. Do naszego specjału najbardziej przydatna będzie słonina grubsza. Pokrój ją na paski o grubości około 2 cm.
2. Wlej wodę do garnka, zagotuj, a następnie ostudź do 40 stopni. Wsyp sól, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Mieszaj, aż sól się rozpuści.
3. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki.
4. Umieść plastry pokrojonej uprzednio słoniny, pionowo w słoiku, włóż plasterki czosnku, wlej solankę z garnka w ten sposób, by osad z soli pozostał w garnku.
5. Zamknij słoik pokrywką i pozostaw go w ciepłym miejscu na 2 dni, a następnie wstaw do lodówki, niech nasza słoninka moczy się w zalewie przez kolejne dwa dni.
6. To już koniec przygotowania przysmaku! Smaczne sało w solance jest gotowe. Wyjmij kawałki ze słoika i pokrój w cienkie plasterki.

Taka słoninka jest pyszna, podawana z marynowaną cebulą.

Smacznego!

Słonina w tuzłukie (silnej solance) w słoiku

Świetny sposób na sało. Przeczytaj przepis i wypróbuj! Zalety solenia  tuzłukiem (solanka ta jest silnym roztworem soli) słoniny na powierzchni: produkt jest dobrze przechowywany, nie zmienia koloru podczas przechowywania. Moja Babcia używa tego przepisu dawno temu i nauczyła go wszystkie swoje wnuki).

post-39694-0-18468300-1577548187_thumb.jpg

Składniki:

• słonina – 1 kg
  • sól – 200 g
  • woda – 1100 ml
  • liść laurowy – 5 szt.
  • czosnek – 80 g
  • pieprz czarny ziarnisty – 12 szt.

Sposób przygotowania:

1. Wybieramy słoninę do solenia: powinna być wystarczająco gruba, mieć gęstą strukturę i jasny biały lub lekko różowy kolor.
  2. Kroimy odpowiedni kawałek słoniny na kawałki (Babcia uczyła mnie kroić w bloki (paski o szerokości około 4 cm), takie kawałki swobodnie przechodzą przez szyjkę słoika i są również łatwo do wyjęcia.
  3. Wypełniamy trzylitrowy słoik przygotowanymi blokami słoniny (nie trzeba ubijać), dodając między warstwami liście laurowe, pieprz i obrane ząbki czosnku.
  4. Zagotowujemy wodę w garnku, a następnie wsypujemy do niej sól i pozostawiamy na ogniu, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą. Następnie studzimy solankę do temperatury pokojowej i napełniamy słój z  przygotowaną słoniną i przyprawami.
  5. Zawiązujemy szyjkę słoika czystą ściereczką (tego uczyła Babcia) i zostawiamy w ciemnym i suchym miejscu (nie w zimnym!).
  6. Trzy dni później nasze sało jest gotowe. Wyjmujemy go ze słoika, suszymy papierowymi ręcznikami i zawijamy w pergamin. Moja Babcia zawsze trzymała sało poza lodówką, ale ja nie ryzykuję i trzymam w zimnym miejscu pergaminowe paczki ze słoninką.

Gotuj z miłością i dobrym nastrojem :)
I oczywiście smaczną słoninę!

Smacznego!

Edited by Maxell

Sało w słoju z gorącą solanką

Pachnąca, smaczna słoninka. Spróbuj ją przygotować! O sposobie robienia solonej słoniny w gorącej solance dowiedziałem się od przyjaciela. To ulubiony przysmak jego rodziny. Sam spróbowałem go przygotować, gdyż przepis jest prosty, a wynik mnie zaskoczył. Jest bardzo interesujący. Bardzo nam to zasmakowało! Tak przygotowaną słoninę doceniła cała rodzina, łącznie ze starszym pokoleniem.

post-39694-0-75854300-1577551067_thumb.jpg

Składniki:

• słonina – 500 g
  • czosnek – 80 g
  • pieprz czarny ziarnisty – 20 g
  • liść laurowy – 5 szt.
  • woda – 1 l
  • sól – 120 g
  • papryka czerwona mielona ostra – 20 g
  • koper suszony – 20 g

Sposób wykonania:

Przygotowujemy składniki:
- obieramy czosnek i kroimy go w plasterki;
- kroimy słoninę na kawałki (w większą kostkę).
Na dnie słoja układamy warstwę kawałków słoniny, wrzucamy kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, trochę czosnku. Tak, warstwami, napełniamy słoik do samej góry. Po zakończeniu układania warstw, na sam wierzch dajemy również przyprawy w postaci czosnku, ziaren pieprzu, papryki, pietruszki i suszonego kopru.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem czerwonej papryki i soli. Napełniamy słój ze słonina i przyprawami tak, aby był całkowicie pokryty solanką. Zamykamy pokrywkę i pozostawiamy słój w temperaturze pokojowej na 6-7 dni, po czym zlewamy solankę i chłodzimy słoninę w lodówce.

Spróbuj, to jest bardzo smaczne!

Jeśli będziecie zainteresowani to postaram się przetłumaczyć te receptury i tutaj je wrzucić.

Ten pierwszy sposób znam ale nie robiłem i oczywiście chętnie bym zobaczył inne. Dobra robota Maxell   :clap:  :thumbsup:  

[Dodano: 28 gru 2019 - 17:56]

Kocham sało

Ja też  ;)

Edited by jacekw21

Film przedstawiający proces produkcji:

Ciekawe co to za słonina?

Już w momencie krojenia na trzy części, nóż wchodzi w nią jak w masło.

Zastanawiam się czy to taka miękka słonina, czy taki ostry nóż :D 

Wszystkie przepisy mega, zjadła bym bo uwielbiam słoninkę 

Gotowana słonina w skórkach cebuli

Łatwy przepis na zrobienie bardzo pikantnego boczku.

post-39694-0-67430100-1577558434_thumb.jpg

Składniki:

• przerośnięta słonina – 0,5 kg
  • sól – 40 g
  • woda – 500 ml
  • pieprz czarny ziarnisty – kilka ziarenek
  • liść laurowy – 2 szt.
  • łupiny cebuli – do smaku
  • czosnek – 10 ząbków

post-39694-0-23738600-1577558440_thumb.jpg

Sposób wykonania:

Aby przygotować gotowane sało, pomoże Ci prosty przepis kulinarny.
Weź kawałek słoniny ze skórą (jeśli będzie na nim warstwa mięsa, będzie jeszcze lepiej) i włóż na emaliowaną patelnię, aby zajmował około połowy objętości patelni. Obficie posyp ten kawałek solą, połóż coś ciężkiego na wierzchu i pozostaw na jeden dzień.

post-39694-0-08974700-1577558445_thumb.jpg

Następnego dnia zalej słoninę wodą. Dodaj pieprz i liść laurowy (jeśli masz suszone zioła, dodaj je, będzie jeszcze lepszy smak), a także umyte łupiny cebuli.

post-39694-0-75686300-1577558449_thumb.jpg

Doprowadź wodę ze słoniną do wrzenia i gotuj przez około godzinę. Jeśli wszystko będzie zrobione poprawnie, wynik naszej pracy okaże się bardzo słony.

post-39694-0-45505900-1577558454_thumb.jpg

Pozostawiamy słoninę w tym samym roztworze, aby stwardniała, po czym należy ją wyjąć i nadziać cienkimi plasterkami czosnku.

post-39694-0-01454400-1577558459_thumb.jpg

Najwygodniej będzie przechowywać słoninę, zwiniętą w rulon i przewiązaną przędzą. Można też po prostu złożyć dwa kawałki papieru i okryć słoninę od zewnątrz.

Teraz zawiń tak przygotowaną słoninę w pergamin lub folię i włóż do zamrażarki.
Chleb z takim sałem i czosnkiem to po prostu świetne jedzenie, które może nie jest zbyt wyborne, ale z pewnością niezwykle smaczne.

post-39694-0-79898400-1577558463_thumb.jpg

Smacznego

Sało w słoiku do długotrwałego przechowywania

Solona słonina według sprawdzonego przepisu Babci.

Przybywając latem do wioski, cieszyliśmy się nie tylko czystym powietrzem i przestrzenią, ale także smakołykami Babci, wśród których były kromki chleba żytniego z solonym sałem. Smaczne! Przepis został zachowany na długich pożółkłych kartkach starego zeszytu. Ostatnio próbowaliśmy powtórzyć - wszystko wyszło dokładnie tak samo jak Babci.

post-39694-0-05230600-1577564195_thumb.jpg

Składniki:

• słonina – 1 kg
  • czosnek 3-4 ząbki
  • pieprz czarny mielony – 2,5 g
  • papryka czerwona ostra mielona – 2,5 g
  • sól – 162,5 g
  • liść laurowy – 2 szt.

Sposób przygotowania:

1. Słoninę pokrój na kawałki, które wejdą do słoika. Skórę zdejmij nożem. Teraz każdy kawałek słoniny dobrze natrzyj ząbkami czosnku.
2. Na osobnym talerzu wymieszaj zmieloną paprykę i zmielony czarny pieprz oraz sól. Wrzuć każdy kawałek słoniny do powstałej mieszanki i dokładnie w niej obtocz.
3. Na dnie słoika połóż obrane ząbki czosnku, liść laurowy.
4. Następnie napełnij słoik przygotowanymi kawałkami słoniny.
5. Zamknij słoik pokrywką i pozostaw go na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
6. Następnie słoik ze słoniną wkładamy do lodówki na 4 dni.

Czas minął - sało jest gotowe, możesz go posmakować!

Pięknie. To ja tylko dodam, ze słonina w Rosji jest zazwyczaj podawana do wódki, co nic dziwnego, ale sposób podania jaki ja spotkałem to zmrożona słonina krojona w cienkie plastry tak, że się zwija w ruloniki. Ładnie to wyglada na stole, łapie sie ręką i macza w musztardzie. Pycha.

Delikatna, solona słonina przygotowywana na gorąco

Wielu z was musiało solić słoninę w gorący sposób. Soliłem też na różne sposoby, ale teraz gotuję słoninę tylko według tego przepisu. Cały sekret tkwi w przygotowaniu - tłuszcz jest bardzo miękki i delikatny.

Składniki:

• słonina – 600 g
  • sól – 60 g
  • czosnek – 3-5 ząbków
  • przyprawa do słoniny lub przyprawa Maggi – 10 g

Sposób wykonania:

1. Krok pierwszy:

post-39694-0-07136900-1577568062_thumb.jpg

Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do solenia słoniny na gorąco. Przepis wykorzystuje przyprawy do słoniny bez soli. Jeśli użyjesz przyprawy z solą, zmniejsz jej ilość do 5 gramów.

Aby przygotować słoninę do solenia, umyj ją bardzo dokładnie. Jeśli na skórze znajdują się pieczątki lub inne zanieczyszczenia, to je zeskrob lub wytnij.

Pokrój tłuszcz na 3 równe części, włóż do garnka i zalej zimną wodą.

2. Krok drugi:

rpost-39694-0-15871900-1577568069_thumb.jpgys12

Postaw garnek na kuchence i gotuj słoninę przez 3 minuty. Wyłącz palnik i do słoniny dodaj sól. To jest sekret robienia sała. Wcześniej gotowałem słoninę w solance, po wypróbowaniu tego przepisu zacząłem gotować w wodzie, a następnie w słonej wodzie. Słonina ugotowana w ten sposób jest znacznie delikatniejszy niż słonina ugotowana w solance. Przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy w spokoju na 12 godzin.

3. Krok trzeci:

rys1post-39694-0-96949100-1577568074_thumb.jpg3

Po 12 godzinach wyjmujemy słoninę z solanki i nacieramy ją przyprawami. Aby przygotować przyprawy, należy przepuść czosnek przez praskę, i wymieszać go z przyprawą do słoniny lub maggi,

4. Krok czwarty:

post-39694-0-33265400-1577568081_thumb.jpg

i równomiernie potrzeć kawałki słoniny ze wszystkich stron.

Teraz  należy zawinąć każdy kawałek w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Możemy już ciąć gotową słoninkę tłuszcz i cieszyć się jej wyjątkowym, delikatnym smakiem.

5. Krok piąty:

post-39694-0-97299100-1577568086_thumb.jpg

Solona słonina na gorąco jest gotowa! Przepis jest odpowiedni na każdy posiłek - na śniadanie, obiad, kolację. Świetnie wygląda również na świątecznym stole.

Smacznego!

Trudno wyobrazić sobie osobę, która nie spróbowałaby sała. Ale niewiele osób wie, że słonina to doskonały przysmak nie tylko na świąteczny stół, ale także bardzo dobry dodatek do codziennej diety. Oto dlaczego: dla kobiet, najbardziej korzystnym składnikiem zawartym w słoninie jest kwas arachidonowy. Jest to cenny tłuszcz nienasycony, który, nawiasem mówiąc, jest bardzo rzadki w naturze, ale bardzo wspiera pracę całego kobiecego ciała. Zaleca się go także jeść tym, którzy chcą zwiększyć aktywność intelektualną, ponieważ ten produkt korzystnie wpływa na mózg. Dlatego zawsze bardzo przydatny będzie mały kawałek takiego sała przed szkołą lub pracą związaną z aktywnością umysłową.

Edited by Maxell

oryginalną tuszonkę to będę wniebowzięty

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2158-oryginalna-tuszonka-wieprzowa/?hl=tuszonka

Jakieś miesiąc temu robiłem najpierw duszona około 30 min następnie w słoik i sterylizacja ,wyszło pysznie.

post-72431-0-74755500-1577591478_thumb.jpg

Edited by jacekw21