sapertoruń Posted March 12, 2006 Report Share Posted March 12, 2006 Co sie stanie-przegiołem z iloscia pekolsoli.Teraz doczytałem ze na 1 kg 1 gram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 12, 2006 Report Share Posted March 12, 2006 Przy czym przegiołeś?Gdzie znalazłeś info, iż na kilogram mięsa bierzemy 1 g peklosoli?Napisz dokładnie o co chodziPozdro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sapertoruń Posted March 12, 2006 Author Report Share Posted March 12, 2006 Dopiero zaczynam i chyba za duzo wsypałem bo 70g peklosoli (opakowanie) na 1kg szynki do marynaty/zalewy.Lezy od wczoraj w zalewie.A wyczytałem w "Gospodarstwo Domowe" K.Pyszkowska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 12, 2006 Report Share Posted March 12, 2006 Uuuuuuffff.Nie bierz przepisów z takich książek.Tu masz wszystko.Nic sie nie stało. Po prostu zrób nową zalewę. Na 10 l wody bierzesz ok. 0,80-0,85 kg peklosoli. Oczywiście to dla obliczeń.Takiej zalewy potrzeba ok. 40-45% wagowo w stosunku do ilości mięsa, która chcesz peklować. Wkładasz mięsko do garnka, zalewasz tak przygotowana, wystudzona zalewą i możesz dodac swe ulubione przypraw.Mięso musi być całkowicie pokryte zalewą, dlatego najlepiej jest przykryć je małym talerzykiem i obciążyć np.słoikiem z wodą (oczywiście zamknietym)Top tak po krótce. Więcej doczytasz na stronce.Pozdrowienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 12, 2006 Report Share Posted March 12, 2006 Oczywiście nie chodzi mi o przepis jedynie o to, że jak sie pewnie orientujesz, autorzy takich pozycji sa z zasady omnibusami, to znaczy że pisza książki na każdy temat, choć w wielu przypadkach, nigdy nie robili tych produktów, o których piszą. Uważaj. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sapertoruń Posted March 12, 2006 Author Report Share Posted March 12, 2006 Bardzo dziekuje Koledze za podpowiedz,bałem sie że zmarnowałem szynke.Bo gdzies wyczytałem ze moze to byc szkodliwe.Dziekuje jeszcze raz za szybką odpowiedz i pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts