Jump to content

Maszynki do mielenia z napędem ręcznym - ORYGINAŁY


Papla

Recommended Posts

Witam

 

Odwiedziłem odlewnię żeliwa w Blachowni pod Częstochową.

http://www.bostal.com.pl/

Rozmawiałem o maszynkach i ich cenach. I tak:

 

- maszynka Alfa 5 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 50 zł netto (+VAT)

- maszynka Alfa 8 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 62 zł netto (+VAT)

- maszynka Alfa 10 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 73 zł netto (+VAT)

- maszynka Alfa 22 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 145 zł netto (+VAT)

- maszynka Alfa 32 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 175 zł netto (+VAT)

 

Na III OZWB mogę chętnym kupić w tych cenach i dowieść. Powiedzmy do środy, 27 sierpnia jestem w stanie podjechać do producenta. Warunek jest jeden, że muszę zapłacić z góry, owszem jak się nie spodoba to mogę oddać i zwrócą kasę i to jest dla mnie pocieszające. Chętnych proszę o wiadomość na maila: papla@me.com

 

Uprzedzam, że ja z tego nic nie mam a jedyną gratyfikacją będzie dla mnie małe piwko na OZWB. I jeszcze jedno, co prawda bagażnik w Reni ma 510 litrów ale to jest też ograniczenie pewne.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

A skąd bierze się ten numer? Wyrazem czego on jest? Jak wyiar sitka miałaby maszynka np.15?

Papcio, nie wiem o co chodzi w Twoich pytaniach.Nie spotkałem się z maszynką 15 bo pewnie takiej nie ma.A gdyby była, na pewno nie miała by średnicy sitka 15cm.

- maszynka Alfa 5 - średnica sitka 54mm

- maszynka Alfa 8 - ..................... 62mm

- maszynka Alfa 10 - ................... 70mm

- maszynka Alfa 22 - ................... 81mm

- maszynka Alfa 32 - ..................100mm

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=817

 

Sitka od Alf 5 i 8 pasują do Zelmerków 5 i 8 i odwrotnie.

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Papcio, nie wiem o co chodzi w Twoich pytaniach

Papcio to „stary weteran mięsny” i zna średnice sitek, tym bardziej wiej jak maszynki wyglądają.

Moim zdaniem (tak odczytuje z Jego postu) zależało mu na wyjaśnieniu zależności pomiędzy cyfrą w nazwie, a czymś?? Właśnie teraz chodzi o to coś. Co powoduje nadanie konkretnej cyfry danej maszynce. Bo jeżeli jest to tylko kolejny model, to dlaczego nie jest to 1, 2 , 3, 4, 5, itd.

Sam się kiedyś tym zainteresowałem, jednak był to dla mnie mało istotny szczegół.

Widać Papcio drąży temat – i dobrze- od nadmiaru wiedzy jeszcze nikomu nic się nie stało.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Wiem, kto to jest Papcio.Miałem przyjemność spotkać Go na zlocie.Na pewno nie ma żadnej zależności między którąś częścią maszynki a jej numerem.

Dzwoniłem teraz do producenta, odlewni http://www.bostal.com.pl/.

Panie odbierające nie wiedziały nic w temacie, ale jak spotkają technologa

to się zapytają. Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka.

Ale na potwierdzenie tej teorii przyjdzie nam poczekać.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka.

Mało prawdopodobne, ale poczekamy :cool:

W zelmerkach 5 i 8 dł. ślimaka jest tak sama.No ale zelmerek powstał dużo poźniej i zestandaryzowali tylko średnice sitek do Alf.

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Przed chwilką mierzyłem moją maszynkę 22 i ślimak ma 22cm długości bez trzpienia do nożyka

 

W 5 ślimak bez trzpienia do nożyka ma 12cm a w 10 - 15,5 cm

Nie mam 32 ale na pewno dlugość ślimaka nie wynosi 32cm.

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Papla napisał/a:

Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka.

 

Nie mam 32 ale na pewno dlugość ślimaka nie wynosi 32cm.

 

Akurat pięknie przypasowało do maszynki rozmiar 22

 

Pozdrawiam

 

P.S. Fachowiec nam na pewno wyjaśni .

Link to comment
Share on other sites

A może skoro to stare jednostki, oznaczają ilość zmielonego mięsa w np. funtach w przeliczeniu na odmówienie jednej „Maryśki” :lol:

 

A tak na poważnie, to pasuje mi ilość zużytego materiału (w jakiś tam jednostkach) na wyprodukowanie 1 ślimaka, coś w rodzaju sposobu określania kalibru w broni palnej.

Trzeba było zważyć różne ślimaki i poszukać wspólnego „mianownika”.

Link to comment
Share on other sites

Trochę więcej informacji:

 

- maszynki i ich oznaczenie jest przedwojenne

- pracownik jaki teraz odpowiadał nie mógł znaleźć norm

- główny technolog będzie we wtorek przyszłego tygodnia

- normy są starego zakładu EMA, który się podobno odradza

- żeliwo używane do odlewania oryginalnych maszynek to: żeliwo szare typ 15

-

 

to na dzień dzisiejszy tak wygląda

 

PS. pracownik techniczny sugerował, że to jest niby wydajność przy siatce fi 5 na h, ale nie był pewny

 

Grzebiemy dalej :-)

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Trzeba było zważyć różne ślimaki i poszukać wspólnego „mianownika”.

Ślimak od maszynki rozmiar 22 waga 1,86 kg z trzpieniem na nożyk

 

 

5 waga 356g

10 waga 722g

 

I co tu teraz wykombinować :question: :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

A może skoro to stare jednostki, oznaczają ilość zmielonego mięsa w np. funtach w przeliczeniu na odmówienie jednej „Maryśki” :lol:

PS. pracownik techniczny sugerował, że to jest niby wydajność przy siatce fi 5 na h, ale nie był pewny

 

 

A może coś w tym jest :question:

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam.

PS. pracownik techniczny sugerował, że to jest niby wydajność przy siatce fi 5 na h, ale nie był pewny

 

Chyba że to jest jakaś zależność między ilością kilogramów zmielonego mięsa w czasie jednej godziny przy założonej liczbie obrotów np.80 na minutę.

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

W moim przypadku trzpień na korbę to jedna całość z ślimakiem

Nie zapominaj, że kiedyś technika odlewnicza trochę inaczej wyglądała.

Jak mieli dotaczać ośkę i obrabiać końcówkę na korbę, po odlaniu, to woleli wpierw zrobić rdzeń i potem go tylko oblać metalem (ślimak)

Ale to są moje domysły, a nie fakt – zaznaczam!

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Nie zapominaj, że kiedyś technika odlewnicza trochę inaczej wyglądała.

Właśnie , byłem przed chwilką w sklepiku i w drodze powrotnej tak myślałem że Papla wspominał o starych normach zakładowych tzn. po nowemu ciężko to rozgryźć .

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dobra chłopaki, mam normę

 

Symbol i numer dokumentu:

PN-M-77984:1980

 

Data ustanowienia:

1980-02-26

 

Tytuł:

Maszynki do mielenia mięsa -- Wspólne wymagania i badania

 

Nazwa NKP:

NKP 299 ds. Technologii i Maszyn do Obróbki Plastycznej Metali

Autor dokumentu: -

Normalizator: Giera J.

Języki oficjalne dok.: pl

Ilość stron: 3

Klasyfikacja ICS: Małe uzrądzenia kuchenne

Nazwa deskryptora: BADANIA

 

http://bydgoszcz.katalognorm.pl/?plik=i_katalog&iNormy=57967&strona=1

 

 

Cena 18.50 zł

 

 

Nie mam dostępu już do norm. Może któryś z Panów ma abonament? Toshiba?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...