Papla Posted July 30, 2008 Report Share Posted July 30, 2008 Witam Odwiedziłem odlewnię żeliwa w Blachowni pod Częstochową.http://www.bostal.com.pl/Rozmawiałem o maszynkach i ich cenach. I tak: - maszynka Alfa 5 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 50 zł netto (+VAT)- maszynka Alfa 8 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 62 zł netto (+VAT)- maszynka Alfa 10 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 73 zł netto (+VAT)- maszynka Alfa 22 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 145 zł netto (+VAT)- maszynka Alfa 32 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 175 zł netto (+VAT) Na III OZWB mogę chętnym kupić w tych cenach i dowieść. Powiedzmy do środy, 27 sierpnia jestem w stanie podjechać do producenta. Warunek jest jeden, że muszę zapłacić z góry, owszem jak się nie spodoba to mogę oddać i zwrócą kasę i to jest dla mnie pocieszające. Chętnych proszę o wiadomość na maila: papla@me.com Uprzedzam, że ja z tego nic nie mam a jedyną gratyfikacją będzie dla mnie małe piwko na OZWB. I jeszcze jedno, co prawda bagażnik w Reni ma 510 litrów ale to jest też ograniczenie pewne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszekeb Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 Witam !Co oznaczaja cyfry na maszynkach:5, 8, 10 itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 Witam ! Co oznaczaja cyfry na maszynkach:5, 8, 10 itd. Wielkość maszynki.Im wyższy numer, średnica sitka większa. A o średnicy do danego numeru Dziadek pisał już parę razy. Tutaj masz pogląd. http://www.sitka.com.pl/pliki/images/z5.jpg Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 A skąd bierze się ten numer? Wyrazem czego on jest? Jak wyiar sitka miałaby maszynka np.15? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 A skąd bierze się ten numer? Wyrazem czego on jest? Jak wyiar sitka miałaby maszynka np.15? Papcio, nie wiem o co chodzi w Twoich pytaniach.Nie spotkałem się z maszynką 15 bo pewnie takiej nie ma.A gdyby była, na pewno nie miała by średnicy sitka 15cm. - maszynka Alfa 5 - średnica sitka 54mm - maszynka Alfa 8 - ..................... 62mm - maszynka Alfa 10 - ................... 70mm - maszynka Alfa 22 - ................... 81mm - maszynka Alfa 32 - ..................100mm http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=817 Sitka od Alf 5 i 8 pasują do Zelmerków 5 i 8 i odwrotnie. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Papcio, nie wiem o co chodzi w Twoich pytaniach Papcio to „stary weteran mięsny” i zna średnice sitek, tym bardziej wiej jak maszynki wyglądają. Moim zdaniem (tak odczytuje z Jego postu) zależało mu na wyjaśnieniu zależności pomiędzy cyfrą w nazwie, a czymś?? Właśnie teraz chodzi o to coś. Co powoduje nadanie konkretnej cyfry danej maszynce. Bo jeżeli jest to tylko kolejny model, to dlaczego nie jest to 1, 2 , 3, 4, 5, itd. Sam się kiedyś tym zainteresowałem, jednak był to dla mnie mało istotny szczegół. Widać Papcio drąży temat – i dobrze- od nadmiaru wiedzy jeszcze nikomu nic się nie stało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam.Wiem, kto to jest Papcio.Miałem przyjemność spotkać Go na zlocie.Na pewno nie ma żadnej zależności między którąś częścią maszynki a jej numerem. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted January 29, 2009 Author Report Share Posted January 29, 2009 Witam. Wiem, kto to jest Papcio.Miałem przyjemność spotkać Go na zlocie.Na pewno nie ma żadnej zależności między którąś częścią maszynki a jej numerem. Dzwoniłem teraz do producenta, odlewni http://www.bostal.com.pl/. Panie odbierające nie wiedziały nic w temacie, ale jak spotkają technologa to się zapytają. Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka. Ale na potwierdzenie tej teorii przyjdzie nam poczekać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam. Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka. Mało prawdopodobne, ale poczekamy W zelmerkach 5 i 8 dł. ślimaka jest tak sama.No ale zelmerek powstał dużo poźniej i zestandaryzowali tylko średnice sitek do Alf. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Ja też się chętnie dowiem dlaczego są takie a nie inne oznaczenia maszynek.Może trzeba na cale przeliczyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Ja też się chętnie dowiem dlaczego są takie a nie inne oznaczenia maszynek. Może trzeba na cale przeliczyć ? Miro, liczyłem w tę i odwrotnie i nic mi nie wychodziło.Może za mało danych miałem. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka. Przed chwilką mierzyłem moją maszynkę 22 i ślimak ma 22cm długości bez trzpienia do nożyka Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam Przed chwilką mierzyłem moją maszynkę 22 i ślimak ma 22cm długości bez trzpienia do nożyka W 5 ślimak bez trzpienia do nożyka ma 12cm a w 10 - 15,5 cm Nie mam 32 ale na pewno dlugość ślimaka nie wynosi 32cm. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam Papla napisał/a: Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka. Nie mam 32 ale na pewno dlugość ślimaka nie wynosi 32cm. Akurat pięknie przypasowało do maszynki rozmiar 22 Pozdrawiam P.S. Fachowiec nam na pewno wyjaśni . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 A może skoro to stare jednostki, oznaczają ilość zmielonego mięsa w np. funtach w przeliczeniu na odmówienie jednej „Maryśki” :lol: A tak na poważnie, to pasuje mi ilość zużytego materiału (w jakiś tam jednostkach) na wyprodukowanie 1 ślimaka, coś w rodzaju sposobu określania kalibru w broni palnej.Trzeba było zważyć różne ślimaki i poszukać wspólnego „mianownika”. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam Trzeba było zważyć różne ślimaki i poszukać wspólnego „mianownika”. Ślimak od maszynki rozmiar 22 waga 1,86 kg z trzpieniem na nożyk Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted January 29, 2009 Author Report Share Posted January 29, 2009 Trochę więcej informacji: - maszynki i ich oznaczenie jest przedwojenne- pracownik jaki teraz odpowiadał nie mógł znaleźć norm- główny technolog będzie we wtorek przyszłego tygodnia- normy są starego zakładu EMA, który się podobno odradza- żeliwo używane do odlewania oryginalnych maszynek to: żeliwo szare typ 15- to na dzień dzisiejszy tak wygląda PS. pracownik techniczny sugerował, że to jest niby wydajność przy siatce fi 5 na h, ale nie był pewny Grzebiemy dalej :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam Trzeba było zważyć różne ślimaki i poszukać wspólnego „mianownika”. Ślimak od maszynki rozmiar 22 waga 1,86 kg z trzpieniem na nożyk 5 waga 356g 10 waga 722g I co tu teraz wykombinować :question: :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam A może skoro to stare jednostki, oznaczają ilość zmielonego mięsa w np. funtach w przeliczeniu na odmówienie jednej „Maryśki” :lol: PS. pracownik techniczny sugerował, że to jest niby wydajność przy siatce fi 5 na h, ale nie był pewny A może coś w tym jest :question: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 W przybliżeniu pasuje, odliczając stal na rdzeń (trzpień na nożyk i na korbę) mogło by tak być Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam odliczając stal na rdzeń (trzpień na nożyk i na korbę) W moim przypadku trzpień na korbę to jedna całość z ślimakiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam. PS. pracownik techniczny sugerował, że to jest niby wydajność przy siatce fi 5 na h, ale nie był pewny Chyba że to jest jakaś zależność między ilością kilogramów zmielonego mięsa w czasie jednej godziny przy założonej liczbie obrotów np.80 na minutę. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 W moim przypadku trzpień na korbę to jedna całość z ślimakiem Nie zapominaj, że kiedyś technika odlewnicza trochę inaczej wyglądała. Jak mieli dotaczać ośkę i obrabiać końcówkę na korbę, po odlaniu, to woleli wpierw zrobić rdzeń i potem go tylko oblać metalem (ślimak) Ale to są moje domysły, a nie fakt – zaznaczam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Witam Nie zapominaj, że kiedyś technika odlewnicza trochę inaczej wyglądała. Właśnie , byłem przed chwilką w sklepiku i w drodze powrotnej tak myślałem że Papla wspominał o starych normach zakładowych tzn. po nowemu ciężko to rozgryźć . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted January 29, 2009 Author Report Share Posted January 29, 2009 Dobra chłopaki, mam normę Symbol i numer dokumentu:PN-M-77984:1980 Data ustanowienia:1980-02-26 Tytuł:Maszynki do mielenia mięsa -- Wspólne wymagania i badania Nazwa NKP:NKP 299 ds. Technologii i Maszyn do Obróbki Plastycznej Metali Autor dokumentu: -Normalizator: Giera J.Języki oficjalne dok.: plIlość stron: 3Klasyfikacja ICS: Małe uzrądzenia kuchenneNazwa deskryptora: BADANIA http://bydgoszcz.katalognorm.pl/?plik=i_katalog&iNormy=57967&strona=1 Cena 18.50 zł Nie mam dostępu już do norm. Może któryś z Panów ma abonament? Toshiba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts