Jump to content

[Zrób to sam] Prosta wędzarnia metalowa z palnikiem gazowym


Maxell

Recommended Posts

Wędzarnia metalowa z gazowym palnikiem.

Wymiary przyszłej wędzarni:
wysokość - 120 cm,

szerokość - 60 cm,

głębokość - 40 cm,

 

Do jej wykonania użyjemy stalowej blachy 3 mm.

 

post-39694-0-71841000-1578222848_thumb.jpg

 

Ściany i spód są wymierzone, oznaczone i wycięte zgodnie z wymiarami (wysokość - 120 cm, szerokość - 60 cm, głębokość - 40 cm). Do wycięcia elementów możemy wykorzystać: wyrzynarkę, piłkę do metalu lub szlifierkę tarczową.

 

post-39694-0-67561000-1578222853_thumb.jpg

 

W przedniej części wędzarni o wymiarach 120 x 60 cm wycinamy poniżej otwór na szufladę z trocinami. Zadziory likwidujemy z pomocą pilnika.

 

post-39694-0-59013700-1578222858_thumb.jpg

 

post-39694-0-92102100-1578222863_thumb.jpg

 

Spawamy detale wędzarni. Początkowo wszystkie ściany oprócz frontu, a następnie elementy usztywniające całą konstrukcję.

 

post-39694-0-46137700-1578222869_thumb.jpg

 

Prowadnice szuflady na trociny spawamy do dna komory. Wykonane są one ze stalowego kształtownika o wymiarach 5 x 2 cm.

 

post-39694-0-07016500-1578222876_thumb.jpg

 

Spawamy panel przedni z listwami usztywniającymi.

 

post-39694-0-57359300-1578222881_thumb.jpg

 

Widok komory wędzarni wykonany z góry. Poniżej widoczne są prowadnice do szuflady na trociny, a po bokach elementy usztywnień ścian.
 

post-39694-0-57022800-1578222886_thumb.jpg


Wykonujemy szufladę na zrębki/trociny.

 

post-39694-0-84654900-1578222891_thumb.jpg

post-39694-0-93072900-1578222896_thumb.jpg

 

W dolnej części lica szuflady wywiercamy rząd otworów, celem poprawy ciągu i doprowadzenia powietrza.

 

post-39694-0-94291800-1578222901_thumb.jpg

 

Do dna komory przyspawamy teraz nóżki o długości 30 cm.

 

post-39694-0-13040100-1578222907_thumb.jpg

 

Dla estetyki, zewnętrzne ściany wędzarni można pomalować ognioodporną farbą, ale to już według gustu wykonawcy.

 

post-39694-0-62235300-1578222912_thumb.jpg

 

Następnie spawamy konstrukcję wieszaków do zawieszania w komorze kijów z wyrobami do wędzenia.

Wymiary stojaka: wysokość - 110 cm, szerokość - 56 cm, głębokość - 34 cm. Czyli nieco mniejsze wymiary od wewnętrznych komory wędzarniczej, co ułatwi zamontowanie jej w środku i późniejszą dbałość o czystość w komorze.

 

post-39694-0-33170100-1578222918_thumb.jpg

 

Ostatnim krokiem jest wykonanie pokrywy komory. Zastosowano blachę o grubości 1 mm. Wielkość pokrywy jest o 10 cm większa niż wymiary przekroju komory wędzarniczej, a ponadto przyspawane są ograniczniki zamknięcia pokrywy - 2-3 cm.

Ograniczniki i zwiększenie szerokości szczeliny wyjściowej, zapewniają ujście nadmiaru dymu z komory wędzenia.

Celem regulacji przepływu dymu, można również na górne krawędzie ścianek komory kłaść drewniane listwy o różnej grubości, na które kładzie się pokrywę.

Alternatywnym działaniem jest dospawanie dwóch zawiasów, co pozwoli na uchylanie pokrywy/daszku w przypadku konieczności regulacji zmiany przepływu dymu.

 

post-39694-0-20828300-1578222923_thumb.jpg

 

W naszym przypadku jako źródło ognia w wędzarni, stosujemy palnik gazowy. Palnik jest zainstalowany pod pojemnikiem na trociny, w dnie komory.

 

post-39694-0-50322000-1578222928_thumb.jpg

 

Gaz do palnika wędzarni dostarczany z butli, poprzez elastyczny wąż z reduktorem.

 

post-39694-0-23135600-1578222934_thumb.jpg

 

Pozostaje nam już tylko zawieść w komorze  ryby lub mięso, wypełnić szufladę trocinami lub zrębkami, uruchomić palnik i cieszyć się efektami wędzenia.

 

post-39694-0-71870700-1578222939_thumb.jpg

post-39694-0-57976100-1578222945_thumb.jpg

 

W zależności od wysokości zawieszenia produktów w komorze, intensywności płomienia palnika raz ustawienia szczeliny odprowadzającej dym, można przygotować zarówno produkty wędzone na gorąco, jak i na zimno.

 

Oczywiście możemy w przedniej ściance komory zamontować drzwiczki, co na pewno ułatwi wkładanie i wyjmowanie kijków z wędzarni. Nie trzeba  będzie wyjmować górą całego stojaka z wyrobami. Można również  wywiercić otwory z przysłonami w pokrywie komory.

Jest to jednak jedna z najbardziej prostych i sprawdzonych wędzarenek, którą każdy może dostosować do własnych wymogów.

 

Samych, udanych wyrobów i smacznego!

Autor: Chertezhi

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...