Jump to content

Pszczelarz wędzi.


Beesmaster

Recommended Posts

Witam.

Wędzę dopiero około pół roku więc jestem bardzo początkujący. Chciałbym się pochwalić swoimi wyrobami i przyjąć każdą krytykę zarówno pozytywną oraz negatywną byle by konstruktywną :). Pierwsze testy mam pozytywne ponieważ rodzina jest zadowolona z moich wyrobów i już nikt nie myśli u mnie o wędlinach ze sklepu. Korzystam narazie z przepisów głównie z YT ponieważ widzę pracę jaką należy wykonać. Ale jak nabiorę już wprawy na pewno będę sięgał po bardziej wymagające przepisy zaawansowanych zadymiaczy jakich tutaj obserwuję. Ukłony dla Was wszystkich. 

Na początek tradycyjnie wędzone na święta: Szynka, boczek, schab.

 

post-93504-0-98097700-1578738358_thumb.jpg

 

Oraz Kiełbasa szynkowa którą podsuszyłem dlatego że lubimy podsuszone kiełbasy w domu :) :

 

post-93504-0-02744800-1578738417_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za ciepłe słowa, jest to naprawdę budujące. Zwłaszcza że za podsuszenie kiełbasy szynkowej zostałem z pewnego miejsca z pewnej grupy usunięty. Stwierdzono że splamiłem honor wynalzcy kiełbasy szynkowej, której przepis ma wieloletnią tradycję, podsuszając ją a nie od razu po parzeniu w próżnię lub do zamrażarki. A ja jestem tego zdania żeby robić to co smakuje i czasem przecież to żaden grzech nagiąć przepis w stronę "lekko po swojemu". 

Co do przepisów z YT to obserwuję tylko jednego Pana bo muszę przyznać że od niego zaczerpnąłem pasję do wędlin, a później znalazłem to forum. Ubolewam ... no ale tak było :). W tym tygodniu planuje kolejne wyroby. Rezultaty będą zaprezentowane :). Pozdrawiam serdecznie. 

Link to comment
Share on other sites

 

obserwuję tylko jednego Pana

Zapewne pana z brodą jak tak to Ci powiem że facet sporo błędów robi oczywiście technologicznych :)
No i tu mnie masz [emoji3526]. Na szczęście też czytałem sporo na forum i wystrzegam się tych błędów. Np solanke robię wg sciagawki Rogera tylko pekluje 12 dni nie 7. Wedlinki smakują super.

 

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Na fejsie już jest to jeszcze forum:

Krakowska sucha oraz pasztet drobiowy (którego na dzień dzisiejszy już pół nie ma :) ). 

 

post-93504-0-93554700-1584515785_thumb.jpg post-93504-0-72039000-1584515807_thumb.jpg post-93504-0-53034800-1584515821_thumb.jpg

 

Oraz stan krakowskiej na dziś: myślę że jeszcze dzień lub dwa suszenia. Ale dziś już do chłodnego pójdzie.

 

post-93504-0-20004300-1584515882_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...