mpcarp Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 Witam serdecznie Chciałem tu pokazać co chce zbudować w najbliższym czasie. Jako, że mam już pewne doświadczenie z wędzarnią wykonaną z beczki, DG i grzałką sterowaną termostatem postanowiłem przesiąść się na coś większego i troszkę wygodniejszego w obsłudze. Ale też chciałbym prosić Was o porady i rozwianie kilku wątpliwości, które oczywiście się pojawiają. Do rzeczy. Plan jest taki aby za pomocą kantówki 40x50 mm wykonać stelaż całej konstrukcji oraz dodatkowe wzmocnienia lub potrzebne poprzeczki do wykonania podwójnych ścian. Tak wygląda wstępnie plan stelażu. Jak wcześniej wspomniałem ściany mają być podwójne ( podłoga, dach oraz boczne wraz z drzwiami). pomiędzy ścianami będzie przerwa 50mm - co widać poniżej. Zewnętrzne jak i wewnętrzne obicie będzie z deski szalówki na wpust o grubości 12mm. Oraz wykończenie zewnętrzne. Kolory oczywiście dla przykładu dodane aby było widać różnice pomiędzy elementami. Dach obiję gontem lub poleci blacha. To już trochę mniej istotne.Wstępny wygląd na gotowo ( bez drzwiczek ) I troszkę dodatkowych informacji oraz pytania do Was.Mój DG- spala od 2-5L zrębki na 4h w zależności jak ustawię moc pompki oraz jak głęboko ustawię rurkę z dyszą powietrza. Pyt. 1 - Czy taka ilość wytworzonego dymu wystarczy aby obsłużyć tej wielkości komorę?W razie co mogę podpiąć drugi DG bo zrobiłem dwa identyczne. Sterowanie za poradą kolegów z forum zastosuję w postaci regulatora temperatury rex-C100V wraz z przekaźnikiem 40A oraz sondą rzecz jasna.Do tego jedna lub dwie grzałki z kuchni od termoobiegu o mocy 2000W. Pyt. 2 - Czy Waszym zdaniem taka moc grzewcza wystarczy aby obsłużyć taką wędzarnię? I czy będzie możliwe dopiekanie? Część z Was daje ocieplenie z wełny a część zostawia po prostu puste przestrzenie. Ale ja chyba jednak dodam w te przestrzenie wełnę.Pyt. 3 - Czy u Was gdzie macie ocieplenie z wełny nie zbiera się wilgoć? Jakie macie doświadczenia w tej materii. I ostatnia kwestia która mnie nurtuje to wentylacja. Chciałbym zrobić kominek w szczycie. Choć część z Was przy budowie swoich zadymiarek stosuje te otwory regulowane na dole i górze aczkolwiek wolałbym ich przynajmniej na górze nie robić bo w takiej konfiguracji dach od dołu będzie cały usmolony. Pyt. 4 - Jakiej wielkości dać dopływ i odpływ powietrza? Z jednej strony rozumiem, że lepiej zrobić większe i przymykać niż zbyt małe. Ale może ktoś jest w stanie to jakoś oszacować przykładowo w cm2. Na szczęście jeszcze nie dociąłem ani jednej deski więc całą konfigurację mogę przerobić w planach aby potem nie robić przeróbek na gotowym sprzęcie. Co zapewne zaoszczędzi czas jak i parę złotówek. Jak wstępnie uporam się z planowaniem będę na bieżąco relacjonował postępy z prac aby choć tak podziękować za porady a może i ktoś w przyszłości będzie miał podpowiedź na starcie swojej przygody z realizacją. Za każdą poradę z góry dziękuję i ewentualnie w razie pytań chętnie odpowiem aby dość do mojego ideału w planie zanim polecą prace związane z wykonaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 (edited) Tak na szybko kilka uwag po obejrzeniu rysunków:- nie zrób sobie krzywdy i drzwi zrób na całą szerokość wędzarki - tak, żeby nie trzeba było kijów wkładać "pod kątem" albo innej gimnastyki nie trenować- po co Ci tak głęboko podłoga? będziesz tam nurkował, żeby czyścić? Ja zrobiłbym na wysokości drzwiczek - żeby mieć dostęp do grzałek, kabli, deflektora- DG przetestuj ten, co masz - pewnie bez problemu wytworzy wymaganą ilość dymu- wełna na ocieplenie - ja bym nie dawał - dwie warstwy desek + powietrze między nimi powinny dać radę- otwory powietrzne - wzorował bym się na projekcie kibelka - 4-5 otworów fi 60-80 po każdej stronie z możliwością regulacji przepływu- kominek na szczycie musiałby być o dosyć sporym przekroju - jeśli w kibelku otwór wejściowy jest fi 200 minimum to tyle ew. dałbym u góry komin - ale to pewnie inni za chwile zweryfikują- doloty powietrza - na pewno regulowane - jeśli będzie dostęp dałbym po bokach - generalnie ważne jest jeszcze umieszczenie "w terenie" całości - czy będzie swobodny dostępz obu boków i ew. z tyłu - jeśli nie musisz wziąć to pod uwagę--Romii Edited January 20, 2020 by Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beesmaster Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 Witam.Ad1: Nie mam doświadczenia, ale kiedyś oglądałem film gdzie gość przy dość dużej komorze miał zamontowane dwa dymboxy. https://www.youtube.com/watch?v=I9TdOWbp0hA Ad2: Moim zdaniem 2x2000W do wędzenia w okresie późno jesiennym i wczesno wiosennym. Komora jest duża. Ad3: Nie mam żadnego problemu z wilgocią mam ocieplenie z wełny skalnej. Ale odprowadzanie dymu przez ściany i dach nie jest elementem komory. Ad4: U mnie sprawdzają się dwa otwory regulowane fi 100 u dołu, i dwie listwy odprowadzające u góry (7 otworów fi 40 na stronę). Kiedy budował bym drugi raz swoją wędzarnię zrobiłbym drzwi otwierane na całej wysokości komory. Jest wygodniej utrzymać okolicę grzałki w czystości. Obecnie podczas czyszczenia muszę wisieć złamany w pół w komorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts