Jump to content

Ma ktoś pomysł na żołądki z kurczaka - ale nie gulasz czy potrawka.

jumbo

Recommended Posts

Zostałem posiadaczem 5 kilogramów żołądków kurczaczych - i muszę je zagospodarować, ale nie jako potrawka czy gulasz.

Ponoć fachowcy od konserw robią konserwę z nich. Słyszałem też o ich konfitowaniu, 

Ktoś może jest bliżej tematu..?

Bardzo chętnie zapoznam sie z denaturami na owe zapodane przez Ciebie Maxellu - niemniej jednak chciałbym zagospodarować całość, a przy moim obecnie jednoosobowym składzie rodziny preferuje raczej wyroby, że tak powiem, "długowieczne" typu słoik, konserwa....

Zrobiłem flaczki drobiowe z żołądków indyczych (2,2 kg) + szyja indycza (0,5 kg) i jedno duże skrzydło indycze (0,7 kg) plus jedna mrożonka z Hortexu ( włoszczyzna paski 0,45 kg). Z przypraw to dałem imbir, gałkę muszkatołową mieloną i paprykę słodką. 

Sugerowałem się przepisem https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=11045  .  Wyszło  5 słoików 540 ml. bo resztę zjedliśmy. To był półprodukt, który po otwarciu słoika Gocha doprawiała pieprzem mielonym, "kucharkiem" (którego nie ciepię) i łyżeczką majeranku. 

Teraz muszę iść oglądać mr. Robot - taki serial, ale to już ostatnie dwa odcinki - taki domowy rytuał...

Aniu..Już pisze. To jest danie obiadowe. W moim przypadku były to żołądki indycze w warzywach. Następnie połączyłam to z ryżem ugotowanym al'dente. Zapakowane w sloiki i poddane pasteryzacji.

Żołądki gotowalam w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie pokrojone w paski bez części chrzęstnych. Na patelni rozgrzać olej lub masło,podsmażyć szalotkę i warzywa pokrojone w paski lub starte na tarce. Duszenie,aż warzywa i pieczarki będą miękkie. Dodaję poktojone żołądki i ryż. Dolewam tyle wywaru warzywnego aby zakryć całą zawartość patelni. Na końcu dodaje przecier pomidorowy i przyprawy:sól pieprz czarny,czubryce czerwona i drobno posiekany koperek,o tej porze roku moze być mrożony. Wkładamy do słoików przestudzone danie i pasteryzujemy. Zapewniam że potrawa często przebywa po za lodówką 2-3 dni i dobrze się przechowuje. Danie stworzone dla kierowcy który cały tydzień jest po za domem.

Jednak latem proponuje zrobić tyndalizacje.

Edited by Anuś

Szefie - 5kg i ja sam do tego .... może tak jak wcześniej napisałem,  można by było...?

Ponieważ jesteś "sam do tego" proponuję wykonanie półproduktu a w zasadzie 3/4 produktu.

Zasolone i dobrze przyprawione żołądki udusić w dużej ilości masła klarowanego z dodatkiem przypraw uniwersalnych, ale na ostro.

To zapakować w słoiki.

Z każdego słoika będziesz mógł już bardzo szybko przygotować inną potrawę.

Dodatek cebuli w proporcji 50/50 + czosnek da Ci coś a'la pipki gęsie.

Leczo z paskami żołądków będzie dobrą jednogarnkówką.

Dodatek duszonych grzybów lub suszonych to następne propozycje do licznych, podanych powyżej przez forowiczów.

1kg możesz zamrozić w małych porcjach jako dodatek do rosołów.

Prześliczne podziękowania dla Was Alino, Elektro, Anuś Aniu, Mirku, Krzysiu, Jarku, Markisie za inspirację.

Teraz kombinuję tak jak ten trzeci tramwaj  - pierwszy pojechał w prawo, drugi w lewo, a trzeci (czyli ja) chcę jechać za obydwoma.

Zaczynam działać

DZIĘKI

Ja osobiscie dosc czesto kupuje zoladki z kurczaka , czasami gotuje na nich zupe ogorkowa , albo robie gulasz , 

Zoladka spora traca podczas duszenia wiec tak wiele ich nie zostaje .U nas takie w warzywach zupelnie nam nie podchodza , 

robie na bardzo ostro dodajac paste zielona curry , ktora podsmazam na klarowanym masle z czosnkiem , pozniej dokladam zoladki i podsmazam dalej dodaje szalotke po podsmazeniu dolewam wode badz rosow tak ze tylko zakrylo mieso , dusze do miekkosci

na koniec dosypuje swiezy koperek i robie zasmazke zeby sos byl gesciejszy , podaje z ziemniami purée .

Jumbo moze to ci sie przyda , co prawda z kaczki ale z kurszaka tez mozna 

http://chefdepaprika.com/2019/01/confit-duck-gizzards-recipe/

Ten sposób obróbki termicznej nazywa się właśnie konfitowaniem - dzięki elektra. :thumbsup:

Jarku - skłoniłem się z działaniem w Twojej sugestii .. :tongue: .

A z początkowych 5 kg po 2,5 godzinie lekkiego gotowania zrobiło się 2,5kg.... :facepalm:

@jumbo, dokladnie , ja robie takie tylko uda z kaczki , kiedys bedac we Francji kupilam takowe w sloiku , jak jestem w Pl to czasem przywoze sobie jak kupie kaczke i chce przywiezc do siebie to tez tak robie ,

NIestety zoladki traca na wadze , ja dla 2 robie gulasz 1 kg zoladkow :)