jumbo Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Zostałem posiadaczem 5 kilogramów żołądków kurczaczych - i muszę je zagospodarować, ale nie jako potrawka czy gulasz.Ponoć fachowcy od konserw robią konserwę z nich. Słyszałem też o ich konfitowaniu, Ktoś może jest bliżej tematu..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Mogę zaproponować marynowane żołądki drobiowe: lub duszonkę z żołądków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wieloś Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Maxell gdzie można znaleźć przepis na te marynowane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 21, 2020 Author Report Share Posted January 21, 2020 Bardzo chętnie zapoznam sie z denaturami na owe zapodane przez Ciebie Maxellu - niemniej jednak chciałbym zagospodarować całość, a przy moim obecnie jednoosobowym składzie rodziny preferuje raczej wyroby, że tak powiem, "długowieczne" typu słoik, konserwa.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Ja czasami kroję do flaków ,ale taka ilość ... Można zamrozić.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Opcji z wykorzystaniem żołądków i innych podrobów drobiowych jest cała masa. Ot, choćby salceson z podrobów drobiowych: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 21, 2020 Author Report Share Posted January 21, 2020 Opcji z wykorzystaniem żołądków i innych podrobów drobiowych jest cała masa. Ot, choćby salceson z podrobów drobiowych: saltison-iz-kurinyx-potroshkov_1505816597_2_max.jpg Szefie - 5kg i ja sam do tego .... może tak jak wcześniej napisałem, można by było...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 (edited) Szefie - 5kg i ja sam do tego .... może tak jak wcześniej napisałem, można by było...?Ten salcesonik bardzo dobrze w słoiku się przechowa Edited January 21, 2020 by Alinka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Jumbo moze to ci sie przyda , co prawda z kaczki ale z kurszaka tez mozna http://chefdepaprika.com/2019/01/confit-duck-gizzards-recipe/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 (edited) Jacku, tu masz ten zlotowy przepis na udka z żołądkami o którym pisaliśmy na fbhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14614-odzlotowe-przepisy-napoleon%C3%B3w-2017/ Edited January 21, 2020 by Alinka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Ala flaki. Zamiast tych właściwych dajesz żołądki reszta bez zmian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 (edited) Ala flaki. Zamiast tych właściwych dajesz żołądki reszta bez zmian. Bardzo smaczniste, mogę potwierdzić, :thumbsup: !!! https://mojedania.pl/jak-zrobic-zoladki-a-la-flaczki/ Edited January 21, 2020 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markis Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Zrobiłem flaczki drobiowe z żołądków indyczych (2,2 kg) + szyja indycza (0,5 kg) i jedno duże skrzydło indycze (0,7 kg) plus jedna mrożonka z Hortexu ( włoszczyzna paski 0,45 kg). Z przypraw to dałem imbir, gałkę muszkatołową mieloną i paprykę słodką. Sugerowałem się przepisem https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=11045 . Wyszło 5 słoików 540 ml. bo resztę zjedliśmy. To był półprodukt, który po otwarciu słoika Gocha doprawiała pieprzem mielonym, "kucharkiem" (którego nie ciepię) i łyżeczką majeranku. Teraz muszę iść oglądać mr. Robot - taki serial, ale to już ostatnie dwa odcinki - taki domowy rytuał... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Ala flaki. Zamiast tych właściwych dajesz żołądki reszta bez zmian. Bardzo smaczniste, mogę potwierdzić, :thumbsup: !!! https://mojedania.pl/jak-zrobic-zoladki-a-la-flaczki/ Osobiści robię zasmażkę z masła, nigdy olej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Anus ,ale co to jest? Jakis przepis moize. A swoja droga spotkalam sie z p[ierogami z zoladkow.https://amelia007blog.wordpress.com/2014/08/25/pierogi-z-zoladkami-drobiowymi-i-kasza/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 (edited) Aniu..Już pisze. To jest danie obiadowe. W moim przypadku były to żołądki indycze w warzywach. Następnie połączyłam to z ryżem ugotowanym al'dente. Zapakowane w sloiki i poddane pasteryzacji.Żołądki gotowalam w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie pokrojone w paski bez części chrzęstnych. Na patelni rozgrzać olej lub masło,podsmażyć szalotkę i warzywa pokrojone w paski lub starte na tarce. Duszenie,aż warzywa i pieczarki będą miękkie. Dodaję poktojone żołądki i ryż. Dolewam tyle wywaru warzywnego aby zakryć całą zawartość patelni. Na końcu dodaje przecier pomidorowy i przyprawy:sól pieprz czarny,czubryce czerwona i drobno posiekany koperek,o tej porze roku moze być mrożony. Wkładamy do słoików przestudzone danie i pasteryzujemy. Zapewniam że potrawa często przebywa po za lodówką 2-3 dni i dobrze się przechowuje. Danie stworzone dla kierowcy który cały tydzień jest po za domem.Jednak latem proponuje zrobić tyndalizacje. Edited January 21, 2020 by Anuś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Szefie - 5kg i ja sam do tego .... może tak jak wcześniej napisałem, można by było...? Ponieważ jesteś "sam do tego" proponuję wykonanie półproduktu a w zasadzie 3/4 produktu.Zasolone i dobrze przyprawione żołądki udusić w dużej ilości masła klarowanego z dodatkiem przypraw uniwersalnych, ale na ostro.To zapakować w słoiki.Z każdego słoika będziesz mógł już bardzo szybko przygotować inną potrawę.Dodatek cebuli w proporcji 50/50 + czosnek da Ci coś a'la pipki gęsie.Leczo z paskami żołądków będzie dobrą jednogarnkówką.Dodatek duszonych grzybów lub suszonych to następne propozycje do licznych, podanych powyżej przez forowiczów.1kg możesz zamrozić w małych porcjach jako dodatek do rosołów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 22, 2020 Author Report Share Posted January 22, 2020 Prześliczne podziękowania dla Was Alino, Elektro, Anuś Aniu, Mirku, Krzysiu, Jarku, Markisie za inspirację.Teraz kombinuję tak jak ten trzeci tramwaj - pierwszy pojechał w prawo, drugi w lewo, a trzeci (czyli ja) chcę jechać za obydwoma. Zaczynam działaćDZIĘKI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 22, 2020 Report Share Posted January 22, 2020 Ja osobiscie dosc czesto kupuje zoladki z kurczaka , czasami gotuje na nich zupe ogorkowa , albo robie gulasz , Zoladka spora traca podczas duszenia wiec tak wiele ich nie zostaje .U nas takie w warzywach zupelnie nam nie podchodza , robie na bardzo ostro dodajac paste zielona curry , ktora podsmazam na klarowanym masle z czosnkiem , pozniej dokladam zoladki i podsmazam dalej dodaje szalotke po podsmazeniu dolewam wode badz rosow tak ze tylko zakrylo mieso , dusze do miekkoscina koniec dosypuje swiezy koperek i robie zasmazke zeby sos byl gesciejszy , podaje z ziemniami purée . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 22, 2020 Author Report Share Posted January 22, 2020 Jumbo moze to ci sie przyda , co prawda z kaczki ale z kurszaka tez mozna http://chefdepaprika.com/2019/01/confit-duck-gizzards-recipe/ Ten sposób obróbki termicznej nazywa się właśnie konfitowaniem - dzięki elektra. Jarku - skłoniłem się z działaniem w Twojej sugestii .. . A z początkowych 5 kg po 2,5 godzinie lekkiego gotowania zrobiło się 2,5kg.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 22, 2020 Report Share Posted January 22, 2020 @jumbo, dokladnie , ja robie takie tylko uda z kaczki , kiedys bedac we Francji kupilam takowe w sloiku , jak jestem w Pl to czasem przywoze sobie jak kupie kaczke i chce przywiezc do siebie to tez tak robie ,NIestety zoladki traca na wadze , ja dla 2 robie gulasz 1 kg zoladkow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 22, 2020 Report Share Posted January 22, 2020 Mogę zaproponować marynowane żołądki drobiowe: marynowane zoladki.jpg lub duszonkę z żołądków. duszone zolodki.jpgJa bym też chętnie przytulił te dwa przepisy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 22, 2020 Report Share Posted January 22, 2020 Rano wyjeżdżam i będę w poniedziałek. Przypomnij to przetłumaczę i wrzucę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted January 22, 2020 Report Share Posted January 22, 2020 robiłem swego czasu w galarecie - też pyszne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts