Jump to content

Wędzarnia z suszarnią.


Recommended Posts

Witam, chciałbym zbudować sobie wędzarnię połączoną z suszarnią do grzybów/owoców i grillem. Miałby to być obiekt murowany z klinkieru. W przyszłości drewniana altana miała by zostać powiększona i posadowiona na klinkierowych słupach. Pozatym chciałbym aby urządzenie spełniało swoje założenie a nie tylko stanowiło kosztowną ozdobę. 

Moje założenie: Jedna komora do wędzenia i suszenia, dwie komory paleniska, jedno do suszenia drugie do wędzenia. 

post-97338-0-29964100-1579683196_thumb.png

Poniżej przedstawiam maksymalne wymiary płyty fundamentowej

post-97338-0-99199300-1579683693_thumb.png

Oraz zdjęcie wędzarni na której chciałbym się wzorować.

post-97338-0-91775800-1579683796_thumb.jpg

 

Podstawowe pytanie brzmi czy suszenie w komorze wędzarniczej jest dobrym pomysłem, np. po kilku wędzeniach owoce włożone do suszenia mogą mieć zapach wędzonych. a przecież dużą zaletą suszenia owoców jest zachowanie ich aromatu. Drugie pytanie czy w takiej wędzarni da się dobrze wędzić. Do tej pory wędziłem mniejsze wsady w wędzarni z beczki a większe przed komunią, weselem w wędzarni w skrzyniowej drewnianej. Utrudnieniem ich jest ciągłe rozkładanie i składanie co zniechęca mnie do częstszych mniejszych wędzeń. Dodatkowo suszenie bądź dosuszanie grzybów po jesiennych zbiorach w piekarniku jest kłopotliwe. 

Jeśli ktoś spotkał się z podobną konstrukcją lub budował podobną proszę o podpowiedzi - informacje, zdjęcia.

Edited by veliside88
Link to comment
Share on other sites

Ja bym nie ryzykował przemiennego wędzenia z suszeniem w tej samej komorze  :hmm:

Aby tego uniknąć zbudowałem sobie taki oto "kombajn":

https://www.youtube.com/watch?v=W1EiEdzU-pI&t=14s

Choć nie wszystkim tu na Forum się spodobał, to mam jednak satysfakcję, że już wielokrotnie sprawdził się w praktyce.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Też boję się wędzenia z suszeniem w jednej komorze. 

Twoja konstrukcja jest ciekawa i najważniejsze że Tobie się podoba, masz satysfakcję z wykonania jej i użytkowania. Ja jednak wolałbym coś prostszego, oddzielne paleniska dla wędzarni, suszarni i grilla. Każdy ma swoje wymagania. Mógłbym zrobić 3 mniejsze komory oddzielnie dla wędzarni suszarni i grilla ale wtedy wyjdzie mi taka ściana której jednak chciałbym uniknąć. Proszę o zdjęcia lub podpowiedzi. Chciałbym niedługo ruszyć z przygotowaniami. do budowy. 

Link to comment
Share on other sites

Twoja konstrukcja jest ciekawa i najważniejsze że Tobie się podoba,... 

Nie tyle mi się podoba, bo mogła by być ładniejsza  ;) Istotne dla mnie, że jest funkcjonalna, oszczędna i już  sprawdzona w praktyce, a to jest dla mnie najważniejsze  :)

Edited by siwydymek
Link to comment
Share on other sites

Ja dzisiaj od rana zastanawiam się nad wędzarnią z paleniskiem bezpośrednim pod komorą wędzarniczą oddzielone stropem betonowym, jest w miarę prosta do wykonania przy zachowaniu podstawowych zasad. Jednak zastanawia mnie mocno łatwość kontroli temperatury w tej wędzarni, bo wydaje mi się że możliwość wędzenia zimnym dymem w tej wędzarni to odpada. 

Wtedy może uda się na dostępnej przestrzeni wcisnąć 3 komory po około 50 cm szerokości. 

Link to comment
Share on other sites

? A po co Ci 3 komory?

W żadnej wędzarni opalanej drewnem, z paleniskiem czy pośrednim, czy z odprowadzeniem dymu  "przez rurę" nie będziesz w stanie wędzić zimnym dymem.

Zawsze podniesiesz temperaturę. Nawet dymogenerator spowoduje podniesienie temperatury w komorze o 2-3 stopnie.

--

Romii

Link to comment
Share on other sites

Jak Maciek powyżej napisał - suszarnia tylko elektryczna - też mam taka - 5 sit, regulowana temperatura do 70 stopni max, timer.

Dała radę z ubiegłorocznym wysypem grzybów - większej nie potrzebuję :), suszę jeszcze pomidory, jabłka, śliwki, wołowinę :-).

Grill-a tez kupiłem 3 lata temu elektrycznego - rzadko go używam na działce, nie mam okopconych/odymionych potraw z grilla, nie trzeba go rozpalać/nagrzewać.

Duży grill 'węglowy' z nierdzewki leży spakowany w piwnicy - nie miałem ochoty nawet go wypróbować - kupiony 2 lata temu w czasie wichur jak prądu nie było 4 dni.

Mając wybór postawiłbym 'kibelek' do wędzenia, nic więcej. Znajomy wybudował sobie grill-a w ogrodzie, używał go ze 3x, teraz wyciąga stalowy z garażu, a tamten pomniczek stoi

nie bardzo wiadomo po co :).

--

Romii 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...