veliside88 Posted January 22, 2020 Report Share Posted January 22, 2020 (edited) Witam, chciałbym zbudować sobie wędzarnię połączoną z suszarnią do grzybów/owoców i grillem. Miałby to być obiekt murowany z klinkieru. W przyszłości drewniana altana miała by zostać powiększona i posadowiona na klinkierowych słupach. Pozatym chciałbym aby urządzenie spełniało swoje założenie a nie tylko stanowiło kosztowną ozdobę. Moje założenie: Jedna komora do wędzenia i suszenia, dwie komory paleniska, jedno do suszenia drugie do wędzenia. Poniżej przedstawiam maksymalne wymiary płyty fundamentowejOraz zdjęcie wędzarni na której chciałbym się wzorować. Podstawowe pytanie brzmi czy suszenie w komorze wędzarniczej jest dobrym pomysłem, np. po kilku wędzeniach owoce włożone do suszenia mogą mieć zapach wędzonych. a przecież dużą zaletą suszenia owoców jest zachowanie ich aromatu. Drugie pytanie czy w takiej wędzarni da się dobrze wędzić. Do tej pory wędziłem mniejsze wsady w wędzarni z beczki a większe przed komunią, weselem w wędzarni w skrzyniowej drewnianej. Utrudnieniem ich jest ciągłe rozkładanie i składanie co zniechęca mnie do częstszych mniejszych wędzeń. Dodatkowo suszenie bądź dosuszanie grzybów po jesiennych zbiorach w piekarniku jest kłopotliwe. Jeśli ktoś spotkał się z podobną konstrukcją lub budował podobną proszę o podpowiedzi - informacje, zdjęcia. Edited January 22, 2020 by veliside88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted January 22, 2020 Report Share Posted January 22, 2020 Ja bym nie ryzykował przemiennego wędzenia z suszeniem w tej samej komorze Aby tego uniknąć zbudowałem sobie taki oto "kombajn":https://www.youtube.com/watch?v=W1EiEdzU-pI&t=14sChoć nie wszystkim tu na Forum się spodobał, to mam jednak satysfakcję, że już wielokrotnie sprawdził się w praktyce.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veliside88 Posted January 23, 2020 Author Report Share Posted January 23, 2020 Też boję się wędzenia z suszeniem w jednej komorze. Twoja konstrukcja jest ciekawa i najważniejsze że Tobie się podoba, masz satysfakcję z wykonania jej i użytkowania. Ja jednak wolałbym coś prostszego, oddzielne paleniska dla wędzarni, suszarni i grilla. Każdy ma swoje wymagania. Mógłbym zrobić 3 mniejsze komory oddzielnie dla wędzarni suszarni i grilla ale wtedy wyjdzie mi taka ściana której jednak chciałbym uniknąć. Proszę o zdjęcia lub podpowiedzi. Chciałbym niedługo ruszyć z przygotowaniami. do budowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted January 23, 2020 Report Share Posted January 23, 2020 (edited) Twoja konstrukcja jest ciekawa i najważniejsze że Tobie się podoba,... Nie tyle mi się podoba, bo mogła by być ładniejsza Istotne dla mnie, że jest funkcjonalna, oszczędna i już sprawdzona w praktyce, a to jest dla mnie najważniejsze Edited January 23, 2020 by siwydymek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veliside88 Posted January 23, 2020 Author Report Share Posted January 23, 2020 Ja dzisiaj od rana zastanawiam się nad wędzarnią z paleniskiem bezpośrednim pod komorą wędzarniczą oddzielone stropem betonowym, jest w miarę prosta do wykonania przy zachowaniu podstawowych zasad. Jednak zastanawia mnie mocno łatwość kontroli temperatury w tej wędzarni, bo wydaje mi się że możliwość wędzenia zimnym dymem w tej wędzarni to odpada. Wtedy może uda się na dostępnej przestrzeni wcisnąć 3 komory po około 50 cm szerokości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted January 23, 2020 Report Share Posted January 23, 2020 ? A po co Ci 3 komory?W żadnej wędzarni opalanej drewnem, z paleniskiem czy pośrednim, czy z odprowadzeniem dymu "przez rurę" nie będziesz w stanie wędzić zimnym dymem.Zawsze podniesiesz temperaturę. Nawet dymogenerator spowoduje podniesienie temperatury w komorze o 2-3 stopnie.--Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veliside88 Posted January 27, 2020 Author Report Share Posted January 27, 2020 ? A po co Ci 3 komory? Komora Nr 1 GrillKomora Nr 2 Suszarnia grzybów i owocówKomora Nr 3 Wędzarnia Dostępna szerokość to 210 cm głębokość 120 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 27, 2020 Report Share Posted January 27, 2020 Jak dla mnie jezeli suszarnia do grzybów i owoców to tylko elektryczna, automatyczna . Kupisz w sieci. Bardzo mało kiedy potrzebujemy wedzi e suszone owoce np sliwki do bigos. To sobie je zrobisz w wedzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted January 27, 2020 Report Share Posted January 27, 2020 Jak Maciek powyżej napisał - suszarnia tylko elektryczna - też mam taka - 5 sit, regulowana temperatura do 70 stopni max, timer.Dała radę z ubiegłorocznym wysypem grzybów - większej nie potrzebuję , suszę jeszcze pomidory, jabłka, śliwki, wołowinę :-).Grill-a tez kupiłem 3 lata temu elektrycznego - rzadko go używam na działce, nie mam okopconych/odymionych potraw z grilla, nie trzeba go rozpalać/nagrzewać.Duży grill 'węglowy' z nierdzewki leży spakowany w piwnicy - nie miałem ochoty nawet go wypróbować - kupiony 2 lata temu w czasie wichur jak prądu nie było 4 dni.Mając wybór postawiłbym 'kibelek' do wędzenia, nic więcej. Znajomy wybudował sobie grill-a w ogrodzie, używał go ze 3x, teraz wyciąga stalowy z garażu, a tamten pomniczek stoinie bardzo wiadomo po co .--Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.