Jump to content

ZAMRAŻARKA

maly-maly

Recommended Posts

Gorenje F 6243W, dobra mocna sprężarka, szybko mrozi, cicha. Moja siostra kupiła w miejsce starej skrzyni Mors. Trzy miesiące chodzi, trochę zużywa prądu, ale w cuda nie ma co wierzyć, żeby uzyskać efekt trzeba dostarczyć energii.

Witam

Ja posiadam zamrażarkę skrzyniową o nazwie GRONLAND już paręnaście lat . Do dnia dzisiejszego nie zawodna . Praktycznie cały czas jest załadowana . Posiada grubą ściankę . Bez prądu potrafi wytrzymać do trzech dni .

Pozdrawiam

To chyba jakieś fatum bo własnie padła mi moja 50 litrowa zamrażarka :cry:. Na szczęscie nie zdążyła się rozmrozić bo wszystko byłoby do wyrzucenia lub ekspresowego przerobienia a ja walczę aktualnie z przetworami warzywno-owocowymi.Prawdopodobnie zepsuł się agregat i chyba będę zmuszona w przyspieszonym tempie coś kupić bo naprawa może być nieopłacalna :sad:

To chyba jakieś fatum bo własnie padła mi moja 50 litrowa zamrażarka :cry:. Na szczęscie nie zdążyła się rozmrozić bo wszystko byłoby do wyrzucenia lub ekspresowego przerobienia a ja walczę aktualnie z przetworami warzywno-owocowymi.Prawdopodobnie zepsuł się agregat i chyba będę zmuszona w przyspieszonym tempie coś kupić bo naprawa może być nieopłacalna :sad:

A skąd wiesz że siadła sprężarka.Wyłącznik rozruchowy sprawdzony?Regulator temperatury sprawny?Wyłącznik rozruchowy max 28zł.Regulator od 32 zł do 48 zł.Powolutku,nie złomować tak od razu.

Wracając do zamrażarek,marka jeszcze nie świadczy o jakości.Co najwyżej płaci się dodatkową kasę za nazwę.Warto kupić firmy bosch,elektrolux lub mastercook.Nie pchać się w elektronikę lecz z układami sterowniczymi jak najprostszymi.Koszt elektronicznego regulatora temperatury od 150-200 zl w górę.Najprostsze mechaniczne(mieszkowe)30-50zł.Nie polecam amic i ardo oraz wszelkiego chińskiego i tureckiego badziewia.

Witam

Ja posiadam zamrażarkę skrzyniową o nazwie GRONLAND już paręnaście lat . Do dnia dzisiejszego nie zawodna . Praktycznie cały czas jest załadowana . Posiada grubą ściankę . Bez prądu potrafi wytrzymać do trzech dni .

Pozdrawiam

Obrazek

Witam

Andrzeju a nie masz problemu w skrzyniowej wyszukać czegokolwiek ???? np.czy wiesz co masz na spodzie zamrażarki ? ale jeżeli już wiesz co masz to niestety trzeba wyjąć całą górę żeby dostać sie do dna . Dlatego myślę , że szufladowa jest lepsza :)

Zamrażalki szufladowe mają wady i zalety.

W szufladowej można wszystko w miarę szybko znaleźć, i szybko się zamraża ponieważ jest wiele prześwitów pomiędzy szufladami.

Wady mniejsza pojemność wsadowa, czyli do przykładowo 160 litrowej zamrażalki szufladowej mniej się wsadzi niż do 160 l skrzyniowej, dodatkowo szuflady często zmrażają się i trudno je wyciągnąć, łamią się też plastikowe ścianki przednie, dodatkowo mięso lubi chwycić za drucik szuflady i tak zamarznąć, wtedy ciężko się to odrywa.

Skrzyniowe

Fajnie się w nie wsadza bo nie trzeba układać, dużo wchodzi – w 160 l można wsadzić całą świnie – w częściach oczywiście, małe utraty zimna przy częstym otwieraniu.

Wady trzeba wszystko opisywać, bo po paru szukaninach wszystko jest pomieszane, jeżeli wsadzicie 60 kg mięsa i wszystko będzie razem leżało, to zanim zamrozi się to co znajduje się w środku potrwa nawet i 2 dni., paczki się zbrylają.

Osobiście bym doradził kupić 2 szufladowe i uruchamiać je w miarę potrzeb (jedną lub dwie) o ile macie miejsce.

Mięso zamrażać szybko w dwóch zamrażalkach (luźno rozłożone) a potem przekładać do jednej a drugą wyłączać.

Marka obojętna, patrzeć na klasę „A” i tak jak już było wcześniej pisane jak najmniej gadgetów! Termostat zwykły pokrętłowy i lampka kontrolna – starczy – to działa, w końcu to ma być zamrażalka, a nie komputer :lol: .

Marką bym się nie przejmował, w Polsce kompresor + gaz + robocizna to około 250 zł, więc nie ma sensu dawać parę tysięcy więcej za plakietkę znanej firmy.

Witam

Andrzeju tylko jeden problem -- np.grzyby są na dnie :devil: :evil: :devil:

Tomuś . Jeżeli chodzi o grzyby to nie zbieram aż tak dużo żeby mrozić .

Witam

Andrzeju a nie masz problemu w skrzyniowej wyszukać czegokolwiek ???? np.czy wiesz co masz na spodzie zamrażarki ? ale jeżeli już wiesz co masz to niestety trzeba wyjąć całą górę żeby dostać sie do dna . Dlatego myślę , że szufladowa jest lepsza :)

Generalnie wiem co gdzie mam , jeżeli może być problem dokładam karteczkę . Jeżeli chodzi o mięsko to nieraz robi się tak , co wyjmiesz z zamrażarki to należy upichcić i zjeść . No niestety, co jakiś czas się troszkę wyjmuje i na nowo sortuje . Z grubsza problemu nie ma oby zawsze była pełna . Jeszcze do niedawna miałem dodatkowo ruską pięcio szufladkową i muszę powiedzieć że też bywały problemy . Jak się trochę najeżyło w szufladzie to też nie szło zamknąć i.t.d. Myślę że do wszystkiego się idzie przyzwyczaić . Najważniejsze żeby sprzęt był dobrej marki i powiedzmy nie zawodny przez chociaż parę naście lat . Proszę zwrócić uwagę na grubość ściany . Naprawdę trzy dni bez prądu i nic się nie stanie . Ta szufladkowa tyle nie wytrzymywała .

Pozdrawiam

marka jeszcze nie świadczy o jakości.Co najwyżej płaci się dodatkową kasę za nazwę.Warto kupić firmy bosch,elektrolux lub mastercook

jak najmniej gadgetów! Termostat zwykły pokrętłowy i lampka kontrolna – starczy – to działa, w końcu to ma być zamrażalka, a nie komputer

Swego czasu zakupiłam za sporą kasę dużą lodówkę Elektrolux'a, wykonaną w zaawansowanej technologii. Z lodówki byłam bardzo, bardzo zadowolona. Niestety, tydzień po gwarancji zepsuła się i zaczęły się kołomyje. Okazało sie, że firma prowadzi w Polsce beznadziejną politykę serwisową i wielu serwisantów po prostu sie wycofało ze współpracy. Nikt nie chciał mi jej naprawić a serwisant widniejący na stronie internetowej źle zdiagnozował usterkę i w efekcie wysiadł cały agregat. Interweniowałam na kolejnych szczeblach firmy a skończyło się na Biurze obsługi klienta w zarządzie w Szwecji. Dopiero to ostatnie zażalenie poskutkowało. Niestety, lodówka musiała pojechać do serwisu; kosztowny transport i równie kosztowne części zamienne obciążyły moją kieszeń. Lodówka jest nadal wspaniała ale z niepokojem myślę o następnej awarii. Przy zakupie kierowałam sie marką i rozwiązaniami technicznymi. W owym czasie był to jeden z nielicznych modeli z komorą zerową.

Naprawdę trzy dni bez prądu i nic się nie stanie

To rzeczywiście sporo ,bo ja zauważyłam ,że z naszą chyba coś nie jest tak w srodę wieczorem a dzisiaj rano nie miałam już wątpliwości bo trochę zaczęło kapać a poza tym śmierdzieć olejem.

skąd wiesz że siadła sprężarka

Właściwie nie wiem, pan od naprawy zadzwonił i powiedział ,że zlokalizował wyciek ( niestety nie wiem z czego bo nie dopytałam)i ,że da się naprawić więc liczę ,że naprawi co prawda sprzęt leciwy ( pingwin 50) ale nie planowałam zakupu nowej zamrażarki przynajmniej w tej chwili.

Pozdrowienia dla wszystkich Kochanych Pozytywnie Zadymionych.

Posiadam zamrażarkę "polar" 100L max skrzyniową od 2005r

Jest super, szybko mrozi, opisywanie paczek/woreczków bardzo wskazane.

:grin: kiedyś zamroziłem całe szynki i łopatki z kością bez owinięcia

pojedynczej sztuki czymkolwiek.

Jak się można domyślić nie było sposobu na wyciągnięcie bez użycia MW

[materiałów wybuchowych] dopiero po 2 dniach udało się ruszyć proces

opróżniania :grin:

A jeszcze lepszy patent to starsza ode mnie lodówka marki SILESIA

produkt starej dobrej produkcji :grin:

Mrozi już nawet w komorze lodówki

i jak tu zezłomować taki nieekonomiczny i niezbyt cichy sprzęt

Dzisiejsze lodówki - czytaj: chłodziarki [dostępne zwykłemu Kowalskiemu] oferują latem 15 stopni C wewnątrz swoich komór - porażka

Lepszy sprzęt dostępny! A jakże - 5000 zł wzwyż.

Dzisiejsze lodówki - czytaj: chłodziarki [dostępne zwykłemu Kowalskiemu] oferują latem 15 stopni C wewnątrz swoich komór - porażka

Lepszy sprzęt dostępny! A jakże - 5000 zł wzwyż.

I tak się będzie działo.Lodówki wpakowane w segmenty kuchenne lub szczelnie obudowane nie będą osiągać właściwego efektu chłodniczego i mrożniczego.Nie wykonane są w tropikalnej klasie klimatycznej .A otoczenie mają faktycznie tropikalne gdy skraplacz narażony jest na działanie promieni słonecznych lub lodówka stoi obok kuchenki gazowej i piekarnika.W czasie upałów i na codzień lodowka ma mieć zapewnioną cyrkulację powietrza wokół niej.Inaczej nici z prawidłowego chłodzenia.

Właściwie nie wiem, pan od naprawy zadzwonił i powiedział ,że zlokalizował wyciek ( niestety nie wiem z czego bo nie dopytałam)i ,że da się naprawić więc liczę ,że naprawi co prawda sprzęt leciwy ( pingwin 50) ale nie planowałam zakupu nowej zamrażarki przynajmniej w tej chwili.

Tak myślałem że to poczciwy "pingwin".Pingwiny miały czeskie sprężarki i i były raczej niezawodne.Jeżeli układ rozszczelnił się i "łyknął"wilgoci trudno będzie aby po naprawie działał niezawodnie.Nie będziesz miała pewności czy w każdej chwili nie "walnie"ponownie.Lepiej zamiast płacić za naprawę całkiem sporą kasę przeznaczyć ją na pierwszą wpłatę za nową zamrażarkę.Były to układy na czynnik R-12 który nie blokował sprężarki i dlatego efekt chłodniczy był bardzo dobry.Dzisiejsze R-134a są mieszankami i po przegrzaniu układu rozdzielają się i dlatego po 3-4 latach eksploatacji lodówka uzyskuje coraz słabszy efekt chłodniczy.

To moja opinia jako serwisanta tegoż sprzętu,zrobisz jak będziesz uważać.Pozdrawiam

Witam

I tak się będzie działo.Lodówki wpakowane w segmenty kuchenne lub szczelnie obudowane nie będą osiągać właściwego efektu chłodniczego i mrożniczego.Nie wykonane są w tropikalnej klasie klimatycznej .A otoczenie mają faktycznie tropikalne gdy skraplacz narażony jest na działanie promieni słonecznych lub lodówka stoi obok kuchenki gazowej i piekarnika.W czasie upałów i na codzień lodowka ma mieć zapewnioną cyrkulację powietrza wokół niej.Inaczej nici z prawidłowego chłodzenia.

No właśnie chociaż tutaj jest przewaga domku jedno rodzinnego nad mieszkaniem w bloku . Moja lodówka i zamrażarka stoją sobie w dość sporej spiżarce i zapewne jest tam im dobrze . Oby jak najdłużej !!!

Pozdrawiam