Jump to content

jacekw21

Recommended Posts

zrobilam  kielbase z Twojego przepisu z dodatkiem pieprzu cytrynowego i moge Ci tylko podziekowac bo wyszla pyszna     , najlepsza jaka do tej pory zrobilam

Jestem bardzo zadowolony że aż tak się przydałem cieszę się że kiełbaska wyszła i smakowała  :thumbsup:  

[Dodano: 05 lut 2020 - 15:55]

Mielonka a"la tyrolska

 

Przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16353-mielonka-ala-tyrolska/

 

post-72431-0-96800600-1580914541_thumb.jpg

Edited by jacekw21
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
emka24, dnia 24 Marz 2021 - 14:16, napisał: Proszę skierować do przepisu.    Przepis jest nad zdjęciami w linku 

 

 

Chodzi mi  o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym.

[Dodano: 24 mar 2021 - 16:42]

 

 

emka24, dnia 24 Marz 2021 - 14:16, napisał: Proszę skierować do przepisu.    Przepis jest nad zdjęciami w linku 

 

 

Chodzi mi  o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym.

Edited by emka24
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...
Pasztet z indyka

post-72431-0-75011800-1652794888_thumb.jpgpost-72431-0-59519800-1652794895_thumb.jpgpost-72431-0-58045000-1652794903_thumb.jpgpost-72431-0-69695600-1652794909_thumb.jpgpost-72431-0-79891600-1652794915_thumb.jpgpost-72431-0-43790900-1652794921_thumb.jpgpost-72431-0-66808400-1652794925.jpg

Przepis autorski;

-1,2 kg ścinki tzw. (mięso gulaszowe ) z indyka 

-0,3 kg wątróbki z indyka 

-18g/kg sól ważona nie jodowana 

-4g/kg przyprawa do pasztetu

-6g/kg świeży czosnek

-3g/kg jamaican jerk (przyprawa do drobiu)

-jedna większa marchew

-jedna cebula

-dwie małe bułeczki 

-dwa jajka 

WYKONANIE

Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy marchew, cebulę i mięso,  parzymy, aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będą surowe w środku. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. W osobnym garnku parzymy wątróbkę  w temp 80-85 stopni czas około 15 min. Po parzeniu wyjmujemy warzywa , mięso, wątróbkę i studzimy. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2,5-3 mm dwa razy. Bułki moczymy w rosole i dajemy do mielenia. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Dodajemy jajka. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna. Napełniamy formy i pieczemy w 180 stopniach 60 min.

 

 Ps. Z podanej ilości surowca wyszło mi dwa słoiki 300 g pasztetu i jedna forma 12 na 23 cm do pieczenia . Polecam ten przepis pasztet jest bardzo smaczny i wyrazisty w smaku za sprawą dodanych przypraw.
Edited by jacekw21
Link to comment
Share on other sites

4g/kg przyprawa do pasztetu

Polecam przyprawy są z mojego miasteczka i chwale je sobie tam znajdziesz tą do pasztetu a szczególnie polecam pieprz ziołowy białowieski jest znakomita  już kilka osób z forum zaraziłem ta przyprawą   ;)

https://runobio.pl/

Edited by jacekw21
Link to comment
Share on other sites

Ani jedno, ani drugie Electro, smak jest w tym "Pieprzu ziołowym Białowieskim" doskonale zbalansowany, tak że nic w tej przyprawie nie dominuje, świetnie skomponowana przyprawa ogólnego stosowania, tak jak podaje producent, raczej jako dodatek do mięs i potraw, a nie jako zamiennik pieprzu :D . https://sklep.runobio.pl/pieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225.html

Link to comment
Share on other sites

No więc dlatego Ci odpowiedziałem Electro, myślę że dość dokładnie. Ten "Pieprz Ziołowy" to taka przyprawa ogólnego stosowania, bardzo dobrze zbalansowana w której nie dominuje żaden z zawartych w niej składników :D  :thumbsup: . Można w nim wyczuć raczej nutkę jałowca, niż majeranku :D.

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...