Jump to content

Pierwsze parówki

emka24

Recommended Posts

Dzień dobry.

Jak sugeruje tytuł ,moje pytania będą dotyczyły parówek. Już dwa razy robiłem parówki i za każdym razem po parzeniu był płyn w osłonkach.Do pierwszych parówek omyłkowo wziąłem osłonki kolagenowe,które kupiłem do kabanosów i myślałem ,że to przez takie osłonki dostała się woda pod osłonki.Ostatnio jednak do parówek zastosowałem osłonki celulozowe dedykowane do parówek.Po wędzeniu wszystko było w porządku ,jednak po parzeniu ponownie w osłonkach pojawił się płyn,tym razem w miejscach gdzie parówki się poodkręcały.Do produkcji ,jeżeli już to raczej dałem zbyt mało wody-na 3kg wsadu ok.3/4 szklanki(typowej).Myślę,że jednak jest to woda z mięsa ,bo po przebiciu pryskała pod ciśnieniem.Gdyby była z garnka to po wyjęciu wypłynęłaby z osłonek.

Przy pierwszej parówce oprócz wody pod osłonką zgromadził się tłuszcz(nie wyglądało to apetycznie),rodzina zjadła to z grzeczności dlatego przy drugiej produkcji zmniejszyłem ilość tłuszczu -rodzinie się podoba ale w/g mnie jest trochę wiórowata. Smak obydwu jest dobry.

Co robię źle?

Co robię źle?

Prawdopodobnie wszystko   :facepalm:

Parówki wymagają:

• odpowiedniego mięsa - głównie kleistego (golonka, pręga wołowa)
  • odpowiedniej tłustości (ok. 25% tłuszczu)
  • dodatku wody ok. 20%
  • specjalnej technologii wykonania 

Masa parówkowa to nie farsz kiełbasiany, tylko emulsja białka, wody i tłuszczu.

Różnica jest taka jak między gęstym majonezem a majonezem zwarzonym.

Na forum jest wiele tematów poświęconych parówkom.

Daj sobie w wyszukiwarce słowo "parówki" i wybierz wyświetlanie "tematów".

[Dodano: 06 lut 2020 - 18:01]

Wg jakiego przepisu robiłeś te parówki i jak je rozdrabniałeś?

Tak ,razem.
Nie wiem, czy zapoznałeś się z tematami omawiającymi proces wykonania parówek.

Podstawowy błąd to rozdrabnianie surowców razem. Powinieneś najpierw rozdrobnić mięso a po uzyskaniu kleistości dodać tłuszcz.

Równie istotne jest zachowanie reżimu temperaturowego.

Temperatura farszu nie może przekroczyć 15 st. C.

Nie może dojść również do miejscowego przegrzania mięsa, ponieważ zostanie "spalone" i utraci zdolności do emulgacji.

Ilość tłuszczu, jak na parówki jest dość niska.

Jeszcze jeden parametr powoduje podcieki wody i tłuszczu: zbyt wysoka temperatura parzenia i za długi czas.

Witam Wszystkich, Kochani ja troszkę z innej beczki. Piszę nam tutaj Kolega, że zrobił pierwsze parówki ... OK bardzo dobrze tylko nie rozumiem jednego. Na stronce są wzorowe przepisy tego ,,wyrobu" i niestety trzeba czytać, czytać, czytać. Jeżeli się czyta, zapisuje ważne uwagi i trzyma ,,przepisu" to niema opcji, żeby nie wyszło.

Ja w swoim 9!letnim ,,byciu" tutaj nic nie zepsulem. Oczywiście, z może czasami coś troszkę inaczej zrobiłem, ale zawsze było smaczne.

Mam za sobą wędzenie rybki, wędzenie drobiu, kielbasy szynkowej, krakowskiej, parówek, polędwicy , polędwicy łososiowej, boczku, szynki, psrówkowej.

Tutaj niema co się rozpisywać jak Nasz Kolega ma robic, tylko wskazać porządna recepturę i tyle. Ja niestety nie pamiętam skąd brałem, na kim się wzorowałem, ale mam przepis z zawartością mleka w proszku.

Tak ,razem.
Nie wiem, czy zapoznałeś się z tematami omawiającymi proces wykonania parówek.

Podstawowy błąd to rozdrabnianie surowców razem. Powinieneś najpierw rozdrobnić mięso a po uzyskaniu kleistości dodać tłuszcz.

Teraz już wiem,że to ważne,sprawdziłem po twoim pytaniu.

@EAnna, zwróciła uwagę na ilość tłuszczu ,ale te 50dkg podgardla plus to z dwójki  dodane do mięsa myślę ,że powinno wystarczyć,tym bardziej że każdy tłuszcz muszę prawie przemycać przed rodziną.A przecież dla nich to robię.

temperaturę parzenia muszę skontrolować drugim termometrem-temperatura i czas mogą być też przyczyną.Dodatkowo myślę,że chyba zbyt krótko wyrabiałem.

Dziękuję serdecznie.

Kolego KOKOS ,napisałeś dwa posty w tym temacie i oba bardzo rozjaśniły problem.Czy myślisz,że twoja napastliwa "życzliwość" zachęci nowych użytkowników do zadawanie ,być może głupich pytań.

Czy każdy kto zaczyna tę przygodę, od początku rozróżnia i wyłapuje wszystkie niuanse.

Kolego nie będę się z Tobą spierał tylko napisze tak: też kiedyś zaczynałem te przygodę i to za granicą. Zdobyć kilka rzeczy potrzebnych było bardzo trudno, ale zdobyłem. Bardzo długo się przygotowywałem do tego co chciałem, aby jako tako wyszło.

Jeżeli jeden z kolegów zadaje Ci pytanie czy razem mieliłes, a Ty piszesz Tak, to oznacza, że nie doszukałeś się niuansów, tylko najzwyczajniej w świecie, nawet nie liznąles abecadła parówek. Potem wpadasz na forum z płaczem, że nie wyszło. Żarty sobie robisz ..... i liczysz, że ktoś Cię poprowadzi za rączkę. EAnna widać ma dobre serce, podziękuj Jej za to

Kolego KOKOS ,napisałeś dwa posty w tym temacie i oba bardzo rozjaśniły problem.Czy myślisz,że twoja napastliwa "życzliwość" zachęci nowych użytkowników do zadawanie ,być może głupich pytań.

Czy każdy kto zaczyna tę przygodę, od początku rozróżnia i wyłapuje wszystkie niuanse.

Mam nadzieję że skutecznie zniechęci do zadawania pytań które były już zadane kilka razy. I tylko ciągle pojawiają się nowi użytkownicy dla których czytanie jest czynnością zbyt bolesną.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

@EAnna, zwróciła uwagę na ilość tłuszczu ,ale te 50dkg podgardla plus to z dwójki  dodane do mięsa myślę ,że powinno wystarczyć,

Policzmy zatem:

• 1 kg II x20% tłuszczu = 0,20kg
  • 0,5 kg podgardla x 60% tłuszczu = 0,30kg
  • 0,50kg z 3kg całości = 16,67%

Zalecenia technologiczne mówią o 25-30 % tłuszczu.

Nie można zrobić chudej, dobrej parówki, chyba, że na etykiecie wytwórcy.

Tam różne cuda są możliwe.

W załączniku nr 34 norm znajdziesz zalecaną ilość tłuszczu.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16642-rok-1988-w%C4%99dliny-normy-bran%C5%BCowe/#

• 3 months later...

Witam. Odpisuję bo tak się składa, że dzisiaj o 2 nad ranem też skończyłem robić swoje pierwsze parówki. Obawiam się, że były to też moje i ostatnie, a już napewno musi baaaaaaaaaaaaaardzo dużo wody w Wiśle przepłynąć nim podejdę do nich po raz drugi. Niestety emulsja mnie pokonała...

Te Twoje wyglądają ładnie, gratuluję. Jakie to są osłonki? Ja robiłem w jelitach baranich. Droga przez mękę nawiasem mówiąc.

Edited by abadeon

Witaj.

Osłonki są celulozowe-typowe do parówek.Do osłonek baranich wpuszczam kilka kropli oleju i wchodzą na lejek dobrze.Emulsja mnie nie pokonała ale zniechęciła.Pokonało mnie nadziewanie.dwa razy farsz wypchnął mi uszczelkę cylindra a całe nadziewanie obawiałem się ,że urwę korbę.Farszu do cylindra dawałem po trochu ale i tak szło ciężko.Ostatni wsad nadziałem już w jelita wieprzowe.

Jednak widok wnuczki z parówka w rączce wynagradza wszystko.

U mnie wyszło ok, ale miałem też rzadszą konsystencję w porównaniu do przepisu. Musiałem dodać trochę więcej wody, bo malakser nie dawał rady. Siłą rzeczy są zrobione, ale dziwnie wyszły jakoś pomarszczone.