Jump to content

Moje pierwsze i drugie wędzenie


Paweł1984

Recommended Posts

Witam Szanowne Siostry i Bracia,

 

moje pierwsze i drugie wędzenie  :D

 

pierwsze było na szybko i na próbę, jednodniowe peklowanie nie dało dobrego wyrobu ale nauczyło obsługi urządzenia, taki był cel 

wędlinki ładne z zewnątrz ale szarawe w środku, w smaku ok, nie ma sie czym chwalic, a widoczna kiełbasa to biała surowa z ryneczku, wyszła smaczna, krucha

 

drugie wędzenie już bardziej przemyślane, 3-dniowe peklowanie, i o ile wędzonki wyszły super, to z kiełbasy wyszła policyjna pała  :laugh:

czyli tzw. twardy flak, jelita po wyjęciu moczyłem w ciepłej wodzie 2-3 godz, przelałem też je wodą

robilem głogowską z ksiązki Roberta oraz czosnkową wg Jacka W.

nadziewałem maszynką elektryczną, to jeden błąd, nie nakłuwałem jelita po nadzianiu, czy trzeba ? wiem, ze trzeba jesli sa pęcherzyki powietrza

nadziewarkę już sobie sprawiłem, M 18  ;)  Dzięki Muski !

kiełbasę po nadzianiu osadzałem ok 1 godz, obtarłem ręcznikiem papierowym (pewnie za to mi się dostanie) potem w wędzarni osuszanie ok pół godz. i wędziłem ok 3 godz., po czym parzyłem do uzyskania 68-70 st w środku, woda 75-80 st.

 

podpowiecie coś proszę ?

 

może ktoś ma booxa smoker 300 i doradzi jak wędzi kiełbasy ?

 

post-95072-0-98768700-1581342984_thumb.jpgpost-95072-0-85169500-1581343002_thumb.jpgpost-95072-0-12508900-1581343027_thumb.jpgpost-95072-0-80431600-1581343050_thumb.jpgpost-95072-0-62478000-1581343073_thumb.jpgpost-95072-0-39321300-1581343102_thumb.jpgpost-95072-0-19813100-1581343119_thumb.jpgpost-95072-0-24874500-1581343143_thumb.jpgpost-95072-0-21179400-1581343181_thumb.jpg

Edited by Paweł1984
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
kiełbasę po nadzianiu osadzałem ok 1 godz, obtarłem ręcznikiem papierowym (pewnie za to mi się dostanie) potem w wędzarni osuszanie ok pół godz. i wędziłem ok 3 godz., po czym parzyłem do uzyskania 68-70 st w środku, woda 75-80 st

 

Jak na razie nie mam boxa asmookera lecz jedynie beczkę smookera :D . Osadzam kiełbasy około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Osuszam w 40*C aż kiełbasy będą suche, nie na czas. Wędzę dla koloru, nie na czas. W jakiej temperaturze wędzisz? Może za wysoka temperatura i dlatego osłonki są za twarde.

Edited by quadro555
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...