Jump to content

Ile czasu bez ingerencji dymią Wasze dymogeneratory?

fantomek

Recommended Posts

• Replies 183
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

od 3-9 godzin ale 9 tylko kilka razy przy temp wędzenia 20 s

8-10 h. w temp.45-55

A jaki ma wpływ temperatura wędzenia do szybkości spalania?

Czy Wy grzejecie wędzarnie dymboxami? 

Edited by TOSHIBA

Ciekaw jestem, czy ktoś już tu analizował przyczyny zawieszania się zrębków??

Ten temat też mnie interesuje, bo zamierzam wędzić SAMYMI, baardzo drobnymi  trocinami z drzew owocowych, których mam pod dostatkiem. 

Czy u was takie "zawieszki" wynikają z "przypiekania" się nadpalonych zrębków do ścian rury, czy po prostu powstaje "sklepienie" z nadpalonych / przypieczonych do siebie wzajemnie zrębków? 

Jakie są wasze spostrzeżenia w tym zakresie?

Edited by siwydymek

Siwydymek u mnie są to przyczyny które,wskazałeś właśnie ale poczekajmy na,zdanie innych może ciekawa dyskusja wyniknie.

Arkadiusz piękny rezultant 8-10h jak Ty to robisz mnie,szlak trafia jak ciągle przygasa i zawiesza sie dodam że zrebki suche kl08 dotąd olcha

ale główne grzanie zapewniają u mnie grzałki elektryczne 

To było pytanie retoryczne.

Podajecie czas i temperaturę wędzenia,

Mozna odnieść wrażenie ze temperatura wędzenia jednak ma wpływ   :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Co do wieszania, suche i w suchy dzień się nie wieszają.

"Palenisko" ma tez wpływ, musi być tak dobrane aby wióry spadały jeszcze w formie węgla drzewnego możliwie jak najszybciej po odgazowaniu, a nie popiołu. Jest to zdrowsze 

A to osiąga się dobierając ilość powietrza >< wielkość/kształty i rodzaj dyszy >< górne / dolne spalanie >< grubość rury >< rodzaj wiórów / zrębków / lub nawet kawałków drzewa ><, wilgotność wiórków i powietrza

Dlatego ten rodzaj generatorów trzeba staranniej dobierać wielkość, 

• 2 weeks later...
Załączam fotki nowego komina-) wys. Z popielnikiem 46.5cm, średnica 11.5cm, dł. wystającej rurki 20cm, średnica 2.5cm, rurka powietrzna wkręcana 7mm. Popielnik demontowalny z rusztem. Myślę że bedzie ładnie i długo kopcił-) Jak oceniacie armate

post-45760-0-76180000-1582837757_thumb.jpg

post-45760-0-67738100-1582837790_thumb.jpg

post-45760-0-53261000-1582837807_thumb.jpg

Popielnik który wykonałeś jest źle skonstruowany. Nie będzie spełniał swego zadania do którego został stworzony :D .

Tak powinna wyglądać prawidłowa w założeniach i funkcjonowaniu konstrukcja.

post-49725-0-86872200-1441347110_thumb.j

Edited by sverige2

Wydaje mi się, że rurka dymowa powinna być wyjmowana, bo ciężko będzie utrzymać czystość. Niestety ta rurka pomimo pochylenia potrafi się zakleić. Wtedy najlepiej ją wyjąć, namoczyć w "krecie" i dokładnie wyczyścić. Tak jest w maszynie rogera. :)

Severige2 po czym wnioskujesz? Ja tam nie uwazam

Żyjemy w wolnym kraju, więc każdy ma prawo do własnych przemyśleń i podejmowania własnych decyzji. Jednak jako że jestem autorem tego pomysłu z popielnikiem, to wykonywałem sporo różnych prób i wiem o czym piszę, ale decyzja należy do ciebie Fantomku :D.