fantomek Posted February 16, 2020 Report Share Posted February 16, 2020 Ile nasypu dajecie i ile czasu dymia,wam maksymalnie bez podchodzenia do nich. U mnie przy rurze dymnej fi 8.7cm max 2h Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted February 16, 2020 Report Share Posted February 16, 2020 Podaj wysokość rury, też jest ważna . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 16, 2020 Report Share Posted February 16, 2020 Duży dymbox - w zależności od temperatury w wędzarni =wyższa krócej - od 3-9 godzin ale 9 tylko kilka razy przy temp wędzenia 20 st Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fantomek Posted February 17, 2020 Author Report Share Posted February 17, 2020 Rura 8.7cm, wysokośc 40cm, czeste przygaszenia i zawiechy. Chce przejsc na,srednice 12cm i wys. 40cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 17, 2020 Report Share Posted February 17, 2020 czeste przygaszenia i zawiechy Też się zdarzają , średnica 12-15 cm tego Ci nie zmieni - ale próbuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 17, 2020 Report Share Posted February 17, 2020 (edited) Bez problemu i bez zawieszki 8-10 h. w temp.45-55.Wędzę tak na ogół w nocy więc kontroli nie mam. Edited February 17, 2020 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 17, 2020 Report Share Posted February 17, 2020 (edited) od 3-9 godzin ale 9 tylko kilka razy przy temp wędzenia 20 s 8-10 h. w temp.45-55 A jaki ma wpływ temperatura wędzenia do szybkości spalania?Czy Wy grzejecie wędzarnie dymboxami? Edited February 17, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted February 17, 2020 Report Share Posted February 17, 2020 (edited) Ciekaw jestem, czy ktoś już tu analizował przyczyny zawieszania się zrębków??Ten temat też mnie interesuje, bo zamierzam wędzić SAMYMI, baardzo drobnymi trocinami z drzew owocowych, których mam pod dostatkiem. Czy u was takie "zawieszki" wynikają z "przypiekania" się nadpalonych zrębków do ścian rury, czy po prostu powstaje "sklepienie" z nadpalonych / przypieczonych do siebie wzajemnie zrębków? Jakie są wasze spostrzeżenia w tym zakresie? Edited February 17, 2020 by siwydymek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 17, 2020 Report Share Posted February 17, 2020 A jaki ma wpływ temperatura wędzenia do szybkości spalania? Żadnego Czy Wy grzejecie wędzarnie dymboxami? Ciepłota dymu częściowo podbija temperaturę w wędzarni , ale główne grzanie zapewniają u mnie grzałki elektryczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fantomek Posted February 17, 2020 Author Report Share Posted February 17, 2020 Siwydymek u mnie są to przyczyny które,wskazałeś właśnie ale poczekajmy na,zdanie innych może ciekawa dyskusja wyniknie. Arkadiusz piękny rezultant 8-10h jak Ty to robisz mnie,szlak trafia jak ciągle przygasa i zawiesza sie dodam że zrebki suche kl08 dotąd olcha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 17, 2020 Report Share Posted February 17, 2020 ale główne grzanie zapewniają u mnie grzałki elektryczne To było pytanie retoryczne.Podajecie czas i temperaturę wędzenia,Mozna odnieść wrażenie ze temperatura wędzenia jednak ma wpływ Co do wieszania, suche i w suchy dzień się nie wieszają."Palenisko" ma tez wpływ, musi być tak dobrane aby wióry spadały jeszcze w formie węgla drzewnego możliwie jak najszybciej po odgazowaniu, a nie popiołu. Jest to zdrowsze A to osiąga się dobierając ilość powietrza >< wielkość/kształty i rodzaj dyszy >< górne / dolne spalanie >< grubość rury >< rodzaj wiórów / zrębków / lub nawet kawałków drzewa ><, wilgotność wiórków i powietrzaDlatego ten rodzaj generatorów trzeba staranniej dobierać wielkość, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted February 27, 2020 Report Share Posted February 27, 2020 Trochę nie na temat, ale niechciałem zakładać kolejnego. Jaka dł. rurki dymowej powinna wystawac w środku ? Jest jakaś dł. optymalna ,czy to raczej bez znaczenia. Komora 55x55 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 27, 2020 Report Share Posted February 27, 2020 U mnie jakieś 10 cm nie mierzyłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted February 27, 2020 Report Share Posted February 27, 2020 (edited) U mnie wychodzi 2 - 2,5 cm i zastanawiam się czy to nie zamało Edited February 27, 2020 by Atrax Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 27, 2020 Report Share Posted February 27, 2020 (edited) Pod wylot rurki podstawiam mały słoiczek na smółkę ???? , niestety cieknie a łatwo wymienić słoik niż czyścić wyciek????. Jak Ci podejdzie to Ok Edited February 27, 2020 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted February 27, 2020 Report Share Posted February 27, 2020 Podejdzie. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fantomek Posted February 27, 2020 Author Report Share Posted February 27, 2020 Załączam fotki nowego komina-) wys. Z popielnikiem 46.5cm, średnica 11.5cm, dł. wystającej rurki 20cm, średnica 2.5cm, rurka powietrzna wkręcana 7mm. Popielnik demontowalny z rusztem. Myślę że bedzie ładnie i długo kopcił-) Jak oceniacie armate Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 27, 2020 Report Share Posted February 27, 2020 Wiórka nie wpadną do popielnika ? moje nr 4 są drobne....ale może nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fantomek Posted February 27, 2020 Author Report Share Posted February 27, 2020 Mam 6-7mm moze w końcu z 7h dymienia sie udanie bez ingerencji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 28, 2020 Report Share Posted February 28, 2020 (edited) Popielnik który wykonałeś jest źle skonstruowany. Nie będzie spełniał swego zadania do którego został stworzony .Tak powinna wyglądać prawidłowa w założeniach i funkcjonowaniu konstrukcja. Edited February 28, 2020 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fantomek Posted February 28, 2020 Author Report Share Posted February 28, 2020 Severige2 po czym wnioskujesz? Ja tam nie uwazam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted February 28, 2020 Report Share Posted February 28, 2020 Wydaje mi się, że rurka dymowa powinna być wyjmowana, bo ciężko będzie utrzymać czystość. Niestety ta rurka pomimo pochylenia potrafi się zakleić. Wtedy najlepiej ją wyjąć, namoczyć w "krecie" i dokładnie wyczyścić. Tak jest w maszynie rogera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted February 28, 2020 Report Share Posted February 28, 2020 U mnie jest wyjmowana,bezproblemowo ,tyle że mało jej wystaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 28, 2020 Report Share Posted February 28, 2020 Severige2 po czym wnioskujesz? Ja tam nie uwazam Żyjemy w wolnym kraju, więc każdy ma prawo do własnych przemyśleń i podejmowania własnych decyzji. Jednak jako że jestem autorem tego pomysłu z popielnikiem, to wykonywałem sporo różnych prób i wiem o czym piszę, ale decyzja należy do ciebie Fantomku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fantomek Posted February 28, 2020 Author Report Share Posted February 28, 2020 Jestem odmiennego zdania po testach zdam relację. Ponadto otwory u Ciebie sa zbyt duze przez co nasyp zrębek by przelatywal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts