Jump to content

Mielonka wieprzowo-drobiowa z indyka


jacekw21

Recommended Posts

Mielonka wieprzowo-drobiowa z indyka

 

post-72431-0-91033300-1583580802_thumb.jpgpost-72431-0-39103400-1583580810_thumb.jpgpost-72431-0-58883700-1583580817_thumb.jpg

 

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Rozdrabnianie maszynka nr.8
-peklosól 15 g /kg
-1 kg boczku bez skóry / 5 mm
-1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm
-2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm
-ugotowana  do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-1 g /kg pieprz czarny
-1 g/kg pieprz ziołowy białowieski
-5 g/kg włoszczyzna suszona
-2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce
-800 ml rosołu z gotowania skórek
-120 g skrobia ziemniaczana
 
WYKONANIE
Boczek pozbawiamy skóry i tniemy w kostkę 3 cm , z golonki pozyskujemy skórę i mięsko, skóra później będzie nam potrzebna. Mięso z golonki kroimy w kawałki 2-3 cm i peklujemy razem z boczkiem , pozostało nam mięso z indyka które również peklujemy. Chowamy do lodówki na 2 dni. Skórę z golonki można na ten czas peklowania zamrozić. Po peklowaniu przystępujemy do dalszych czynności. A zatem do odmierzonej wody wrzucamy skórę i gotujemy w 90-95 stopniach do miękkości. W między czasie całość mięsa rozdrabniamy przyprawiamy, ugotowane skórki studzimy i dodajemy do mięsa, następnie do wystudzonego wywaru dodajemy zimnej wody aby było 800 ml. Do wody dodajemy skrobię i mieszamy. Teraz wywar z skrobią wlewamy do mięsa i mieszamy, wyrabiamy mięso tak długo, aż mięso wchłonie całą wodę i wszystkie przyprawy i dodana skórka dokładnie się wymiesza. Pakujemy w słoiki -puszki zamykamy i sterylizujemy 65 min. Następnie puszki studzimy w zimnej wodzie 60 min. W razie konieczności wodę można zmienić 2-3 razy. Odstawiamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia wyrobu .
SMACZNEGO
Ps: Mielonka jest bardzo smaczna mięciutka i soczysta. Myślę że można by było jeszcze zwiększyć ilość skórek o tą z boczku wtedy powinno być jeszcze lepiej 
 

 

Link to comment
Share on other sites

Skórkę wp do szybkowaru na jakieś 35 min. Zawsze to szybciej.

Ile % skórki dodałeś?

Jacku z takim rozdrobnieniem to 50 min. wystarczy. Mięciuchne będzie :D

 

Ja dziś puszkuję wieprzowinkę mielonkę na próbę z mąką kartoflanką, jeszcze takiej nie robiłem, goloncię też dziś puszkuję. przyjemne popołudnie mi się szykuje :D

Edited by Zbój Madej
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ile % skórki dodałeś?
 

Nie liczyłem na % dałem po prostu tą skórę co była na golonce ale następnym razem będę robił z kurakiem to dołożę jeszcze skórę z boczku 


[Dodano: 07 mar 2020 - 13:01]

 

 

Jacku z takim rozdrobnieniem to 50 min. wystarczy. Mięciuchne będzie

Skoro tak mówisz to zrobię tak następnym razem . 


[Dodano: 07 mar 2020 - 13:02]

 

 

Skórkę wp do szybkowaru na jakieś 35 min.
 

Muszę kupić jeszcze jeden:)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Skoro tak mówisz to zrobię tak następnym razem .

Właśnie mam w szybkowarze mielonkę, mielone przez siatkę 8mm,

Około 10 min. gotowane pod zwykłą pokrywką i 50 min. pokrywką od szybkowaru, ale to wieprzowina.

Jak Ty masz mieszankę wp i drób i rozdrobnienie 5mm to po mojemu 10 min. pokrywka zwykła i 40-45 min. pokrywka od szybkowaru.

Link to comment
Share on other sites

 

 

pokrywka zwykła i 40-45 min. pokrywka od szybkowaru.

Ja nie kombinuje z zwykłymi pokrywkami zamykam od razu szybkowar  .Czas który liczę to czas kiedy mam odpowiednie ciśnienie czyli jak zawór idzie w górę ( szybkowar turecki 15l) Zaczynam mierzyć a kończę kiedy wyłączam gaz .Póki ciśnienie całkowicie spadnie mija może jeszcze z 5 min otwieram i wkładam puchy do zimnej wody na 60 min 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja nie kombinuje z zwykłymi pokrywkami zamykam od razu szybkowar

Nie pamiętam jak dokładnie było napisane, ale kiedyś na forum ktoś napisał, na zlocie w Radawie też słyszałem, że dobrze jest gotować w szybkowarze puszki lub słoiki 10-15 min. ze zdjęta pokrywką szybkowaru w celu wyrównania ciśnienia w puszkach/słoikach, a dopiero potem zakładać pokrywkę szybkowaru, mniejsze prawdopodobieństwo, ze towar pierdyknie wewnątrz podczas sterylizacji.

Jeśli się mylę to niech mnie poprawią bardziej doświadczeni.

Ja dodatkowo przykrywam zwykłą pokrywką.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Albo gdzieś u mnie w temacie o puszkach, albo u Dziadka, albo temat o szybkowarach.

Wojtek, to chyba chodziło o słoiki. Puszki i tak się nie odpowietrzą.

Ja osobiście robię tak jak Ty. Zanim założę przykrywkę szybkowarową to gotuję bez przykrycia przez około 10 min.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...