jacekw21 Posted March 7, 2020 Report Share Posted March 7, 2020 Mielonka wieprzowo-drobiowa z indyka SUROWIEC I ROZDRABNIANIERozdrabnianie maszynka nr.8-peklosól 15 g /kg-1 kg boczku bez skóry / 5 mm-1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm-2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm-ugotowana do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-1 g /kg pieprz czarny-1 g/kg pieprz ziołowy białowieski-5 g/kg włoszczyzna suszona-2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce-800 ml rosołu z gotowania skórek-120 g skrobia ziemniaczana WYKONANIEBoczek pozbawiamy skóry i tniemy w kostkę 3 cm , z golonki pozyskujemy skórę i mięsko, skóra później będzie nam potrzebna. Mięso z golonki kroimy w kawałki 2-3 cm i peklujemy razem z boczkiem , pozostało nam mięso z indyka które również peklujemy. Chowamy do lodówki na 2 dni. Skórę z golonki można na ten czas peklowania zamrozić. Po peklowaniu przystępujemy do dalszych czynności. A zatem do odmierzonej wody wrzucamy skórę i gotujemy w 90-95 stopniach do miękkości. W między czasie całość mięsa rozdrabniamy przyprawiamy, ugotowane skórki studzimy i dodajemy do mięsa, następnie do wystudzonego wywaru dodajemy zimnej wody aby było 800 ml. Do wody dodajemy skrobię i mieszamy. Teraz wywar z skrobią wlewamy do mięsa i mieszamy, wyrabiamy mięso tak długo, aż mięso wchłonie całą wodę i wszystkie przyprawy i dodana skórka dokładnie się wymiesza. Pakujemy w słoiki -puszki zamykamy i sterylizujemy 65 min. Następnie puszki studzimy w zimnej wodzie 60 min. W razie konieczności wodę można zmienić 2-3 razy. Odstawiamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia wyrobu .SMACZNEGOPs: Mielonka jest bardzo smaczna mięciutka i soczysta. Myślę że można by było jeszcze zwiększyć ilość skórek o tą z boczku wtedy powinno być jeszcze lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 7, 2020 Report Share Posted March 7, 2020 (edited) Skórkę wp do szybkowaru na jakieś 35 min. Zawsze to szybciej.Ile % skórki dodałeś?Jacku z takim rozdrobnieniem to 50 min. wystarczy. Mięciuchne będzie Ja dziś puszkuję wieprzowinkę mielonkę na próbę z mąką kartoflanką, jeszcze takiej nie robiłem, goloncię też dziś puszkuję. przyjemne popołudnie mi się szykuje Edited March 7, 2020 by Zbój Madej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted March 7, 2020 Author Report Share Posted March 7, 2020 Ile % skórki dodałeś? Nie liczyłem na % dałem po prostu tą skórę co była na golonce ale następnym razem będę robił z kurakiem to dołożę jeszcze skórę z boczku [Dodano: 07 mar 2020 - 13:01] Jacku z takim rozdrobnieniem to 50 min. wystarczy. Mięciuchne będzie Skoro tak mówisz to zrobię tak następnym razem . [Dodano: 07 mar 2020 - 13:02] Skórkę wp do szybkowaru na jakieś 35 min. Muszę kupić jeszcze jeden:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 7, 2020 Report Share Posted March 7, 2020 Skoro tak mówisz to zrobię tak następnym razem . Właśnie mam w szybkowarze mielonkę, mielone przez siatkę 8mm,Około 10 min. gotowane pod zwykłą pokrywką i 50 min. pokrywką od szybkowaru, ale to wieprzowina.Jak Ty masz mieszankę wp i drób i rozdrobnienie 5mm to po mojemu 10 min. pokrywka zwykła i 40-45 min. pokrywka od szybkowaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted March 7, 2020 Author Report Share Posted March 7, 2020 pokrywka zwykła i 40-45 min. pokrywka od szybkowaru. Ja nie kombinuje z zwykłymi pokrywkami zamykam od razu szybkowar .Czas który liczę to czas kiedy mam odpowiednie ciśnienie czyli jak zawór idzie w górę ( szybkowar turecki 15l) Zaczynam mierzyć a kończę kiedy wyłączam gaz .Póki ciśnienie całkowicie spadnie mija może jeszcze z 5 min otwieram i wkładam puchy do zimnej wody na 60 min Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 7, 2020 Report Share Posted March 7, 2020 Ja nie kombinuje z zwykłymi pokrywkami zamykam od razu szybkowar Nie pamiętam jak dokładnie było napisane, ale kiedyś na forum ktoś napisał, na zlocie w Radawie też słyszałem, że dobrze jest gotować w szybkowarze puszki lub słoiki 10-15 min. ze zdjęta pokrywką szybkowaru w celu wyrównania ciśnienia w puszkach/słoikach, a dopiero potem zakładać pokrywkę szybkowaru, mniejsze prawdopodobieństwo, ze towar pierdyknie wewnątrz podczas sterylizacji.Jeśli się mylę to niech mnie poprawią bardziej doświadczeni.Ja dodatkowo przykrywam zwykłą pokrywką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted March 8, 2020 Author Report Share Posted March 8, 2020 Jeśli się mylę to niech mnie poprawią bardziej doświadczeni. Ja o tym nie słyszałem dobrze by było aby ktoś to potwierdził i wytłumaczył może to i racja z tym ciśnieniem nie wiem nie znam się na tym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 8, 2020 Report Share Posted March 8, 2020 (edited) Albo gdzieś u mnie w temacie o puszkach, albo u Dziadka, albo temat o szybkowarach.Dobrze by było gdyby Dziadek się odezwał. Na zlocie to chyba kol. tur100 i ZLeP o tym mówili. Edited March 8, 2020 by Zbój Madej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 8, 2020 Report Share Posted March 8, 2020 Albo gdzieś u mnie w temacie o puszkach, albo u Dziadka, albo temat o szybkowarach. Wojtek, to chyba chodziło o słoiki. Puszki i tak się nie odpowietrzą.Ja osobiście robię tak jak Ty. Zanim założę przykrywkę szybkowarową to gotuję bez przykrycia przez około 10 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 8, 2020 Report Share Posted March 8, 2020 Wojtek, to chyba chodziło o słoiki. Puszki i tak się nie odpowietrzą. Może i tak, już nie pamiętam, ale proces sterylizacji został w pamięci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts