Jump to content

Mielonka wieprzowo-drobiowa z indyka

jacekw21

Recommended Posts

Mielonka wieprzowo-drobiowa z indyka

post-72431-0-91033300-1583580802_thumb.jpgpost-72431-0-39103400-1583580810_thumb.jpgpost-72431-0-58883700-1583580817_thumb.jpg

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Rozdrabnianie maszynka nr.8
-peklosól 15 g /kg
-1 kg boczku bez skóry / 5 mm
-1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm
-2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm
-ugotowana  do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-1 g /kg pieprz czarny
-1 g/kg pieprz ziołowy białowieski
-5 g/kg włoszczyzna suszona
-2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce
-800 ml rosołu z gotowania skórek
-120 g skrobia ziemniaczana

WYKONANIE
Boczek pozbawiamy skóry i tniemy w kostkę 3 cm , z golonki pozyskujemy skórę i mięsko, skóra później będzie nam potrzebna. Mięso z golonki kroimy w kawałki 2-3 cm i peklujemy razem z boczkiem , pozostało nam mięso z indyka które również peklujemy. Chowamy do lodówki na 2 dni. Skórę z golonki można na ten czas peklowania zamrozić. Po peklowaniu przystępujemy do dalszych czynności. A zatem do odmierzonej wody wrzucamy skórę i gotujemy w 90-95 stopniach do miękkości. W między czasie całość mięsa rozdrabniamy przyprawiamy, ugotowane skórki studzimy i dodajemy do mięsa, następnie do wystudzonego wywaru dodajemy zimnej wody aby było 800 ml. Do wody dodajemy skrobię i mieszamy. Teraz wywar z skrobią wlewamy do mięsa i mieszamy, wyrabiamy mięso tak długo, aż mięso wchłonie całą wodę i wszystkie przyprawy i dodana skórka dokładnie się wymiesza. Pakujemy w słoiki -puszki zamykamy i sterylizujemy 65 min. Następnie puszki studzimy w zimnej wodzie 60 min. W razie konieczności wodę można zmienić 2-3 razy. Odstawiamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia wyrobu .
SMACZNEGO
Ps: Mielonka jest bardzo smaczna mięciutka i soczysta. Myślę że można by było jeszcze zwiększyć ilość skórek o tą z boczku wtedy powinno być jeszcze lepiej 

Skórkę wp do szybkowaru na jakieś 35 min. Zawsze to szybciej.

Ile % skórki dodałeś?

Jacku z takim rozdrobnieniem to 50 min. wystarczy. Mięciuchne będzie :D

Ja dziś puszkuję wieprzowinkę mielonkę na próbę z mąką kartoflanką, jeszcze takiej nie robiłem, goloncię też dziś puszkuję. przyjemne popołudnie mi się szykuje :D

Edited by Zbój Madej

Ile % skórki dodałeś?

Nie liczyłem na % dałem po prostu tą skórę co była na golonce ale następnym razem będę robił z kurakiem to dołożę jeszcze skórę z boczku 

[Dodano: 07 mar 2020 - 13:01]

Jacku z takim rozdrobnieniem to 50 min. wystarczy. Mięciuchne będzie

Skoro tak mówisz to zrobię tak następnym razem . 

[Dodano: 07 mar 2020 - 13:02]

Skórkę wp do szybkowaru na jakieś 35 min.

Muszę kupić jeszcze jeden:)

Skoro tak mówisz to zrobię tak następnym razem .

Właśnie mam w szybkowarze mielonkę, mielone przez siatkę 8mm,

Około 10 min. gotowane pod zwykłą pokrywką i 50 min. pokrywką od szybkowaru, ale to wieprzowina.

Jak Ty masz mieszankę wp i drób i rozdrobnienie 5mm to po mojemu 10 min. pokrywka zwykła i 40-45 min. pokrywka od szybkowaru.

pokrywka zwykła i 40-45 min. pokrywka od szybkowaru.

Ja nie kombinuje z zwykłymi pokrywkami zamykam od razu szybkowar  .Czas który liczę to czas kiedy mam odpowiednie ciśnienie czyli jak zawór idzie w górę ( szybkowar turecki 15l) Zaczynam mierzyć a kończę kiedy wyłączam gaz .Póki ciśnienie całkowicie spadnie mija może jeszcze z 5 min otwieram i wkładam puchy do zimnej wody na 60 min 

Ja nie kombinuje z zwykłymi pokrywkami zamykam od razu szybkowar

Nie pamiętam jak dokładnie było napisane, ale kiedyś na forum ktoś napisał, na zlocie w Radawie też słyszałem, że dobrze jest gotować w szybkowarze puszki lub słoiki 10-15 min. ze zdjęta pokrywką szybkowaru w celu wyrównania ciśnienia w puszkach/słoikach, a dopiero potem zakładać pokrywkę szybkowaru, mniejsze prawdopodobieństwo, ze towar pierdyknie wewnątrz podczas sterylizacji.

Jeśli się mylę to niech mnie poprawią bardziej doświadczeni.

Ja dodatkowo przykrywam zwykłą pokrywką.

Albo gdzieś u mnie w temacie o puszkach, albo u Dziadka, albo temat o szybkowarach.

Wojtek, to chyba chodziło o słoiki. Puszki i tak się nie odpowietrzą.

Ja osobiście robię tak jak Ty. Zanim założę przykrywkę szybkowarową to gotuję bez przykrycia przez około 10 min.