witt Posted March 13, 2020 Report Share Posted March 13, 2020 (edited) Mielonka wieprzowo- drobiowa. Składniki:Wp. I z szynki - 700 gPierś drobiowa - 500 g Przyprawy na 1 kg farszu:Sól/peklosól - 15 g - 70% / 30%Pieprz czarny naturalny - 1,5 g Pieprz ziołowy - 2 gCzosnek - 2 g5 łyżeczek pieprzu zielonego, marynowanego150 ml wody Wykonanie:Mięso z szynki, wp. I mielimy na sitku 8 mm.Mięso z piersi drobiowej kroimy w kostkę 3 x 3 cm.Odbieramy 300 g do blendera i blendujemy z zimną wodą jak na parówki. Na budyń mięsny.Następnie wszystko mieszamy wraz z przyprawami, pakujemy do szynkowara i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.Parzymy w temperaturze 82°C - 85°C do temperatury w środku wyrobu 72°C - 74°C.Schładzamy w zimnej wodzie, otwieramy go i odstawiamy do wystygnięcia w lodówce do następnego dnia.Mielonka jest zwięzła i bardzo smaczna. Edited March 13, 2020 by witt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.