Jump to content

Mielonka wieprzowo- drobiowa


witt

Recommended Posts

Mielonka wieprzowo- drobiowa.
 
Składniki:
Wp. I z szynki     -  700 g
Pierś drobiowa    -  500 g
 
Przyprawy na 1 kg farszu:
Sól/peklosól                    - 15 g  - 70% / 30%
Pieprz czarny naturalny  - 1,5 g 
Pieprz ziołowy                 - 2 g
Czosnek                          - 2 g
5 łyżeczek pieprzu zielonego, marynowanego
150 ml wody
 
Wykonanie:
Mięso z szynki, wp. I mielimy na sitku 8 mm.
Mięso z piersi drobiowej kroimy w kostkę 3 x 3 cm.
Odbieramy 300 g do blendera i blendujemy z zimną wodą jak na parówki. Na budyń mięsny.
Następnie wszystko mieszamy wraz z przyprawami, pakujemy do szynkowara i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Parzymy w temperaturze 82°C - 85°C do temperatury w środku wyrobu 72°C - 74°C.
Schładzamy w zimnej wodzie, otwieramy go i odstawiamy do wystygnięcia w lodówce do następnego dnia.
Mielonka jest zwięzła i bardzo smaczna.
Edited by witt
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...