robert4you Posted March 15, 2020 Report Share Posted March 15, 2020 (edited) Ostatnio zmieniłem miejsce zamieszkania i zostałem zmuszony do budowy nowej mniejszej i mobilnej wędzarni.Do tego stwierdziłem że należy iść z duchem czasu i pora na wędzenie "smart" i to z możliwością sterowania z " inteligentnego domu". Oczywiście zacząłem od stworzenia sterownika PID w oparciu o platformę Arduino i BLYNK.Z poziomu smartfona wygląda to tak: Z poziomu telefonu ustawiamy temperaturę wędzenia i max temperaturę wewnątrz wyrobu.Mamy podgląd bieżących temperatur oraz historię na wykresie. Dodatkowo sterujemy generatorem dymu, a sterownik impulsowo steruje system vibrabox ( 3 sek. pracy co 10 min.). Do budowy wykorzystałem beczkę o pojemności 60l. po płynie chłodniczym. Taka beczka jest czysta w środku. Rządnej farby czy ocynku. Potem robimy pierścień dystansowy z rury PEX i wycinamy dno o średnicy większej o podwójną grubość tej rurki od dna beczki. Oraz robimy podpory pod kije. Przykręcamy dno i zaczynamy "obijać" boki naszej beczki jednocześnie sukcesywnie wykonując termoizolację przy pomocy pianki poliuretanowej.Najeży pamiętać o izolacji dna i przeciągnięciu kabelków do czujników temperatury. Następnie robimy pokrywę i wiercimy otwory wlotowe i wylotowe oraz montujemy dymogenerator. Mocujemy sterownik, grzałkę i zaczynamy zabawę. Cała elektryka siedzi pod spodem, a dzięki brakowi jakiegokolwiek panelu sterującego całość może pracować podczas deszczu. Edited March 15, 2020 by robert4you Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 15, 2020 Report Share Posted March 15, 2020 Sam napisałeś Appke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 15, 2020 Author Report Share Posted March 15, 2020 (edited) Tak. W Blynku to jak z LEGO. Kod do Arduino sam. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 15 mar 2020 - 14:34]Koszty: 1.Beczka- gratis z warsztatu samochodowego2. Drewno 30 PLN3. Grzałka 40 PLN4. Sterownik, obudowa, kable - 50 PLN5. kółka i zawias do pokrywy - 30 PLN6. DYMBOX miałem że starej wędzarni7. Pianka 22 PLN RAZEM 172 PLN plus generator. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edited March 15, 2020 by robert4you Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted March 15, 2020 Report Share Posted March 15, 2020 A jaki sterownik i grzałka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 15, 2020 Author Report Share Posted March 15, 2020 Grzałka od termoobiegu.Sterownik własny. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted March 16, 2020 Report Share Posted March 16, 2020 Planujesz wędzić na statku podczas sztormu?, po co Ci te rowki na podpórkach pod kije? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted March 16, 2020 Report Share Posted March 16, 2020 Planujesz wędzić na statku podczas sztormu?, po co Ci te rowki na podpórkach pod kije? Dobrze że jest się do czego przyczepić Wędzarnia ma kółka pewnie będzie biegał z nią po parkach i górkach dlatego ma te rowki Super robota! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walker125 Posted March 17, 2020 Report Share Posted March 17, 2020 Wszystko pięknie tylko jedno mnie smuci. A gdzie ta przyjemność z pilnowania temperatury i ognia ? Automatyka zabija ducha wędzarniczego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tompi Posted March 17, 2020 Report Share Posted March 17, 2020 Wędzarnia ma kółka pewnie będzie biegał z nią po parkach i górkach dlatego ma te rowki Padłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 17, 2020 Author Report Share Posted March 17, 2020 Zabiorę że sobą na kwarantannę jakby zaszła potrzeba. Mobilna to mobilna Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted March 17, 2020 Report Share Posted March 17, 2020 Zabiorę że sobą na kwarantannę jakby zaszła potrzeba. Mobilna to mobilna Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 24, 2020 Author Report Share Posted March 24, 2020 W ramach nudy dzisiaj dorobiłem system vibrabox. Koniec z pilnowaniem zrębków.Dobrze że córka ma już męża i nie potrzebuje chwilowo wibratora. Silniczek z niego jest bardzo dobry. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 24 mar 2020 - 21:27]Planujesz wędzić na statku podczas sztormu?, po co Ci te rowki na podpórkach pod kije?Rowki jednak były dobrym pomysłem. Można jeździć z wsadem wewnątrz wędzarni. Nic się nie przesuwa. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted March 25, 2020 Report Share Posted March 25, 2020 W ramach nudy dzisiaj dorobiłem system vibrabox. Koniec z pilnowaniem zrębków.Dobrze że córka ma już męża i nie potrzebuje chwilowo wibratora. Silniczek z niego jest bardzo dobry. Pochwal się projektem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 25, 2020 Author Report Share Posted March 25, 2020 Jakim projektem? Rozbierz wibrator, wyjmij silniczek wibracyjny, wywierć otwór w pokrywce DYMBOXa wklej silniczek przy pomocy silikonu i gotowe. Do tego trzeba sterowanie czasowe. Więc albo mój sterownik plus tranzystor mosfet albo gotowy moduł sterowania czasowego od przyjaciół z Chin lub allegro. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 25, 2020 Report Share Posted March 25, 2020 Dobrze że córka ma już męża i nie potrzebuje chwilowo wibratora Dlaczego tak słabo oceniasz zięcia == chwilowo Pochwal się projektem Pisał ze z wibratora, no to jak mogło wyjść?? chu...o nie ma sie czym chwalić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted March 25, 2020 Report Share Posted March 25, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 28, 2020 Author Report Share Posted March 28, 2020 (edited) Kod do pobrania BLYNK na smartfona.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edited March 31, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdzierza Posted March 30, 2020 Report Share Posted March 30, 2020 Świetny pomysł. Czy mógłbyś może podać bardziej scisłe dane twojego osprzętowania. Tzn marka/model: Grzałka, sterownik, obudowa, DYMBOX, generator.Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 30, 2020 Author Report Share Posted March 30, 2020 Wszystko jest już napisane. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 31, 2020 Author Report Share Posted March 31, 2020 Kod do sterownika.smoker_v3vibra.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted March 31, 2020 Report Share Posted March 31, 2020 Jak widzę masz dwie beczki,metalową i drewnianą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwa3ny Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Kod do pobrania BLYNK na smartfona. Witaj.Pobrałem kod .Ze sklepu Play pobrałem Blynk i teraz stoje bo nic mi nie działa jak u Ciebie .Jakaś podpowiedz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz1415 Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 Witam.Kupiłem przekaźnik z allegro i silniczek i nie wiem jak to podłączyć żeby działały wibracje.Może mógłby ktoś pomóc.Dodaje zdj przekaźnika.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kulipi Posted May 10, 2020 Report Share Posted May 10, 2020 Jak regulujesz dymboxa ? Przerabiałeś pompkę omijajac dzielmik napiecia, czy jeszcze cos innego ? Widzę że na D3 masz to podpięte. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andras Posted January 14, 2022 Report Share Posted January 14, 2022 Jak to przerobić na nowego Blynka ? bo stary przestanie chodzić . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts