ANNAM Posted March 25, 2020 Report Share Posted March 25, 2020 Nie wiem czy to na kazde dzrewo czy rosline sie nadaje, ale spotkalam sie wlasnie z taka metoda ukorzenienia galezi ,jako nowego drzewka. https://www.youtube.com/watch?v=QiKyqxtFLCw&feature=youtu.be&t=535 U siebie chce sprobowac na fidze i cytrynie jaka mam. Zobaczymy Pamietam ,ze byly pytania na forum, o stare dzrewa owocowe, moze tam bedzie to mialo dobre zastosowanie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted March 25, 2020 Report Share Posted March 25, 2020 (edited) Ale numer, tego jeszcze nie widziałem. Ciekawe ile to trwa i czy w naszym klimacie przetrwa ew zimę. Edited March 25, 2020 by Woytas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted March 26, 2020 Report Share Posted March 26, 2020 Dosc stary i kiedys powszechny sposob rozmnazania roslin sadowniczych i kwiaciarskich. Nazywa sie - rozmnazanie poprzez odklady (lub inni nazywali - poprzez odlogi). Dosc powszechnie stosowany kiedys w rozmnzaniu porzeczek czy agrestow (poprzez tzw. odklady plaskie) kiedy bralo sie galazke wiosna i przytwierdzalo sie do ziemi (np kawalkie drutu czy palikiem). czubek galazki powinien byc skierowany i wystawac ponad powierzchnie ziemi. W miejscu styku galazki z ziemia robilo sie dolek lub nasypywalo sie kopczyk ziemi. W filmiku pokazanym przez ANNAM - jest to rozmazanie poprzez tzw. odklad powietrzny. Mozna tak zrobic np dla lilakow/bzow. Poniewaz nie mozna nagiac galazki do ziemi wiec ziemie donoszono do galazki i robiono taki zawiniatko. W obu przypadkach nalezalo wyciac obraczke kory o szer. 1-2 cm. Bardzo pomocne sa srodki tzw. ukorzeniacze. Nie jest ten system polecany do ukorzeniania drzewek owocowych (nie znam procesow prowadzenia fig i cytryn ale wydaje mi sie ze tez raczej nie nalezy tego stosowac). Powodem jest wyjatkowa specyfika odmian. Drzewa owocowe jako piekne odmiany jablek, gruszy, wisni itp. nie sa przystosowane do samodzielnego wzrostu. Sa to wszystko odmiany szczepione na tzw. podkladkach. Inaczej mowiac sadownicy/szkolkarze biora system korzeniowy z okreslonych roslin (dlatego mamy tzw. karlowe, polwysokie czy wysokie drzewka). dodatkowo podkladki maja wplyw na owocowanie itp. Na tych podkladkach sa szczepione (lub okulizowane) odmiany szlachetne. I tak np. jedna z podkladek dla sliw jest Alycza, dla wisni czy czeresni - Mehaleb, dla jabloni (gdzies tam jeszcze plata mi sie w pamieci podladka P26 czy PP110). Dla gruszy podkladka moze byc Pigwa ( nie pigwowiec). Mniej wiecej tyle gdzies tam zostalo w mojej pamieci z lat wczesnej mlodosci (plus jak to zrobic praktycznie). Dla zainteresowanych proponuje poszukac w GOOGLE -pod haslem -rozmnazanie poprzez odklady, czy odklady roslin ogrodniczych. - napewno znajdzie sie i lista roslin ktore mozna tak rozmnazac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 26, 2020 Author Report Share Posted March 26, 2020 Tu na filmie , rozmazaja dzrewo granata jak zauwazylam. Nie wiem jak to bedzie, ale nie mam mozliwosci wykopac mojego drzewka figowego ( zasialy go nietoperze pomiedzy plotem i szopka , a ze owocuje cudownie wiec chcialabym go zabrac " na normalne "miejsce. A cytryna, to jest ze mna jak tylko sie tutaj wprowadzilam. Ogrodnicy nie potrafia okreslic co to za odmiana czy mieszanka. Jest bardzo rodna i ma kwasne owoce. Dlatego zamyslam zabrac ze soba( drzewo jest wieksze niz dom teraz). Dlatego chce sprobowac. Zobaczymy co wyjdzie.Czekam do sierpnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted March 27, 2020 Report Share Posted March 27, 2020 W ten sposób mozna rozmnażać drzewka owocowe, tylko starych odmian, albo te co występują na podkładkach A2. Podobny sposób ale prostszy to: wyszukujemy na drzewku wilka pionowo rosnącego, robimy w plastikowej butelce 1.5l dziurę z boku niemal przy samym dnie i przesadzamy przez nią gałąź by wyszła szyjką, teraz zostało nasypać do niej ziemi i wlać wody i zamocować by pionowo była szyjka- ma padać do środka woda. Obrączki nie stosuje. Ten i inne sposoby przez odkłady są sposobem rozmazania wegetatywnego. Przez odkłady ziemne rozmnażam zawsze porzeczki, agrest i winorośl. Pozdrawiam Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 27, 2020 Report Share Posted March 27, 2020 nie mam mozliwosci wykopac mojego drzewka figowego U mnie drzewko figowe ma zawsze kilka odrostów korzeniowych.Bardzo ładnie się przyjmują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 28, 2020 Author Report Share Posted March 28, 2020 U mnie drzewko figowe ma zawsze kilka odrostów korzeniowych. Bardzo ładnie się przyjmują. EANNO, przeczytaj jeszcze raz moj wpis. Moja figa zostala zasiana przez nietoporze. Nasienie wpadlo pomiedzy metoalywm pomieszczeniem na pompy od basenu a plotem sasiada. To jest na laczeniu betonu. Znasz na pewno powiedzienie cytat ze znanego filmu " life find the way". I to drzewko jest zakorzenione pod betonem. Znalazlo wystarczajaco ziemi,wody i zywnosci aby urosnac i owocowac. Niestety wykopac go nie dam rady, nie ma zadnych odnog. Jedyne wlasnie to takie rozmnorzenie wchodzi w gre. Mam nadzieje, ze mi sie uda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts