Jump to content

Jak przygotować pieprz ziarnisty do szynki

drakoo

Recommended Posts

Kupiłem dziś szynkowar i chciałbym spróbować zrobić jakąś pierwszą wędlinkę, Pomyślałem żeby dodać do niej pieprz ziarnisty kolorowy, żeby ładniej wyglądało w środku, ale nie wiem czy nie będzie on za twardy? 

Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął? Poprzez zagotowanie chyba straci cały swój aromat? 

Czy samo parzenie szynki powinno wystarczyć? 

Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął?

Pieprz możesz namoczyć w małej ilości wody na noc  i sprawdzić stopień twardości.

Prawdopodobnie wiele zależy od tego, jakim pieprzem dysponujemy: czarny, biały czy kolorowy. 

Wodę dolej do wsadu i wmasuj.

• 4 months later...

Witam autora pytania.... czy mógłbyś napisać jak poradziłeś sobie z tym pieprzem i czy był miękki?

Nie ukrywam robiłem próbę z szynkowarem i z pieprzem gdzie zalany był wrzątkiem na kilka godzin, ale efekt był nie zadowalający (za twardy) wg mnie.

Pozdrawiam :)

Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął?

Pieprz możesz namoczyć w małej ilości wody na noc  i sprawdzić stopień twardości.

Prawdopodobnie wiele zależy od tego, jakim pieprzem dysponujemy: czarny, biały czy kolorowy. 

Wodę dolej do wsadu i wmasuj.

Zaświtał mi pomysł... Idąc śladem gotowania fasoli np. na fasolkę po bretońsku gdzie sie moczy ją pierw na noc przed gotowaniem... to pierwszy pomysł i tak jak mówiłaś o pieprzu..

A drugi pomysł to taki ze jest grono ludzi co dodaje do fasolki do gotowania sodę oczyszczoną i nie moczą jej pierw...

I zrobię próbę z pieprzem a mianowicie rozpuszczę w niewielkiej ilości wody sodę i namoczę pieprz i zobaczę co się stanie . Idąc tropem fasolki i sody powinno się udać i to w szybszym tempie  :)

Edited by EAnna

A nie łatwiej kupić po prostu świeży pieprz w strączkach i taki dodać, lub lekko podsuszony, tak tylko pytam.

jest takie powiedzenie suchy jak pieprz, to po co takie coś rozmaczać, jak można kupić mokry?

ten kupiłem jakieś 2 miesiące temu, trochę podsechł, ale jest miękki, normalnie jak go kupuje to ziarenka są okrągłe

post-40314-0-91581700-1598382383_thumb.jpg

Edited by TOSHIBA