drakoo Posted March 26, 2020 Report Share Posted March 26, 2020 Kupiłem dziś szynkowar i chciałbym spróbować zrobić jakąś pierwszą wędlinkę, Pomyślałem żeby dodać do niej pieprz ziarnisty kolorowy, żeby ładniej wyglądało w środku, ale nie wiem czy nie będzie on za twardy? Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął? Poprzez zagotowanie chyba straci cały swój aromat? Czy samo parzenie szynki powinno wystarczyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted March 26, 2020 Report Share Posted March 26, 2020 Ja dodaję marynowany pieprz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 26, 2020 Report Share Posted March 26, 2020 Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął? Pieprz możesz namoczyć w małej ilości wody na noc i sprawdzić stopień twardości.Prawdopodobnie wiele zależy od tego, jakim pieprzem dysponujemy: czarny, biały czy kolorowy. Wodę dolej do wsadu i wmasuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakoo Posted March 26, 2020 Author Report Share Posted March 26, 2020 Do wsadu? tzn do szynkowara? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 26, 2020 Report Share Posted March 26, 2020 Do wsadu? tzn do szynkowara? Wsad to jest masa mięsna, którą "wsadzasz" do szynkowara. Pieprz dodajesz podczas mieszania tej masy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktus79 Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Witam autora pytania.... czy mógłbyś napisać jak poradziłeś sobie z tym pieprzem i czy był miękki?Nie ukrywam robiłem próbę z szynkowarem i z pieprzem gdzie zalany był wrzątkiem na kilka godzin, ale efekt był nie zadowalający (za twardy) wg mnie. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 efekt był nie zadowalający (za twardy) wg mnie. Post #3 napisałam w oparciu o swoje doświadczenia i jest wskazówką ogólną, bo wiele zależy od pieprzu.Ciekawe, co napisze kol. @drakoo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Radzę dodać pieprz zielony marynowany. Miękki aromatyczny i nie za ostry(trudno mi było przeostrzyć kiełbasę drobiową, dodałem ponad 12gr/kg ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktus79 Posted August 25, 2020 Report Share Posted August 25, 2020 (edited) Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął?Pieprz możesz namoczyć w małej ilości wody na noc i sprawdzić stopień twardości.Prawdopodobnie wiele zależy od tego, jakim pieprzem dysponujemy: czarny, biały czy kolorowy. Wodę dolej do wsadu i wmasuj. Zaświtał mi pomysł... Idąc śladem gotowania fasoli np. na fasolkę po bretońsku gdzie sie moczy ją pierw na noc przed gotowaniem... to pierwszy pomysł i tak jak mówiłaś o pieprzu.. A drugi pomysł to taki ze jest grono ludzi co dodaje do fasolki do gotowania sodę oczyszczoną i nie moczą jej pierw... I zrobię próbę z pieprzem a mianowicie rozpuszczę w niewielkiej ilości wody sodę i namoczę pieprz i zobaczę co się stanie . Idąc tropem fasolki i sody powinno się udać i to w szybszym tempie Edited August 25, 2020 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 25, 2020 Report Share Posted August 25, 2020 (edited) A nie łatwiej kupić po prostu świeży pieprz w strączkach i taki dodać, lub lekko podsuszony, tak tylko pytam.jest takie powiedzenie suchy jak pieprz, to po co takie coś rozmaczać, jak można kupić mokry? ten kupiłem jakieś 2 miesiące temu, trochę podsechł, ale jest miękki, normalnie jak go kupuje to ziarenka są okrągłe Edited August 25, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.