Jump to content

Zrębki


Recommended Posts

Koronawirus to pikuś :facepalm: Użyj zapałek  :D

 

Weź chłopie jakieś drzewo (liściaste) i podpal żywym ogniem. Jak narobisz żaru to dokładasz zrębek (ja sypię obok) aby się tliło i dymiło, a żarem utrzymujesz temperaturę.

Zrębki mają się tlić a nie palić ;)

Edited by wróbel75
Link to comment
Share on other sites

 

 

Z ciekawości spytam: sam ten "dymo" zrobiłeś, czy kupiłeś? 

W Ostródzie jest zakład produkujący różne urządzenia dla rybactwa śródlądowego. Tam zrobili wg mojego rysunku - zapłaciłem 80 zł. Ważna jest pełna krawędż bocznych ścianek - oni na to zwrócili uwagę , a ja zupełnie przeoczyłem - nie kaleczy rąk. Trochę podniosło koszt, ale było warto.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli już chciałbym zrobić, to z porządnej, kwasoodpornej stali (łatwiejsze czyszczenie). No i otwory ta blacha (jak dla moich drobnych trocin) ma zbyt duże (5 mm). 

Znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/blacha-perforowana-kwasoodporna-2mm-otwor-fi-3mm-9025955033

Tylko ta cena kuriera! - 99,99 PLN  :cry: Ten mój kawałek blachy byłby pewnie tańszy.

Mam w pobliskiej Łodzi sklep, gdzie podobno taka perforowana blacha jest, tylko nie odbierają telefonów (zamknięty?), więc nie mogę się dowiedzieć o szczegóły. 

Niemniej dzięki za link  :)

 

W Ostródzie jest zakład produkujący różne urządzenia dla rybactwa śródlądowego. Tam zrobili wg mojego rysunku - zapłaciłem 80 zł. Ważna jest pełna krawędż bocznych ścianek - oni na to zwrócili uwagę , a ja zupełnie przeoczyłem - nie kaleczy rąk. Trochę podniosło koszt, ale było warto.

Dzięki, ale trochę daleko  ;)

Edited by siwydymek
Link to comment
Share on other sites

 

Jeśli już chciałbym zrobić, to z porządnej, kwasoodpornej stali (łatwiejsze czyszczenie). No i otwory ta blacha (jak dla moich drobnych trocin) ma zbyt duże (5 mm). 

Znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/blacha-perforowana-kwasoodporna-2mm-otwor-fi-3mm-9025955033

 

 

 

Widać że wcześniej nie miałeś do czynienia z "paleniskiem" w wędzarni, i nie bardzo się orientujesz co, jak,  do czego i po co ? Blacha którą znalazłeś i chciałbyś zastosować do wykonania pojemnika służącego spalaniu zrębków, jest tak samo przydatna i konieczna w użyciu, jak aparat zgryzu tej pięknej pani :D , poza pięknym uśmiechem to, hmm ......... :D .

 

250px-Tajikistan_gold_teeth.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mam w pobliskiej Łodzi sklep, gdzie podobno taka perforowana blacha jest, tylko nie odbierają telefonów (zamknięty?), więc nie mogę się dowiedzieć o szczegóły.  Niemniej dzięki za link 
 

Blachę perforowaną różnej maści mają w Łodzi w sklepie na rogu Przybyszewskiego i Łęczyckiej.

Link to comment
Share on other sites

Blachę perforowaną różnej maści mają w Łodzi w sklepie na rogu Przybyszewskiego i Łęczyckiej.

Na moją interwencję wreszcie włączyli tam, telefon i dowiedziałem się, ze najmniejszy arkusz blachy, jaki mogą sprzedać, to 1 m x 0,5 m (!) za 102,50 PLN  :cry:

Z tego "kawałka" mógłbym wykonać jakieś trzy dymogeneratory!!  :hmm:

Jeśli zatem nie znajdę wspólnika do zakupu, to pewnie będę się musiał wykosztować  :mad:

Edited by siwydymek
Link to comment
Share on other sites

To gdzie tu sens by " rzeźbić " samemu ??? Za 120-130 z kurierem kupujesz gotowca . Chyba że lubisz , lub zależy Ci na określonym wymiarze. Ja kilka dni temu wędziłem kilka serów , kupne drobne zrębki olchowe i "talarki" z gałęzi gruszy ( własnej produkcji-pilarką) foremka " keksówka " . Dymiło jak "ta lala".

Link to comment
Share on other sites

Czyli próby ogniowej jeszcze nie było ? Taka czyściutka, ładniutka i otworkow doprowadzających powietrze brak ? Czyli jak to "dymi" oraz jak długo  ?

 

 

Próba była . Foremka umyta , na razie nie podziurawiona stała na elektrycznym grillu 1300W w takiej konstrukcji post-100423-0-99010700-1585944400_thumb.jpg .

@piuro coś sugerujesz ?

Link to comment
Share on other sites

To gdzie tu sens by " rzeźbić " samemu ??? Za 120-130 z kurierem kupujesz gotowca . Chyba że lubisz , lub zależy Ci na określonym wymiarze. Ja kilka dni temu wędziłem kilka serów , kupne drobne zrębki olchowe i "talarki" z gałęzi gruszy ( własnej produkcji-pilarką) foremka " keksówka " . Dymiło jak "ta lala".

Za  90 do 135 zł na "alledrogo" + kurier, a kurierzy ostatnio baaardzo podrożeli  :hmm: Dodatkowo nie napisano w tych ogłoszeniach, jak duże są  otworki w ich "pudełkach", a ja potrzebuję najmniejsze, t . j. fi 3 mm. Ta blacha w Łodzi ma takie właśnie  :) 

Wymiary takiego "dymo" też bym sobie dobrał do własnych potrzeb. Już tu pisałem, że mam do zagospodarowania sporo worków z bardzo drobnymi (prawie "mąka|"), suchymi wiórkami z drzew owocowych, więc te małe otworki mają dla mnie zasadnicze znaczenie. Dysponuję też siatką kwasoodporną o drobnych oczkach, z której chcę wykonać te podwójne przegrody.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wymiary takiego "dymo" też bym sobie dobrał do własnych potrzeb. Już tu pisałem, że mam do zagospodarowania sporo worków z bardzo drobnymi (prawie "mąka|"), suchymi wiórkami z drzew owocowych, więc te małe otworki mają dla mnie zasadnicze znaczenie. Dysponuję też siatką kwasoodporną o drobnych oczkach, z której chcę wykonać te podwójne przegrody.
 

To zmienia postać rzeczy. Ja mam sporo dość grubych gałęzi z jabłoni ,grusz i śliwek z zeszłego roku. Muszę je przerobić na odpowiedni "materiał" wędzarniczy

Link to comment
Share on other sites

Ja kilka dni temu wędziłem kilka serów , kupne drobne zrębki olchowe i "talarki" z gałęzi gruszy ( własnej produkcji-pilarką)

Ja też mogę się pochwalić dwiema pilarkami własnej konstrukcji. Ta "niebieska", to do "grubych" robót. Tnę na niej drewno do kominka i do wędzenia. Posiada silnik 3-fazowy i prędkość obrotową ok. 2800 obr/min. Ta "zielona" (1-fazowa) jest do robót drobnych i precyzyjnych. Obie mają tarcze wyposażone w ostrza ze spieków węgla i produkują właśnie te drobne trociny.

[Dodano: 04 kwi 2020 - 21:11]

 

Ja kilka dni temu wędziłem kilka serów , kupne drobne zrębki olchowe i "talarki" z gałęzi gruszy ( własnej produkcji-pilarką)

Ja też mogę się pochwalić dwiema pilarkami własnej konstrukcji. Ta "niebieska", to do "grubych" robót. Tnę na niej drewno do kominka i do wędzenia. Posiada silnik 3-fazowy i prędkość obrotową ok. 2800 obr/min. Ta "zielona" (1-fazowa) jest do robót drobnych i precyzyjnych. Obie mają tarcze wyposażone w ostrza ze spieków węgla i produkują właśnie te drobne trociny.

 

post-100268-0-74622500-1586026907.jpg

post-100268-0-03899000-1586026940.jpg

Edited by siwydymek
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Witam,

 

Panowie, szykuję się powoli do pierwszego rozpalenia dymogeneratora własnej roboty (testy były na kawałkach tektury) i potrzebuję informacji na temat sprawdzonych miejsc zakupu zrębek oraz jakiej gramatury  zrebki kupić. Chodzi również o to aby się nie zawieszały, średnica wew DG to 100 mm,

Zamierzam okazjonalnie wędzić boczki, szynki, schaby... (może kiedyś jakąś kiełbasę się zrobi).

Pytanie:

1. Czy można wędzić np drobno posiekanymi gałązkami ( z korą) np z wiśni czy śliwy (jak dawniej smażyło się kiełbaskę na kijku na ogródku zrywając suche gałązki z wiśni). Mam na ogródku trochę takich suszków i można by je wykorzystać do DG.

2. Czy musi być czyste drewno bez kory.?

Edited by Flex78
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...