robespier Posted August 15, 2008 Report Share Posted August 15, 2008 Witam , mam pytanie czy ktoś z was posiada może przepis na węgierska kiełbasę która robi sie z gotowanego mięsa i ryżu, nazywa sie ona bodajże hurka ,za pomoc dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted August 15, 2008 Report Share Posted August 15, 2008 Na stronie głównej są przepisy na kiełbasę węgierską z mięsa surowego.Z mięsa gotowanego i ryżu mamy paprykarz szczeciński.Poszukaj na stronie węgierskiej http://tor.grocceni.com/fustkolb.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted August 15, 2008 Report Share Posted August 15, 2008 Zerknij tu http://mygastronomy.blogspot.com/2007/08/liverwurst-and-blood-pudding.htmlPzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 15, 2008 Report Share Posted August 15, 2008 Jutro rano będzie przepis oryginalny, oczywiście po Polsku. Juz jedzie zza oceanu. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 Zgodnie z obietnicą: Hurka Zdjęcie - internet (link Wnuczek) Składniki: 1.8 kg wieprzowej wątroby, 1.8 kg wieprzowych ozorków, 1.8 kg wieprzowych serc. Podrobowy typ kiełbasy: używają płuca, mięso z głów, czasami robią ją z krwią w formie kaszanki. Można użyć lepsze mięso jak łopatka, golonka pasuje. Wątroba jest zawsze dodawana. Przyprawy: - 2 do 4 ząbki posiekanego czosnku - 3 łyżki stołowe soli (54 g) - ¾ łyżki stołowej pieprzu - 900 g ryżu widziałem w jednym przepisie także majeranek. Dodatki: - jelita wieprzowe - przędza Instrukcje: 1. Gotuj mięsa (i podroby - jeśli ten wariant wybrałeś) w wodzie (około 2 godzin) 2. Wątrobę sparz tak, by po nacięciu nie wypływał krwisty sok. 3. Ochłodż lekko, oczyść jęzory. 4. Przemiel przez maszynkę. 5. Na patelni rozgrzej 200 g smalcu, dodaj 3 posiekane cebule i podsmaż, do czasu aż lekko zbrązowieje. 6. Ugotuj ryż (przez 15 minut). 7. Zmieszaj wszystko razem (mięso, ryż, cebulę z tłuszczem, przyprawy) dodając 1 litr wody (można użyc troche białego wina). 8. Tak przygotowaną masą nadziej lużno jelita. 9. Wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty, albo do takiej ok.85 st.C. na 8 minut. 10. Zjedz, włóż do lodówki, albo do zamrażalnika. Zamrożone kiełbasy wyłóż na blachę lub inne naczynie posmarowane tłuszczem, przykryj aluminiową folią i piecz przez 45-50 min w temperaturze 176 st.C. Następnie usuń folię i dopiecz je przez 5 minut aby się zarumieniły. Podaj z kiszonymi ogórkami. Otwórz flachę i się upij. Nadesłał - Seminole Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespier Posted August 16, 2008 Author Report Share Posted August 16, 2008 dzięki za odpowiedz z tego co widziałem na filmie który oglądałem to dodawana jest jeszcze papryka a kiełbasa była wędzona pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 Jasne, że można wędzić i dodawać paprykę. Przepisów na ten rodzaj kiełbasy jest tyle, ile na chorizo.Podałeś składniki i taki przepis dostałeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.