Jump to content

kielbasa wegierska


robespier

Recommended Posts

Zgodnie z obietnicą:

 

Hurka

 

Zdjęcie - internet (link Wnuczek)

 

Składniki:

 

1.8 kg wieprzowej wątroby,

1.8 kg wieprzowych ozorków,

1.8 kg wieprzowych serc.

 

Podrobowy typ kiełbasy: używają płuca, mięso z głów, czasami robią ją z krwią w formie kaszanki. Można użyć lepsze mięso jak łopatka, golonka pasuje. Wątroba jest zawsze dodawana.

 

Przyprawy:

 

- 2 do 4 ząbki posiekanego czosnku

- 3 łyżki stołowe soli (54 g)

- ¾ łyżki stołowej pieprzu

- 900 g ryżu

widziałem w jednym przepisie także majeranek.

 

Dodatki:

 

- jelita wieprzowe

- przędza

 

Instrukcje:

 

1. Gotuj mięsa (i podroby - jeśli ten wariant wybrałeś) w wodzie (około 2 godzin)

2. Wątrobę sparz tak, by po nacięciu nie wypływał krwisty sok.

3. Ochłodż lekko, oczyść jęzory.

4. Przemiel przez maszynkę.

5. Na patelni rozgrzej 200 g smalcu, dodaj 3 posiekane cebule i podsmaż, do czasu aż lekko zbrązowieje.

6. Ugotuj ryż (przez 15 minut).

7. Zmieszaj wszystko razem (mięso, ryż, cebulę z tłuszczem, przyprawy) dodając 1 litr wody (można użyc troche białego wina).

8. Tak przygotowaną masą nadziej lużno jelita.

9. Wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty, albo do takiej ok.85 st.C. na 8 minut.

10. Zjedz, włóż do lodówki, albo do zamrażalnika.

 

Zamrożone kiełbasy wyłóż na blachę lub inne naczynie posmarowane tłuszczem, przykryj aluminiową folią i piecz przez 45-50 min w temperaturze 176 st.C. Następnie usuń folię i dopiecz je przez 5 minut aby się zarumieniły. Podaj z kiszonymi ogórkami.

Otwórz flachę i się upij.

Nadesłał - Seminole

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...