Jump to content

Pierwsze wędzenie w Borniaku 70


MuMMiN

Recommended Posts

Witam. 

Proszę o pomoc w stwierdzeniu co poszło nie tak.

Do tej pory wędziłem w w beczce i nigdy nie poszło tak źle jak w nowo zakupionym sprzecie - borniak 70l.

Załączyłem zdjęcia. Kiełbasy w większości nierównomiernie uwędzone, pościągana skórka, wrecz paskudna.

Żona ma na hopla na punkcie chudej kiełbasy, choć zawsze jej mówię że kiałbasa musi mieć troche tłuszczu. Zrobiliśmy kiełbasy z samej szynki. 

Sprzęt łądnie chodził, dymek w środku był, na zewnątrz wylatywał.

Ponadto:

- raz zapaliły się zrębki, nie wiem jak długo to trwało, 

- kiełbasy były suche, jedynie kiełbasy lwżąca na samym dole na kratce wyszły w miare, wiszące są jak na zdjęciu, 

- wędzenie w 55 stopniach ok 2h, później pieczenie w 90 stopniach, 

 

Czy to efekt:

- kiepskiego flaka, 

- kiepskie mięso, 

- czy samo zastosowanie szynki, 

- czy błędy przy wędzeniu?

 W sprzęcie raczej błedów nie upatruje ale może macie jakies spostrzeżenia?

 

Z góry dzięki. 

post-101813-0-90029100-1586275350_thumb.jpg

post-101813-0-17084000-1586275398_thumb.jpg

post-101813-0-83775200-1586275431_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Napisz coś więcej o recepturze tej kiełbasy z samej szynki + opisz proces co robiłeś krok po kroku.

Poza tłuszczem, którego nie chciałeś w kiełbasie brakuje w niej czegoś, co miało by ją skleić/połączyć.

Brakuje jej też wilgoci - ale jak podasz recepturę + wykonanie to będzie łatwiej.

--

Romii

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...