MuMMiN Posted April 7, 2020 Report Share Posted April 7, 2020 Witam. Proszę o pomoc w stwierdzeniu co poszło nie tak.Do tej pory wędziłem w w beczce i nigdy nie poszło tak źle jak w nowo zakupionym sprzecie - borniak 70l.Załączyłem zdjęcia. Kiełbasy w większości nierównomiernie uwędzone, pościągana skórka, wrecz paskudna.Żona ma na hopla na punkcie chudej kiełbasy, choć zawsze jej mówię że kiałbasa musi mieć troche tłuszczu. Zrobiliśmy kiełbasy z samej szynki. Sprzęt łądnie chodził, dymek w środku był, na zewnątrz wylatywał.Ponadto:- raz zapaliły się zrębki, nie wiem jak długo to trwało, - kiełbasy były suche, jedynie kiełbasy lwżąca na samym dole na kratce wyszły w miare, wiszące są jak na zdjęciu, - wędzenie w 55 stopniach ok 2h, później pieczenie w 90 stopniach, Czy to efekt:- kiepskiego flaka, - kiepskie mięso, - czy samo zastosowanie szynki, - czy błędy przy wędzeniu? W sprzęcie raczej błedów nie upatruje ale może macie jakies spostrzeżenia? Z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted April 7, 2020 Report Share Posted April 7, 2020 Napisz coś więcej o recepturze tej kiełbasy z samej szynki + opisz proces co robiłeś krok po kroku.Poza tłuszczem, którego nie chciałeś w kiełbasie brakuje w niej czegoś, co miało by ją skleić/połączyć.Brakuje jej też wilgoci - ale jak podasz recepturę + wykonanie to będzie łatwiej.--Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted April 7, 2020 Report Share Posted April 7, 2020 Czy to wszystko co na zdjęciach było w Borniaku jednocześnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.