MuMMiN Posted April 7, 2020 Report Share Posted April 7, 2020 Witam. Proszę o pomoc w stwierdzeniu co poszło nie tak.Do tej pory wędziłem w w beczce i nigdy nie poszło tak źle jak w nowo zakupionym sprzecie - borniak 70l.Załączyłem zdjęcia. Kiełbasy w większości nierównomiernie uwędzone, pościągana skórka, wrecz paskudna.Żona ma na hopla na punkcie chudej kiełbasy, choć zawsze jej mówię że kiałbasa musi mieć troche tłuszczu. Zrobiliśmy kiełbasy z samej szynki. Sprzęt łądnie chodził, dymek w środku był, na zewnątrz wylatywał.Ponadto:- raz zapaliły się zrębki, nie wiem jak długo to trwało, - kiełbasy były suche, jedynie kiełbasy lwżąca na samym dole na kratce wyszły w miare, wiszące są jak na zdjęciu, - wędzenie w 55 stopniach ok 2h, później pieczenie w 90 stopniach, Czy to efekt:- kiepskiego flaka, - kiepskie mięso, - czy samo zastosowanie szynki, - czy błędy przy wędzeniu? W sprzęcie raczej błedów nie upatruje ale może macie jakies spostrzeżenia? Z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted April 7, 2020 Report Share Posted April 7, 2020 Napisz coś więcej o recepturze tej kiełbasy z samej szynki + opisz proces co robiłeś krok po kroku.Poza tłuszczem, którego nie chciałeś w kiełbasie brakuje w niej czegoś, co miało by ją skleić/połączyć.Brakuje jej też wilgoci - ale jak podasz recepturę + wykonanie to będzie łatwiej.--Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted April 7, 2020 Report Share Posted April 7, 2020 Czy to wszystko co na zdjęciach było w Borniaku jednocześnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts