Jump to content

Słonina Huzarska


jacekw21

Recommended Posts

Słonina Huzarska

 

post-72431-0-87489300-1586292740_thumb.jpgpost-72431-0-76216900-1586292745_thumb.jpgpost-72431-0-71904900-1586292750_thumb.jpg

 

Przepis:

SUROWIEC

-cienka słonina bez skóry
 
PRZYPRAWY
-sól warzona 20 g/kg
-czosnek świeży 3-4 większe ząbki na kg słoniny
-cebula suszona płatek 4 g/kg
-15-20 g /kg  Obsypka Huzarska jest to mieszanka ziół zakupiona w sklepie internetowym.
 
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 3-5 dni  w lodówce w temp.4-8 stopni.
Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 95-100 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...