Jump to content

Zakup wędzarni

Recommended Posts

Dzień dobry wiem ze temat nie jest nowy i nie ma jednej odpowiedzi ale biorąc pod uwagę ze technologia idzie do przodu chciałbym skorzystać z państwa doświadczenie i opinii

Jestem na etapie zakupu wędzarni i nie wiem która wybrać w zasadzie był moment ze byłem zdecydowany na borniaka 150 ale jak czytam o bradley czy termowind to już sam nie wiem

Budżet 5 tys z góry bardzo dziękuje

Przy takim budżecie to Borniak 150 full wypas i zostanie jeszcze na dobrą nadziewarkę i opicie zakupu. Polecał bym dokupić od razu przystawkę do zimnego wędzenia. Mam podobną własnego wykonania z dymogeneratorem i przystawką od Borniaka. Wielkość odpowiednia do niekomercyjnego domowego użytku.  Wybór zrębków dziś to nie problem. 

Bradley - b. drogie dedykowane "ciasteczka". Wybór nie za bardzo. Zamienników brak. U  mnie odpada.

Termowinda nie znam, ale przeglądnąłem ofertę i odrzucił bym z uwagi na zbyt małe wymiary wnętrza komory. 

To tylko moje zdanie. Wybór i decyzja jak zwykle należy do inwestora.

• 2 months later...

Cześć,

Jestem na forum krótko więc mam pytanie :

Czy na forum mógłbym zamieścić opinię o zakupionej prze-zemnie wędzarni elektrycznej firmy Grillpal.
Wędzarnia ta ma swoje zalety ale też dużo wad. Chciałbym się podzielić tą wiedzą z innymi i trochę przestrzec innych. Niestety moja opinia po zakupie i testach wędzarni na stronie Grillpal.pl została zmieniona, a  ilość gwiazdek które dałem 3 na 5 została podwyższona na 4 gwiazdki. Zniknęły też wszystkie wady tej wędzarni (typ E65 ) Mam też zdjęcia dokumentujące sprawę.

pozdrawiam,

Waldek

Według mnie BOOXA SMOKER 300NG fajna wędzarnia ,ale cena ...... Swoją zbudowałem za mniej niż połowa ceny Booxa. I niczym tamtej nie ustępuje. Ale jak pisał kolega wyżej ,decyzja należy do inwestora  :)          

Czy na forum mógłbym zamieścić opinię o zakupionej prze-zemnie wędzarni elektrycznej firmy Grillpal.

Jeżeli będą to merytoryczne uwagi i spostrzeżenia, to na pewno nic nie zniknie.

Krypto reklama, jak i bicie piany z zemsty lub obrażanie publiczne to raczej zostanie wrzucone do kosza, a dla Ciebie "kiść bananów" dla ochłody i odpoczynku.

przy okazji okaże się czy  to wady wędzarni, czy operatora  :) 

Edited by TOSHIBA

Napiszę tylko tyle, że po prawie roku walki z najmniejszym Thermowindem, nie jestem w stanie opanować kwaśności wędlin, mimo nawet 48h osuszania przed wędzeniem.

Dodatkowo moja wędzarnia ma przebicia elektryczne...

Zacząłem się zastanawiać nad Borniakiem, bo sezon do produkcji wędlin dojrzewających/suszonych/surowych przed nami.

nie jestem w stanie opanować kwaśności wędlin, mimo nawet 48h osuszania przed wędzeniem.

Nie znam tej wędzarni ale skoro się kwasi to znaczy że się towar w komorze "kisi". Nie ładujesz za dużo? A może trzeba dać większy przepływ dymu?   

Charakterystyka wędzarni Thermowind THW1901:

• Wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej
  • Moc grzałki głównej: 1,8 kW
  • Moc grzałki wytwornicy: 150 W
  • Zakres regulacji temperatury: do 100 °C
  • Wentylator do osuszania oraz wytwarzania i rozprowadzania dymu
  • Gabaryty z kominem (wys. x szer. x głęb.): 103 x 50,5 x 37 cm
  • Wymiary komory wędzarniczej powyżej tacy ociekowej (wys. x szer. x głęb.): 60 x 34,5 x 33 cm
  • Objętość komory wędzarniczej: ok. 68 l (odpowiada ok. 10 kg wsadu)
  • Masa: ok. 15,5 kg

Jeżeli na niecałe 70 litrów pojemności wrzucić 10 kilo kiełbasy i ma wyjść dobre to szacun. Ja w swojej nieekonomicznej wędzarni (360l) spokojnie mieszczę 15 kg na jednym poziomie i  się nie kwasi. Zero wentylacji tylko lekko uchylony płaski dach. Dopływ powietrza z dołu to otwory na rurę dymogeneratora i kabel od grzałki.Koszt mojej wędzarni bez mojej robocizny niższy niż tego thermowinda. 

• 5 months later...
Witam chce zamówić Smoker BBQ Cyfrowa INOX Borniak BBDS-150 jak sądzicie warty zakupu? I czy ta funkcja grila jest przydatna? Jestem laikiem jeszcze nigdy nie wędziłem, i czy orientujecie się czy można kupić zrabki do Borniak w UK lub czy jest jakaś alternatywa zamienna? I jakie jajlepiej dokupić części zamienne które najczęściej się zużywają?

Witam chce zamówić Smoker BBQ Cyfrowa INOX Borniak BBDS-150 jak sądzicie warty zakupu? I czy ta funkcja grila jest przydatna?

BBQ a grill to dwie różne metody przygotowania mięsa. Wędzarnia nie ma funkcji grill-a.

Jeśli nie wiesz o co chodzi to zaryzykuję stwierdzenie, że nie będziesz korzystać - chociaż z drugiej strony jak finanse to nie problem to wziąłbym z BBQ - kto bogatemu zabroni :-).

Kiedyś może być "jak znalazł". A części zamienne według uznania - generalnie wszystko może się zepsuć - grzałki. silniczek w dymogeneratorze, sprężyna, sterowanie.

--

Romii