Jump to content

Zakup wędzarni


Recommended Posts

Dzień dobry wiem ze temat nie jest nowy i nie ma jednej odpowiedzi ale biorąc pod uwagę ze technologia idzie do przodu chciałbym skorzystać z państwa doświadczenie i opinii

Jestem na etapie zakupu wędzarni i nie wiem która wybrać w zasadzie był moment ze byłem zdecydowany na borniaka 150 ale jak czytam o bradley czy termowind to już sam nie wiem

Budżet 5 tys z góry bardzo dziękuje

Link to comment
Share on other sites

Przy takim budżecie to Borniak 150 full wypas i zostanie jeszcze na dobrą nadziewarkę i opicie zakupu. Polecał bym dokupić od razu przystawkę do zimnego wędzenia. Mam podobną własnego wykonania z dymogeneratorem i przystawką od Borniaka. Wielkość odpowiednia do niekomercyjnego domowego użytku.  Wybór zrębków dziś to nie problem. 

Bradley - b. drogie dedykowane "ciasteczka". Wybór nie za bardzo. Zamienników brak. U  mnie odpada.

Termowinda nie znam, ale przeglądnąłem ofertę i odrzucił bym z uwagi na zbyt małe wymiary wnętrza komory. 

To tylko moje zdanie. Wybór i decyzja jak zwykle należy do inwestora.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cześć,

Jestem na forum krótko więc mam pytanie :

 

Czy na forum mógłbym zamieścić opinię o zakupionej prze-zemnie wędzarni elektrycznej firmy Grillpal.
Wędzarnia ta ma swoje zalety ale też dużo wad. Chciałbym się podzielić tą wiedzą z innymi i trochę przestrzec innych. Niestety moja opinia po zakupie i testach wędzarni na stronie Grillpal.pl została zmieniona, a  ilość gwiazdek które dałem 3 na 5 została podwyższona na 4 gwiazdki. Zniknęły też wszystkie wady tej wędzarni (typ E65 ) Mam też zdjęcia dokumentujące sprawę.

pozdrawiam,

Waldek

Link to comment
Share on other sites

Według mnie BOOXA SMOKER 300NG fajna wędzarnia ,ale cena ...... Swoją zbudowałem za mniej niż połowa ceny Booxa. I niczym tamtej nie ustępuje. Ale jak pisał kolega wyżej ,decyzja należy do inwestora  :)          

Link to comment
Share on other sites

Czy na forum mógłbym zamieścić opinię o zakupionej prze-zemnie wędzarni elektrycznej firmy Grillpal.

 

 

Jeżeli będą to merytoryczne uwagi i spostrzeżenia, to na pewno nic nie zniknie.

 

Krypto reklama, jak i bicie piany z zemsty lub obrażanie publiczne to raczej zostanie wrzucone do kosza, a dla Ciebie "kiść bananów" dla ochłody i odpoczynku.

 

przy okazji okaże się czy  to wady wędzarni, czy operatora  :) 

Edited by TOSHIBA
Link to comment
Share on other sites

Napiszę tylko tyle, że po prawie roku walki z najmniejszym Thermowindem, nie jestem w stanie opanować kwaśności wędlin, mimo nawet 48h osuszania przed wędzeniem.

Dodatkowo moja wędzarnia ma przebicia elektryczne...

 

Zacząłem się zastanawiać nad Borniakiem, bo sezon do produkcji wędlin dojrzewających/suszonych/surowych przed nami.

Link to comment
Share on other sites

 

 

nie jestem w stanie opanować kwaśności wędlin, mimo nawet 48h osuszania przed wędzeniem.
 

Nie znam tej wędzarni ale skoro się kwasi to znaczy że się towar w komorze "kisi". Nie ładujesz za dużo? A może trzeba dać większy przepływ dymu?   

 

Charakterystyka wędzarni Thermowind THW1901:

  • Wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej
  • Moc grzałki głównej: 1,8 kW
  • Moc grzałki wytwornicy: 150 W
  • Zakres regulacji temperatury: do 100 °C
  • Wentylator do osuszania oraz wytwarzania i rozprowadzania dymu
  • Gabaryty z kominem (wys. x szer. x głęb.): 103 x 50,5 x 37 cm
  • Wymiary komory wędzarniczej powyżej tacy ociekowej (wys. x szer. x głęb.): 60 x 34,5 x 33 cm
  • Objętość komory wędzarniczej: ok. 68 l (odpowiada ok. 10 kg wsadu)
  • Masa: ok. 15,5 kg

   Jeżeli na niecałe 70 litrów pojemności wrzucić 10 kilo kiełbasy i ma wyjść dobre to szacun. Ja w swojej nieekonomicznej wędzarni (360l) spokojnie mieszczę 15 kg na jednym poziomie i  się nie kwasi. Zero wentylacji tylko lekko uchylony płaski dach. Dopływ powietrza z dołu to otwory na rurę dymogeneratora i kabel od grzałki.Koszt mojej wędzarni bez mojej robocizny niższy niż tego thermowinda. 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Witam chce zamówić Smoker BBQ Cyfrowa INOX Borniak BBDS-150 jak sądzicie warty zakupu? I czy ta funkcja grila jest przydatna? Jestem laikiem jeszcze nigdy nie wędziłem, i czy orientujecie się czy można kupić zrabki do Borniak w UK lub czy jest jakaś alternatywa zamienna? I jakie jajlepiej dokupić części zamienne które najczęściej się zużywają?
Link to comment
Share on other sites

 

 

Witam chce zamówić Smoker BBQ Cyfrowa INOX Borniak BBDS-150 jak sądzicie warty zakupu? I czy ta funkcja grila jest przydatna?

BBQ a grill to dwie różne metody przygotowania mięsa. Wędzarnia nie ma funkcji grill-a.

Jeśli nie wiesz o co chodzi to zaryzykuję stwierdzenie, że nie będziesz korzystać - chociaż z drugiej strony jak finanse to nie problem to wziąłbym z BBQ - kto bogatemu zabroni :-).

Kiedyś może być "jak znalazł". A części zamienne według uznania - generalnie wszystko może się zepsuć - grzałki. silniczek w dymogeneratorze, sprężyna, sterowanie.

--

Romii

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...