Kubaturawa Posted April 8, 2020 Report Share Posted April 8, 2020 Dzień dobry wiem ze temat nie jest nowy i nie ma jednej odpowiedzi ale biorąc pod uwagę ze technologia idzie do przodu chciałbym skorzystać z państwa doświadczenie i opinii Jestem na etapie zakupu wędzarni i nie wiem która wybrać w zasadzie był moment ze byłem zdecydowany na borniaka 150 ale jak czytam o bradley czy termowind to już sam nie wiem Budżet 5 tys z góry bardzo dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted April 8, 2020 Report Share Posted April 8, 2020 Przy takim budżecie to Borniak 150 full wypas i zostanie jeszcze na dobrą nadziewarkę i opicie zakupu. Polecał bym dokupić od razu przystawkę do zimnego wędzenia. Mam podobną własnego wykonania z dymogeneratorem i przystawką od Borniaka. Wielkość odpowiednia do niekomercyjnego domowego użytku. Wybór zrębków dziś to nie problem. Bradley - b. drogie dedykowane "ciasteczka". Wybór nie za bardzo. Zamienników brak. U mnie odpada.Termowinda nie znam, ale przeglądnąłem ofertę i odrzucił bym z uwagi na zbyt małe wymiary wnętrza komory. To tylko moje zdanie. Wybór i decyzja jak zwykle należy do inwestora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubaturawa Posted April 8, 2020 Author Report Share Posted April 8, 2020 Dziękuje za opinie tez tak myślałem dopóki niepoczytalem o thermowind i BOOXA SMOKER dlatego ten post Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubaturawa Posted April 9, 2020 Author Report Share Posted April 9, 2020 A co myślicie o tym Wędzarnia elektryczna BOOXA SMOKER 300NG warto ? Czy lepiej borniak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 Nappisz do Halusi Ona dobrze Ci poradzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
batix Posted July 9, 2020 Report Share Posted July 9, 2020 Cześć,Jestem na forum krótko więc mam pytanie : Czy na forum mógłbym zamieścić opinię o zakupionej prze-zemnie wędzarni elektrycznej firmy Grillpal.Wędzarnia ta ma swoje zalety ale też dużo wad. Chciałbym się podzielić tą wiedzą z innymi i trochę przestrzec innych. Niestety moja opinia po zakupie i testach wędzarni na stronie Grillpal.pl została zmieniona, a ilość gwiazdek które dałem 3 na 5 została podwyższona na 4 gwiazdki. Zniknęły też wszystkie wady tej wędzarni (typ E65 ) Mam też zdjęcia dokumentujące sprawę.pozdrawiam,Waldek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted July 9, 2020 Report Share Posted July 9, 2020 Według mnie BOOXA SMOKER 300NG fajna wędzarnia ,ale cena ...... Swoją zbudowałem za mniej niż połowa ceny Booxa. I niczym tamtej nie ustępuje. Ale jak pisał kolega wyżej ,decyzja należy do inwestora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted July 9, 2020 Report Share Posted July 9, 2020 (edited) Czy na forum mógłbym zamieścić opinię o zakupionej prze-zemnie wędzarni elektrycznej firmy Grillpal. Jeżeli będą to merytoryczne uwagi i spostrzeżenia, to na pewno nic nie zniknie. Krypto reklama, jak i bicie piany z zemsty lub obrażanie publiczne to raczej zostanie wrzucone do kosza, a dla Ciebie "kiść bananów" dla ochłody i odpoczynku. A przy okazji okaże się czy są to wady wędzarni, czy operatora Edited July 9, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
soliera Posted July 9, 2020 Report Share Posted July 9, 2020 Napiszę tylko tyle, że po prawie roku walki z najmniejszym Thermowindem, nie jestem w stanie opanować kwaśności wędlin, mimo nawet 48h osuszania przed wędzeniem.Dodatkowo moja wędzarnia ma przebicia elektryczne... Zacząłem się zastanawiać nad Borniakiem, bo sezon do produkcji wędlin dojrzewających/suszonych/surowych przed nami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 10, 2020 Report Share Posted July 10, 2020 Zacząłem się zastanawiać nad Borniakiem Jeśli już to duży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 10, 2020 Report Share Posted July 10, 2020 nie jestem w stanie opanować kwaśności wędlin, mimo nawet 48h osuszania przed wędzeniem. Nie znam tej wędzarni ale skoro się kwasi to znaczy że się towar w komorze "kisi". Nie ładujesz za dużo? A może trzeba dać większy przepływ dymu? Charakterystyka wędzarni Thermowind THW1901:Wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnejMoc grzałki głównej: 1,8 kWMoc grzałki wytwornicy: 150 WZakres regulacji temperatury: do 100 °CWentylator do osuszania oraz wytwarzania i rozprowadzania dymuGabaryty z kominem (wys. x szer. x głęb.): 103 x 50,5 x 37 cmWymiary komory wędzarniczej powyżej tacy ociekowej (wys. x szer. x głęb.): 60 x 34,5 x 33 cmObjętość komory wędzarniczej: ok. 68 l (odpowiada ok. 10 kg wsadu)Masa: ok. 15,5 kg Jeżeli na niecałe 70 litrów pojemności wrzucić 10 kilo kiełbasy i ma wyjść dobre to szacun. Ja w swojej nieekonomicznej wędzarni (360l) spokojnie mieszczę 15 kg na jednym poziomie i się nie kwasi. Zero wentylacji tylko lekko uchylony płaski dach. Dopływ powietrza z dołu to otwory na rurę dymogeneratora i kabel od grzałki.Koszt mojej wędzarni bez mojej robocizny niższy niż tego thermowinda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hipek Posted January 3, 2021 Report Share Posted January 3, 2021 Witam chce zamówić Smoker BBQ Cyfrowa INOX Borniak BBDS-150 jak sądzicie warty zakupu? I czy ta funkcja grila jest przydatna? Jestem laikiem jeszcze nigdy nie wędziłem, i czy orientujecie się czy można kupić zrabki do Borniak w UK lub czy jest jakaś alternatywa zamienna? I jakie jajlepiej dokupić części zamienne które najczęściej się zużywają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 3, 2021 Report Share Posted January 3, 2021 Do wędzenie funkcja BBQ niepotrzebnado pieczenia mięsa w dymie jak najbardziej = polecam jak lubisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted January 4, 2021 Report Share Posted January 4, 2021 Witam chce zamówić Smoker BBQ Cyfrowa INOX Borniak BBDS-150 jak sądzicie warty zakupu? I czy ta funkcja grila jest przydatna? BBQ a grill to dwie różne metody przygotowania mięsa. Wędzarnia nie ma funkcji grill-a.Jeśli nie wiesz o co chodzi to zaryzykuję stwierdzenie, że nie będziesz korzystać - chociaż z drugiej strony jak finanse to nie problem to wziąłbym z BBQ - kto bogatemu zabroni :-).Kiedyś może być "jak znalazł". A części zamienne według uznania - generalnie wszystko może się zepsuć - grzałki. silniczek w dymogeneratorze, sprężyna, sterowanie.--Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts