Heeniekk88 Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 (edited) Rozpocząłem budowę wędzarni. Jestem totalnym laikiem, najprostsze już za Mną czyli wylanie podstawy 110 na 110 teraz zaczynają się schody( pierwsze w życiu murowanie). Liczę na jakieś sugestie, podpowiedzi ze strony forumowiczów. Palenisko ma być wysokie na 7,5 cegły, szerokie na 3,5 (klinkier) i tutaj pierwsze pytania. Wystarczy że pod spód pierwszej warstwy położę pasek papy ? Jakie szerokie drzwiczki kupić ? Ktoś może ma jakiś link do tanich dobrych ? Czy drzwiczki osadzić na samym dole czy po pierwszym rzędzie cegły ? Dołączam fotki pierwszego etapu budowy... Dziękuję za podpowiedzi Edited April 9, 2020 by Heeniekk88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 Żadnej papy nie kładź... Możesz np przesmarować miejsca woda szklana z dodatkiem cementu. Jeśli potrzebował byś nie drzwiczek do wędzarni a szuflady to na forum wystawiłem szufladę na sprzedaż i pieniądze z szuflady zasila utrzymanie forum. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BenekL Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 Rozpocząłem budowę wędzarni. Jestem totalnym laikiem, najprostsze już za Mną czyli wylanie podstawy 110 na 110 teraz zaczynają się schody( pierwsze w życiu murowanie). Liczę na jakieś sugestie, podpowiedzi ze strony forumowiczów. Palenisko ma być wysokie na 7,5 cegły, szerokie na 3,5 (klinkier) i tutaj pierwsze pytania. Wystarczy że pod spód pierwszej warstwy położę pasek papy ? Jakie szerokie drzwiczki kupić ? Ktoś może ma jakiś link do tanich dobrych ? Czy drzwiczki osadzić na samym dole czy po pierwszym rzędzie cegły ? Dołączam fotki pierwszego etapu budowy... Dziękuję za podpowiedzi1.Za dużo za grubych kawałków cegły w podstawie . Cegła "pije" wodę - ale to już po ptakach2. ja mam drzwiczki 43cm x 33cm (wymiar zewnętrzny) kupione na złomie. Widziałem drzwiczki na allegro.3. może pomoże Ci relacja z mojej budowyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16736-fotorelacja-z-budowy-w%C4%99dzarni-benka/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 Nie chce się z kolegą licytować co do drzwiczek i szuflady. Drzwiczki są problematyczne w obsłudze. Na kolanach i z karkiem wytężonym. Przy szufladzie mamy komfort w doglądanie jak i obsłudze bez klękania zaglądania itp. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 Jako użytkownik dwóch wędzarni: palenisko z drzwiczkami oraz palenisko szufladowe, zdecydowanie polecam szufladę.Teraz w dodatku masz okazję zakupić tę, wykonaną przez @januszfeniks,... ani chwili bym się nie zastanawiała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BenekL Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 Nie chce się z kolegą licytować co do drzwiczek i szuflady. Drzwiczki są problematyczne w obsłudze. Na kolanach i z karkiem wytężonym. Przy szufladzie mamy komfort w doglądanie jak i obsłudze bez klękania zaglądania itp. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu TapatalkaJa się nie licytuję tylko odpowiadam na pytania kolegi Heeniekk88-a swoją drogą przy drzwiczkach trzeba "bić pokłony na kolanach" a przy szufladzie sądząc po zdjęciu wystarczy się pokłonić nie trzeba padać na kolana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heeniekk88 Posted April 9, 2020 Author Report Share Posted April 9, 2020 Chętnie bym wspomógł forum ale drzwiczki są dużo tańsze niż szufladka a staram się ciąć koszty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heeniekk88 Posted April 10, 2020 Author Report Share Posted April 10, 2020 Myślicie że takie drzwiczki będą ok ? https://allegro.pl/oferta/drzwiczki-zeliwne-piecowe-chlebowe-wedzarnia-44x33-8995476394?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BenekL Posted April 11, 2020 Report Share Posted April 11, 2020 Myślicie że takie drzwiczki będą ok ? https://allegro.pl/oferta/drzwiczki-zeliwne-piecowe-chlebowe-wedzarnia-44x33-8995476394?utm_medium=app_share&utm_source=facebookJeżeli cena Koledze odpowiada to są ok. Zobacz także te https://www.olx.pl/oferta/drzwiczki-do-wedzarni-grilla-CID628-IDsppK3.html#d8b861b057 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 11, 2020 Report Share Posted April 11, 2020 Też mam takie, i są jak najbardziej OK !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heeniekk88 Posted April 13, 2020 Author Report Share Posted April 13, 2020 Drzwiczki zamówione. Po świętach ruszam z murowaniem. Drzwiczki osadzić na samym dole czy po pierwszym rzędzie cegieł ? Palenisko będzie wysokie na 7 cegieł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted April 13, 2020 Report Share Posted April 13, 2020 Drzwiczki zamówione. Po świętach ruszam z murowaniem. Drzwiczki osadzić na samym dole czy po pierwszym rzędzie cegieł ? Palenisko będzie wysokie na 7 cegiełTak by nie zrobić progu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted April 13, 2020 Report Share Posted April 13, 2020 (edited) Na pierwszym rzędzie. Pod lejesz betonem i z równasz się z pierwsza cegla. [emoji16] Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Edited April 13, 2020 by januszfeniks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heeniekk88 Posted April 15, 2020 Author Report Share Posted April 15, 2020 (edited) Cegiełki przymierzone na sucho... Coś w tym stylu ma się piąć ku górze ? Edited April 15, 2020 by Heeniekk88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 15, 2020 Report Share Posted April 15, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heeniekk88 Posted April 15, 2020 Author Report Share Posted April 15, 2020 (edited) Czyli że co ? Wszystko ok ? Palenisko 65 cm na 65 cm Edited April 15, 2020 by Heeniekk88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 15, 2020 Report Share Posted April 15, 2020 Czyli że co ? Wszystko ok ? Palenisko 65 cm na 65 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heeniekk88 Posted April 15, 2020 Author Report Share Posted April 15, 2020 Yhym... Czyli że co ? [Dodano: 15 kwi 2020 - 17:31] Yhym... Czyli że co ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polijerry Posted April 15, 2020 Report Share Posted April 15, 2020 Ja mam drzwiczki na poziomie pierwszej warstwy cegieł, tylko przed wylaniem stropu na wylewce (fundamencie ) połozyłem kawał czarnej blachy o wymiarach paleniska ,co znacznie ułatwia "wybieranie" popiołu dzien po wedzeniu.Tego popiołu po jednym wedzeniu ,to tyle co kot napłakał i szkoda wg mnie tracic czasu na dżwiczki z szuflada ...itp.Niech sie mury .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted April 15, 2020 Report Share Posted April 15, 2020 Mylisz się kolego co do szuflady. Nie miałeś więc nie masz porównania... Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heeniekk88 Posted April 15, 2020 Author Report Share Posted April 15, 2020 (edited) Już po ptokach, mury idą do góry, drzwiczki już jadą Edited April 15, 2020 by Heeniekk88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heeniekk88 Posted April 17, 2020 Author Report Share Posted April 17, 2020 Coś tam się dzieje na budowie... [Dodano: 17 kwi 2020 - 19:50] Coś tam się dzieje na budowie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heeniekk88 Posted April 18, 2020 Author Report Share Posted April 18, 2020 Chciałbym przenieść temat do fotorelacja z budowy ale nie wiem jak a tym czasem.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 18, 2020 Report Share Posted April 18, 2020 Brawo, tak trzymać, !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heeniekk88 Posted April 23, 2020 Author Report Share Posted April 23, 2020 W weekend kolejny etap budowy... Może uda się wylać strop... I tutaj kilka pytań mogę wylać jakiś gotowy beton ? Nie mam piachu :/ pręty gwintowane ? Fi 6 wystarczą ? Chyba gdzieś tutaj wyczytałem że do stropu lepsze gładkie... I czy ktoś może coś napisać odnośnie dylatacji ? Z góry dziękuję za jakikolwiek odzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts