Jump to content

Moja pierwsza wędzarnia

Recommended Posts

Rozpocząłem budowę wędzarni. Jestem totalnym laikiem, najprostsze już za Mną czyli wylanie podstawy 110 na 110 ;) teraz zaczynają się schody( pierwsze w życiu murowanie). Liczę na jakieś sugestie, podpowiedzi ze strony forumowiczów. Palenisko ma być wysokie na 7,5 cegły, szerokie na 3,5 (klinkier) i tutaj pierwsze pytania. Wystarczy że pod spód pierwszej warstwy położę pasek papy ? Jakie szerokie drzwiczki kupić ? Ktoś może ma jakiś link do tanich dobrych ? Czy drzwiczki osadzić na samym dole czy po pierwszym rzędzie cegły ? Dołączam fotki pierwszego etapu budowy... Dziękuję za podpowiedzi

post-100148-0-56206500-1586414962_thumb.jpg

post-100148-0-07865200-1586414980_thumb.jpg

post-100148-0-60345200-1586414992_thumb.jpg

Edited by Heeniekk88

• Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Żadnej papy nie kładź... Możesz np przesmarować miejsca woda szklana z dodatkiem cementu. Jeśli potrzebował byś nie drzwiczek do wędzarni a szuflady to na forum wystawiłem szufladę na sprzedaż i pieniądze z szuflady zasila utrzymanie forum. post-58531-1586416006,3596_thumb.jpgpost-58531-1586416069,8661_thumb.jpg

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Rozpocząłem budowę wędzarni. Jestem totalnym laikiem, najprostsze już za Mną czyli wylanie podstawy 110 na 110 ;) teraz zaczynają się schody( pierwsze w życiu murowanie). Liczę na jakieś sugestie, podpowiedzi ze strony forumowiczów. Palenisko ma być wysokie na 7,5 cegły, szerokie na 3,5 (klinkier) i tutaj pierwsze pytania. Wystarczy że pod spód pierwszej warstwy położę pasek papy ? Jakie szerokie drzwiczki kupić ? Ktoś może ma jakiś link do tanich dobrych ? Czy drzwiczki osadzić na samym dole czy po pierwszym rzędzie cegły ? Dołączam fotki pierwszego etapu budowy... Dziękuję za podpowiedzi

1.Za dużo za grubych kawałków cegły w podstawie . Cegła "pije" wodę - ale to już po ptakach

2. ja mam drzwiczki 43cm x 33cm (wymiar zewnętrzny) kupione na złomie. Widziałem drzwiczki na allegro.

3. może pomoże Ci relacja z mojej budowy

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16736-fotorelacja-z-budowy-w%C4%99dzarni-benka/

Nie chce się z kolegą licytować co do drzwiczek i szuflady. Drzwiczki są problematyczne w obsłudze. Na kolanach i z karkiem wytężonym. Przy szufladzie mamy komfort w doglądanie jak i obsłudze bez klękania zaglądania itp.

Jako użytkownik dwóch wędzarni: palenisko z drzwiczkami oraz palenisko szufladowe, zdecydowanie polecam szufladę.

Teraz w dodatku masz okazję zakupić tę, wykonaną przez @januszfeniks,... ani chwili bym się nie zastanawiała.

Nie chce się z kolegą licytować co do drzwiczek i szuflady. Drzwiczki są problematyczne w obsłudze. Na kolanach i z karkiem wytężonym. Przy szufladzie mamy komfort w doglądanie jak i obsłudze bez klękania zaglądania itp.

Ja się nie licytuję tylko odpowiadam na pytania kolegi Heeniekk88-a swoją drogą przy drzwiczkach trzeba "bić pokłony na kolanach" a przy szufladzie sądząc po zdjęciu wystarczy się pokłonić nie trzeba padać na kolana :)

Ja mam  drzwiczki na poziomie pierwszej warstwy cegieł, tylko przed wylaniem stropu na wylewce (fundamencie ) połozyłem kawał czarnej blachy o wymiarach paleniska ,co znacznie ułatwia "wybieranie" popiołu dzien po wedzeniu.Tego popiołu po jednym wedzeniu ,to tyle co kot napłakał i szkoda wg mnie tracic czasu na dżwiczki z szuflada ...itp.

Niech sie mury ....

W weekend kolejny etap budowy... Może uda się wylać strop... I tutaj kilka pytań :) mogę wylać jakiś gotowy beton ? Nie mam piachu :/ pręty gwintowane ? Fi 6 wystarczą ? Chyba gdzieś tutaj wyczytałem że do stropu lepsze gładkie... I czy ktoś może coś napisać odnośnie dylatacji ? Z góry dziękuję za jakikolwiek odzew :)