Jump to content

Śluz w solance

Surowy

Recommended Posts

Wiem, że na temat solanki i jej koloru, konsystencji, zapachu, czy się popsuła czy nie, czy dodawać przyprawy czy nie, już trochę napisano. Z opracowań teoretycznych wynika że śluzowatość solanki do ewidentny objaw rozpoczynających się procesów gnilnych. 

Ale jak zapytać praktyków to mamy info: jak nie śmierdzi, nie ma piany, nie przejmować się, jest ok, ewentualnie wymienić solankę. Pytanie mam jedno, czy jak jest śluz, to nie kombinować, pogodzić się ze stratą wyrzucić mięso, czy rzeczywiście jest bezpiecznie i można spokojnie wędzić? - szczerze mówiąc przeglądnąłem forum i nie znalazłem na to pytanie odpowiedzi, a przypadek taki mam pierwszy raz (pierwszy raz dodałem przyprawy...)

Bo nie czytales mich odpowiedzi.

Zawsze zalecalem pozbycia sie padliny w takim przypadku.

Z pewnoscia odezwą sie zaraz głosy żeeeee nie jest tak źle i w sumie o co chodzi oplucz wymierne solanki itd

Jestes dorosly wiec podejmij decyzje san

Ale odemnie już masz za tok myslenia 6+ :)

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Edited by TOSHIBA

Dzięki, wprawdzie mięso wygląda pięknie, ale jak jest ryzyko, a nawet jeśli nie jest pełnowartościowe, to jaka różnica kupić jakieś ścierwo w markecie, potrzebowałem bodźca, żegnaj wędzonko

to jaka różnica kupić jakieś ścierwo w markecie

Dokladnie tak jak piszesz.

Nie po to robimy sami, zeby kopiować śmieci z wielkiej produkcji

Teraz wszystko dokładnie wyszorować i uważać co sie kupuje, bo zarażenie solanki wcale nie musiało nastopic z Twojej winy, mogło być mięso "trafione" a wtedy wymian solanki wogule nic nie pomorze, bo mięso gnije już w środku.

Dziadek, z całym szacunkiem do Twojej osoby, ale co chciałeś tym postem zamanifestować ?

że w domu można jednak mięso ratować, ale jak to robi przemysł czy wielkie sklepy to już nie ?

że jak już sie wytworzyły bakterie gnilne ta są TYLKO I WYŁĄCZNIE w solance a do mięsa nic sie nie dostało ?

że zakażenie solanki spowodowane jest tylko wadą solanki, a nie wadą mięsa np już było "odświeżane" w sklepie i można spokojnie to dalej peklować i jeść ?

że wprowadzanie innych nowych bakterii i rozcieńczanie starych podczas płukania wodą wodociągową jest OK ?

Inne powody?

Edited by TOSHIBA

Dziękuję za informacje, mięso wygląda naprawdę dobrze, zapach dobry, żadnych zmian koloru. Sądzę, że przyczyną były przyprawy. Zamiast peklować w solance z dodatkiem wywaru z przypraw, sypnąłem do gotowej solanki parę dodatków, sądziłem, że suszone zioła nie powinny stanowić problemu. Jednak jak piszą Doświadczeni, to błąd. Mięso dokładnie umyłem, wykąpałem 4h w nowej solance, wszystko ociekło przez noc i chyba spróbuję wędzenia.

że jak już sie wytworzyły bakterie gnilne ta są TYLKO I WYŁĄCZNIE w solance a do mięsa nic sie nie dostało ?

Bakterie śluzowe nie są bakteriami gnilnymi.

Są dosyć popularne w środowisku i zdarza się, że zdominują kwaśne mleko lub zakwas buraczany.

Bakterie śluzowe wytwarzają szereg biomedycznie i przemysłowo użytecznych substancji chemicznych, takich jak antybiotyki , 

Efektem może być mniejsza kwasowość mleka lub kwasu, niemniej ześluzowaciałe mleko może być wykorzystane do produkcji twarogów bez szkody dla wyrobu końcowego i oczywiście - bez szkody dla konsumentów.

Bakterie te żywią się w zasadzie materią nieorganiczną, czyli nie rozkładają białek - co jest istota procesu gnicia.

Śluzowacenie mogą wytwarzać również szczepy bakterii stosowanych aktywnie w mleczarstwie;

Streptococcus cremoris ......Niektóre odmiany hodowane w temperaturze po­niżej 18°C tworzą śluz, który zwykle zanika, gdy mleko skrzep­nie. ......

W tej grupie mieści się też Streptococcus holandicus, pa­ciorkowiec ciągliwej serwatki, dawniej używany do zakwasów w wyrobie serów holenderskich.

Mleko ciągliwe i śluzowate. Różne bakterie czynią mleko śluzowatym; czynią to nawet bakterie kwasu mlekowego w pewnych warunkach. ......Mleko ciągliwe można przerabiać bez szkody, dopóki sery do­brze ociekają.

Młode sery pozostają po posoleniu 10 do 14 dni w chłodnej izbie (10 do 15 °C). Zdrowy ser wydziela w tym czasie nieco śluzu na skórce.

Powyższe cytaty pochodzą  Wikipedii oraz z "Serowarstwa" Licznerskiego 

Aniu a my tu piszemy o mleku i  zalewie do sera / twarogu, czy mięsie i zalewie do mięsa?

Jeżeli chce aby mi na mięsie urosła biała pleśń, to spleśniały chleb będzie jako przykład?

Czy każdy z nas jest tu super doświadczonym bakteriologiem, aby na oko ocenić co jest nie tak i wydać werdykt?

Czy czujesz sie na silach i bierzesz pełna odpowiedzialność aby  na podstawie określenia "śluzowata zalewa" zagwarantować komus ze jest wszystko OK, a w razi zatrucia weźmiesz pełna odpowiedzialność karna? 

Tym bardziej ze 

Nie widziałaś mięsa ani zalewy

Nie znasz pochodzenia i historii mięsa

nie znasz rzeczywistych warunków technologicznych 

tak naprawdę nic nie wiesz, poza informacja ze cos tam było śluzowate

Rozsadek podpowiada, aby odradzić dalszej produkcji i zacząć od nowa. 

Koszt nowego mięsa to parędziesiąt złotych <<<  >>> koszt ewentualnego leczenia ???? + ewentualna odpowiedzialność karna w razie ...

A każdy tu powinien być pełnoletni i podjąć świadoma decyzje sam

Edited by TOSHIBA