Surowy Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 Wiem, że na temat solanki i jej koloru, konsystencji, zapachu, czy się popsuła czy nie, czy dodawać przyprawy czy nie, już trochę napisano. Z opracowań teoretycznych wynika że śluzowatość solanki do ewidentny objaw rozpoczynających się procesów gnilnych. Ale jak zapytać praktyków to mamy info: jak nie śmierdzi, nie ma piany, nie przejmować się, jest ok, ewentualnie wymienić solankę. Pytanie mam jedno, czy jak jest śluz, to nie kombinować, pogodzić się ze stratą wyrzucić mięso, czy rzeczywiście jest bezpiecznie i można spokojnie wędzić? - szczerze mówiąc przeglądnąłem forum i nie znalazłem na to pytanie odpowiedzi, a przypadek taki mam pierwszy raz (pierwszy raz dodałem przyprawy...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 (edited) Bo nie czytales mich odpowiedzi.Zawsze zalecalem pozbycia sie padliny w takim przypadku.Z pewnoscia odezwą sie zaraz głosy żeeeee nie jest tak źle i w sumie o co chodzi oplucz wymierne solanki itd Jestes dorosly wiec podejmij decyzje san Ale odemnie już masz za tok myslenia 6+ Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Edited April 9, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Surowy Posted April 9, 2020 Author Report Share Posted April 9, 2020 Dzięki, wprawdzie mięso wygląda pięknie, ale jak jest ryzyko, a nawet jeśli nie jest pełnowartościowe, to jaka różnica kupić jakieś ścierwo w markecie, potrzebowałem bodźca, żegnaj wędzonko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 to jaka różnica kupić jakieś ścierwo w markecie Dokladnie tak jak piszesz.Nie po to robimy sami, zeby kopiować śmieci z wielkiej produkcjiTeraz wszystko dokładnie wyszorować i uważać co sie kupuje, bo zarażenie solanki wcale nie musiało nastopic z Twojej winy, mogło być mięso "trafione" a wtedy wymian solanki wogule nic nie pomorze, bo mięso gnije już w środku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 W przypadku zmiany zapachu gdy rozpoczął się proces gnilny mięsa nie ryzykowałbym wtedy i nie robiłbym nowej solanki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 (edited) Dziadek, z całym szacunkiem do Twojej osoby, ale co chciałeś tym postem zamanifestować ?że w domu można jednak mięso ratować, ale jak to robi przemysł czy wielkie sklepy to już nie ?że jak już sie wytworzyły bakterie gnilne ta są TYLKO I WYŁĄCZNIE w solance a do mięsa nic sie nie dostało ?że zakażenie solanki spowodowane jest tylko wadą solanki, a nie wadą mięsa np już było "odświeżane" w sklepie i można spokojnie to dalej peklować i jeść ?że wprowadzanie innych nowych bakterii i rozcieńczanie starych podczas płukania wodą wodociągową jest OK ?Inne powody? Edited April 10, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Surowy Posted April 10, 2020 Author Report Share Posted April 10, 2020 Dziękuję za informacje, mięso wygląda naprawdę dobrze, zapach dobry, żadnych zmian koloru. Sądzę, że przyczyną były przyprawy. Zamiast peklować w solance z dodatkiem wywaru z przypraw, sypnąłem do gotowej solanki parę dodatków, sądziłem, że suszone zioła nie powinny stanowić problemu. Jednak jak piszą Doświadczeni, to błąd. Mięso dokładnie umyłem, wykąpałem 4h w nowej solance, wszystko ociekło przez noc i chyba spróbuję wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 że jak już sie wytworzyły bakterie gnilne ta są TYLKO I WYŁĄCZNIE w solance a do mięsa nic sie nie dostało ?Bakterie śluzowe nie są bakteriami gnilnymi.Są dosyć popularne w środowisku i zdarza się, że zdominują kwaśne mleko lub zakwas buraczany. Bakterie śluzowe wytwarzają szereg biomedycznie i przemysłowo użytecznych substancji chemicznych, takich jak antybiotyki , Efektem może być mniejsza kwasowość mleka lub kwasu, niemniej ześluzowaciałe mleko może być wykorzystane do produkcji twarogów bez szkody dla wyrobu końcowego i oczywiście - bez szkody dla konsumentów.Bakterie te żywią się w zasadzie materią nieorganiczną, czyli nie rozkładają białek - co jest istota procesu gnicia.Śluzowacenie mogą wytwarzać również szczepy bakterii stosowanych aktywnie w mleczarstwie;Streptococcus cremoris ......Niektóre odmiany hodowane w temperaturze poniżej 18°C tworzą śluz, który zwykle zanika, gdy mleko skrzepnie. ......W tej grupie mieści się też Streptococcus holandicus, paciorkowiec ciągliwej serwatki, dawniej używany do zakwasów w wyrobie serów holenderskich. Mleko ciągliwe i śluzowate. Różne bakterie czynią mleko śluzowatym; czynią to nawet bakterie kwasu mlekowego w pewnych warunkach. ......Mleko ciągliwe można przerabiać bez szkody, dopóki sery dobrze ociekają. Młode sery pozostają po posoleniu 10 do 14 dni w chłodnej izbie (10 do 15 °C). Zdrowy ser wydziela w tym czasie nieco śluzu na skórce. Powyższe cytaty pochodzą Wikipedii oraz z "Serowarstwa" Licznerskiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 (edited) Aniu a my tu piszemy o mleku i zalewie do sera / twarogu, czy mięsie i zalewie do mięsa?Jeżeli chce aby mi na mięsie urosła biała pleśń, to spleśniały chleb będzie jako przykład?Czy każdy z nas jest tu super doświadczonym bakteriologiem, aby na oko ocenić co jest nie tak i wydać werdykt?Czy czujesz sie na silach i bierzesz pełna odpowiedzialność aby na podstawie określenia "śluzowata zalewa" zagwarantować komus ze jest wszystko OK, a w razi zatrucia weźmiesz pełna odpowiedzialność karna? Tym bardziej ze Nie widziałaś mięsa ani zalewyNie znasz pochodzenia i historii mięsanie znasz rzeczywistych warunków technologicznych tak naprawdę nic nie wiesz, poza informacja ze cos tam było śluzowateRozsadek podpowiada, aby odradzić dalszej produkcji i zacząć od nowa. Koszt nowego mięsa to parędziesiąt złotych <<< >>> koszt ewentualnego leczenia ???? + ewentualna odpowiedzialność karna w razie ...A każdy tu powinien być pełnoletni i podjąć świadoma decyzje sam Edited April 10, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts