maly1103 Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 Witam jutro mam zamiar wędzić (sobota) czy mogę dzisiaj (piątek) już wszystko poszpagatować i nadziać kiełbasy jak to przetrzymać do jutra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piurko Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 "Książka" przewiduje 2-3 godz osadzać kiełbasę i do wędzarni , ale jak nadziejesz i przetrzymasz w lodówce , to się nic złego nie powinno stać .Często tak robię , bo zazwyczaj nie ma mi kto pomóc rano ...Tylko pamiętaj rano wyjąć z lodówki i powiesić , żeby się temperatura podniosła do ... pokojowej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 czy mogę dzisiaj (piątek) już wszystko poszpagatować i nadziać kiełbasy Robiąc parę kilo to pewnie dałbyś radę zacząć rano i wieczorem skończyć(od produkcji do przenia) ale nierealne jest ogarnąć w ten sposób z 20-30-50 kg kiełbasy ( przynajmniej dla mnie)Zawsze robię wędliny dzień wcześniej i przetrzymuję w lodówce. Tylko pamiętaj, tak jak napisał Ci piurko rano (przy pierwszej kawie) wyciągaj to wszystko i na kije aby łapało temperaturę (ja mam koziołki na których opieram sobie kije). A jak będzie mokre, to dodatkowo przed włożeniem do wędzarni warto przetrzeć papierowym ręcznikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 dodatkowo przed włożeniem do wędzarni warto przetrzeć papierowym ręcznikiem. To jest złota rada, i zawsze warto tak robić, osobiście też zawsze o tym pamiętam, naprawdę warto . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 Uważam,że przetarcie mokrej wędliny jest za mało .Trzeba ją po prosto wysuszyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 Uważam,że przetarcie mokrej wędliny jest za mało .Trzeba ją po prosto wysuszyć. Nestorze, Kolega pisze, że osusza dodatkowo papierowym ręcznikiem przed włożeniem do wędzarni, gdzie wędlina będzie poddana najpierw procesowi osuszania właściwego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 (edited) Przecież właśnie o to Nestorze chodzi. Najpierw wstępne wytarcie ręcznikiem papierowym jak pisze Wróbelek, a następnie osuszenie w odpowiedniej temperaturze aż do czasu do otrzymania suchej całkowicie powierzchni, to oczywista oczywistość. Wycieranie wstępne jednak bardzo to ułatwia, i daje gwarancję sukcesu. Jeszcze nigdy, podkreślę mocno nigdy, nie zdarzyło mi się zakwaszenie wędlinki. Osuszam wstępnie ręcznikiem papierowym zawsze, i jestem z tej metody i rezultatów bardzo zadowolony, choć jeżeli ktoś nie chce, oczywiście nie musi . Ps. Maxell mnie wyprzedził, przepraszam . Edited April 10, 2020 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 (edited) Bez przesady. Nic się nie stało. Edited April 10, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 Jaki jest sens mokre (bardzo mokre jak się spoci) wkładać do wędzarni aby... wysuszyć.Prościej jest zetrzeć pierwszą wodę i dosuszyć resztę w wędzarni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 jak to przetrzymać do jutra Kiełbasy w lodówce, rano wieszasz do osadzania i w tym czasie wyschną, w pokoju, bez wycierania. A "poszpagatowane" wieszasz do osuszania na całą noc 10 - 12 godzin w temperaturze pokojowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 Jaki jest sens mokre (bardzo mokre jak się spoci) wkładać do wędzarni aby... wysuszyć.Prościej jest zetrzeć pierwszą wodę i dosuszyć resztę w wędzarni !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 11, 2020 Report Share Posted April 11, 2020 Do suszyć do stanu ? jak opisać . Taką lekką wilgoć czuć pod palcami , nie przesuszone na pergamin . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 11, 2020 Report Share Posted April 11, 2020 Taką lekką wilgoć czuć pod palcami , nie przesuszone na pergamin . Raczej lepkość - tak bym to określiła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts