Jump to content

Wędzenie


maly1103

Recommended Posts

"Książka" przewiduje 2-3 godz osadzać kiełbasę i do wędzarni  , ale jak nadziejesz i przetrzymasz w lodówce , to się nic złego nie powinno stać .

Często tak robię , bo zazwyczaj nie ma mi kto pomóc rano ...

Tylko pamiętaj rano wyjąć z lodówki i powiesić , żeby się temperatura podniosła do ... pokojowej .

Link to comment
Share on other sites

 

 

czy mogę dzisiaj (piątek) już wszystko poszpagatować i nadziać kiełbasy

Robiąc parę kilo to pewnie dałbyś radę zacząć rano i wieczorem skończyć(od produkcji do przenia) ale nierealne jest ogarnąć w ten sposób z 20-30-50 kg kiełbasy ( przynajmniej dla mnie)

Zawsze robię wędliny dzień wcześniej i przetrzymuję w lodówce. Tylko pamiętaj, tak jak napisał Ci piurko rano (przy pierwszej kawie) wyciągaj to wszystko i na kije aby łapało temperaturę (ja mam koziołki na których opieram sobie kije). A jak będzie mokre, to dodatkowo przed włożeniem do wędzarni warto przetrzeć papierowym ręcznikiem.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Uważam,że przetarcie mokrej wędliny jest za mało .Trzeba ją po prosto wysuszyć.

:D Nestorze, Kolega pisze, że osusza dodatkowo papierowym ręcznikiem przed włożeniem do wędzarni, gdzie wędlina będzie poddana najpierw procesowi osuszania właściwego.

Link to comment
Share on other sites

Przecież właśnie o to Nestorze chodzi. Najpierw wstępne wytarcie ręcznikiem papierowym jak pisze Wróbelek, a następnie osuszenie w odpowiedniej temperaturze aż do czasu do otrzymania suchej całkowicie powierzchni, to oczywista oczywistość. Wycieranie wstępne jednak bardzo to ułatwia, i daje gwarancję sukcesu. Jeszcze nigdy, podkreślę mocno nigdy, nie zdarzyło mi się zakwaszenie wędlinki. Osuszam wstępnie ręcznikiem papierowym zawsze, i jestem z tej metody i rezultatów bardzo zadowolony, choć jeżeli ktoś nie chce, oczywiście nie musi :D .

 

Ps. Maxell mnie wyprzedził, przepraszam :facepalm: .

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...