Jump to content

Pokrywa paleniska

Recommended Posts

Dzień dobry,

Po kilku latach przeglądania forum zdecydowałem się na budowę wędzarni. Palenisko postanowiłem wymurowac z kamienia natomiast mam pytanie o pokrywę. Otóż potrzebuje czegoś lekkiego i najchętniej demontowalnego żeby mieć łatwy dostęp do wnętrza. Zastanawiam się nad pokrywa drewniana obitą blachą, znajdowałaby się ona około 50cm nad żarem, ale nie jestem pewien czy to nie spłonie, czy macie może doświadczenia z taką konstrukcją?

Dodam że jest to projekt z paleniskiem bezpośrednim.

Pzdr

Frogen

Po kilku latach przeglądania forum zdecydowałem się na budowę wędzarni.

Trochę Ci zeszło :D

Zastanawiam się nad pokrywa drewniana obitą blachą, znajdowałaby się ona około 50cm nad żarem,

Nie jest to dobry pomysł, chyba że chcesz mieć dodatkowy dym do wędzenia ;)

Kamień rozumiem że upodobanie ale niewdzięczny materiał i nie użyteczny bynajmniej mało do budowy wędzarni. Z pokrywa Odpuść. Piszesz ze czytałeś a po wstępie widzę że nie bardzo masz pojęcie jak się zabrać. Masz tu dużo lektury więc coś przeoczyłeś chyba.. Pytanie chcesz coś co by wedzil czy tylko dymiło i stwarzało pozory dla krajobrazu?! [emoji16]

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za szybkie odpowiedzi, palenisko jest w miarę duże ok 70x70x70 z kamienia na sztorc o grubości ok 10cm, powinno rozsądnie oddawać ciepło. To na czym mi zależy to lekkie sklepienie które w razie czego nie będzie się ciężko demontować (to jest eksperyment), nie chce wylewać żelbetu ale zdaje sobie sprawę z tego że inne materiały mogą pękać. Może macie jakieś sugestie co do tego z czego taka pokrywe/sklepienie sklecić.

Pzdr

Frogen

To się nie uda z tego co opisujesz. Nie wiem czemu chcesz marnować swój czas na zabawę. Albo stajesz robisz konkretnie albo chcesz się tylko pobawić na kwarantannie [emoji16]. Bo 10cm ścianki z kamienia i jeszcze lekki strop itp to jakaś zabawka.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Dzień dobry,

Po kilku latach przeglądania forum zdecydowałem się na budowę wędzarni. Palenisko postanowiłem wymurowac z kamienia natomiast mam pytanie o pokrywę. Otóż potrzebuje czegoś lekkiego i najchętniej demontowalnego żeby mieć łatwy dostęp do wnętrza. Zastanawiam się nad pokrywa drewniana obitą blachą, znajdowałaby się ona około 50cm nad żarem, ale nie jestem pewien czy to nie spłonie, czy macie może doświadczenia z taką konstrukcją?

Dodam że jest to projekt z paleniskiem bezpośrednim.

Pzdr

Frogen

To raczej palenisko pośrednie. Bez tej " pokrywy" byłoby bezpośrednie.

Nie widziałem aby ktoś miał to demontowalne-dostęp będziesz miał przez otwór na drzwiczki lub szufladę.

Jeżeli się upierasz to z jakiś płyt betonowych -ale będzie to ciężkie.

Zastanawiam się nad pokrywa drewniana obitą blachą, znajdowałaby się ona około 50cm nad żarem

Ja osobiscie w mojej "hybrydzie" nie mam stropu betonowego (mysle ze o strop chodzi ) ,tylko same blachy (3 ) by bylo latwiej je zdemontowac gdy nie sa potrzebne.

Zamiennikiem twojego drewna jest u mnie lekka rama z rurek czterokatnych.

Chyba kiedys juz o tym pisalem ?