Jump to content

Przyprawy do domowych wędlin i nie tylko wędlin.


kusy

Recommended Posts

Czy ktoś z Zadymiaczy ma własną,sprawdzoną recepturę na mieszankę przyprawową do pieczonego,duszonego itd miesa.Albo może polecić jakąś mieszankę gotową,będącą na rynku.Kilka razy już naciąłem się na kiepskie wyroby.Pozdrawiam!
Link to comment
Share on other sites

witaj Kusy

do duszonego,pieczonego polecam tylko sol lub vegete oraz czosnek i cebulke suszona

w proszku troche pieprzu.mozna dodac pod koniec pieczenia plasterki czosnku na wierzch to sie ladnie

podpiecze i smak bedzie lepszy.nie ma co udziwniac bo jak sam wiesz mozna przesadzic,ja osobiscie nie preferuje zadnych tam ziol "profanalskich"

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Pieczeń dla leniwych, ale nie koniecznie. :)

 

Mięso na pieczeń solimy i pieprzymy. Obsmażamy w rondlu na tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, kilka ziaren angielskiego ziela, parę listków laurowych, trochę majeranku, pieprzu mielonego, jedną marchewkę i pietruszkę, posypujemy papryką słodką i Wegetą.

Dusimy 5-10 minut i podlewamy wrzącą wodą.

 

Rozgrzewamy piekarnik na 200C i wkładamy rondel na 30-40 minut.

Wyłączamy piekarnik i po ok. 10 h pieczeń gotowa.

 

Taką pieczeń przygotowuję wieczorem.

Rano wkładam do lodówki lub spiżarki i po powrocie z pracy jedynie odgrzewam w piekarniku.

 

Polecam.

Link to comment
Share on other sites

miro, tak samo sprawa tyczy się np. kotletów ze świńskiego mięska ... wątróbka to samo .... sól generalnie "poprawi" nam smak, nawet jeśli nie będziemy "z nią" gotować ... ;)

Przyprawy, wszystko ok, ale solimy na końcu ... inaczej sprawa ma się z drobiem i rybami ... :lol: :cool:

Link to comment
Share on other sites

Paprykarz, powiedz mi kolego co Ty przez 10 h w piekarniku pieczesz? ;)

Generalnie przyjmuje się, że 1 kg siedzi w piekarniku ok 1h, tak pi razy drzwi ... w pieczeniu też obowiązują normy, które przewidują czas i temperatury również :)

Link to comment
Share on other sites

Paprykarz, powiedz mi kolego co Ty przez 10 h w piekarniku pieczesz?

To taki luźny odnośnik do przepisu Miro.

 

Rozgrzewamy piekarnik na 200C i wkładamy rondel na 30-40 minut.

Wyłączamy piekarnik i po ok. 10 h pieczeń gotowa.

 

Wiem, że to nie 10h ciągłego pieczenia :tongue:

Po odpowiednio długiej obróbce cieplnej zmięknie wszystko poza jajkami :devil:

Link to comment
Share on other sites

jakub2001, świeże ryby możemy solić przed smażeniem, nie ma to wpływu na ich twardość ... Sam osobiście robię rybę gotowaną, z resztą jest to jedna z narodowych potraw Islandczyków. Rybę zasalamy na kilka dni sporą ilością soli. Po 2-3 dniach ryba jest gotowana na parze lub we wrzącej wodzie. Wrzuca się na kilka minut, aby całe mięsko się ścięło, ugotowało. Podajemy oryginalnie ze skwarkami baranimi, taka jak robimy okrasę z wieprzowiny(boczku, słoniny). Do tego ciemne pieczywo, z lekko słonawym masłem :)

Przy następnej okazji postaram się zrobić foto. I co ciekawe mięsko ryby nie jet suche, wręcz przeciwnie ;)

 

[ Dodano: Pią 14 Paź, 2011 12:33 ]

Ps.Paprykarz, jajka mają to do siebie, że są twarde :grin: :devil:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
To jest taka przyprawa ktora posluguje sie do wszelkiego rodzaju mies, pasztetow itd Sprawdzona i dla mnie i mojej rodziny wysmienita. 4 lyzki chrzanu,1 szklanka gestej smietany,2 jajka ugotowane na twardo,2 lyzki oliwy, 15 dkg jablek startych na duzych oczkach, sok z cytryny, sol, cukier do smaku . Polaczyc wszystkie skladniki i doprawic wedlug wlasnego zapotrzebowania, PYCHA
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...