kusy Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 Czy ktoś z Zadymiaczy ma własną,sprawdzoną recepturę na mieszankę przyprawową do pieczonego,duszonego itd miesa.Albo może polecić jakąś mieszankę gotową,będącą na rynku.Kilka razy już naciąłem się na kiepskie wyroby.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 witaj Kusydo duszonego,pieczonego polecam tylko sol lub vegete oraz czosnek i cebulke suszonaw proszku troche pieprzu.mozna dodac pod koniec pieczenia plasterki czosnku na wierzch to sie ladniepodpiecze i smak bedzie lepszy.nie ma co udziwniac bo jak sam wiesz mozna przesadzic,ja osobiscie nie preferuje zadnych tam ziol "profanalskich" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted August 19, 2008 Author Report Share Posted August 19, 2008 Prowansalskich wcale nie używam,zabiją smak i aromat każdego mięsa,nawet dane z umiarem.A cebulkę suszoną to kupujesz czy sam robisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 kusy cebulka suszona jest dostepna w kazdym spozywczym sklepie,lubie ja dawacbo daje ta swoja woń.moze byc w proszku w wiorkach,tylko nie kupuj tej co jestz przeznaczeniem do hod-dogow :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 Witam kusy cebulka suszona jest dostepna w kazdym spozywczym sklepie, Jaki ma minus cebulka świeża że polecasz suszoną , może ma jeszcze jakieś "medykamenty " w sobie ta suszona ??? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 Jaki ma minus cebulka świeża że polecasz suszonąswieza cebulka nie ma minusu,ja uzywam ta suszona bo daje takie male wioreczki, a swieza zeszklic i do duszenia dodac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 Po prostu, cebula suszona jest znacznie wygodniejsza w uzyciu i przechowywaniu. pamietaj jednak, by dać jej 0 2/3 wagowo mniej niż świeżej. Tak kształtuje się poziom zamiennika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Trochę przypraw ze źródła jak w temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 To się nazywa wybór. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Pieczeń dla leniwych, ale nie koniecznie. Mięso na pieczeń solimy i pieprzymy. Obsmażamy w rondlu na tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, kilka ziaren angielskiego ziela, parę listków laurowych, trochę majeranku, pieprzu mielonego, jedną marchewkę i pietruszkę, posypujemy papryką słodką i Wegetą. Dusimy 5-10 minut i podlewamy wrzącą wodą. Rozgrzewamy piekarnik na 200C i wkładamy rondel na 30-40 minut. Wyłączamy piekarnik i po ok. 10 h pieczeń gotowa. Taką pieczeń przygotowuję wieczorem. Rano wkładam do lodówki lub spiżarki i po powrocie z pracy jedynie odgrzewam w piekarniku. Polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Panowie, a mnie zawsze uczono, że mięso czerwone nie lubi soli.... Sól dodana przed pieczeniem, smażeniem powoduje stwardnienie mięsa .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WoytekK Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Trochę przypraw ze źródła jak w temacie. Pis67 Jak byś dał zdjęcia w trochę wyższej rozdzielczości, to można by nacieszyć oko tymi przyprawami.... :mellow: a tak ... lipa panie, nic nie widać dokładnie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Panowie, a mnie zawsze uczono, że mięso czerwone nie lubi soli100 % racji. Wołowinę solimy przed podaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 miro, tak samo sprawa tyczy się np. kotletów ze świńskiego mięska ... wątróbka to samo .... sól generalnie "poprawi" nam smak, nawet jeśli nie będziemy "z nią" gotować ... Przyprawy, wszystko ok, ale solimy na końcu ... inaczej sprawa ma się z drobiem i rybami ... :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Z wołowiną się zgadzam, z resztą mięs nie widzę różnicy, ale .... muszę to sprawdzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paprykarz Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 Sól dodana przed pieczeniem, smażeniem powoduje stwardnienie mięsa Zgadza się, jeśli próbujesz zrobić coś na szybko, np stek, ale jak później mięsko idzie na 10 h do piekarnika, to zmięknie choćby nie wiem co :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 Paprykarz, powiedz mi kolego co Ty przez 10 h w piekarniku pieczesz? Generalnie przyjmuje się, że 1 kg siedzi w piekarniku ok 1h, tak pi razy drzwi ... w pieczeniu też obowiązują normy, które przewidują czas i temperatury również Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub2001 Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 inaczej sprawa ma się z drobiem i rybami ...A co z tymi rybami? Odmrażane nie ma znaczenia ale jak masz swieże filety to kiedy solimy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paprykarz Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 Paprykarz, powiedz mi kolego co Ty przez 10 h w piekarniku pieczesz? To taki luźny odnośnik do przepisu Miro. Rozgrzewamy piekarnik na 200C i wkładamy rondel na 30-40 minut. Wyłączamy piekarnik i po ok. 10 h pieczeń gotowa. Wiem, że to nie 10h ciągłego pieczenia :tongue: Po odpowiednio długiej obróbce cieplnej zmięknie wszystko poza jajkami :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 jakub2001, świeże ryby możemy solić przed smażeniem, nie ma to wpływu na ich twardość ... Sam osobiście robię rybę gotowaną, z resztą jest to jedna z narodowych potraw Islandczyków. Rybę zasalamy na kilka dni sporą ilością soli. Po 2-3 dniach ryba jest gotowana na parze lub we wrzącej wodzie. Wrzuca się na kilka minut, aby całe mięsko się ścięło, ugotowało. Podajemy oryginalnie ze skwarkami baranimi, taka jak robimy okrasę z wieprzowiny(boczku, słoniny). Do tego ciemne pieczywo, z lekko słonawym masłem Przy następnej okazji postaram się zrobić foto. I co ciekawe mięsko ryby nie jet suche, wręcz przeciwnie [ Dodano: Pią 14 Paź, 2011 12:33 ]Ps.Paprykarz, jajka mają to do siebie, że są twarde :grin: :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BROJLEREK Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 To jest taka przyprawa ktora posluguje sie do wszelkiego rodzaju mies, pasztetow itd Sprawdzona i dla mnie i mojej rodziny wysmienita. 4 lyzki chrzanu,1 szklanka gestej smietany,2 jajka ugotowane na twardo,2 lyzki oliwy, 15 dkg jablek startych na duzych oczkach, sok z cytryny, sol, cukier do smaku . Polaczyc wszystkie skladniki i doprawic wedlug wlasnego zapotrzebowania, PYCHA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 A jak połaczyć jajka z całą resztą. :question: Czy całe jajka to znaczy białko i żółtko :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BROJLEREK Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Dawno mnie nie bylo. Brakuje dnia na wszystkie zajecia. Jak polaczyc gotowane jajka z pozostalymi produktami. Kroje na wieksze kawalki jajka i poprostu lacze za pomoca lyzki wszystkie produkty. :wink: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts