Jump to content

Pytanie o wymiary paleniska

vronka

Recommended Posts

Witam,

od dluzszego czasu buduje (powoli z braku czasu) wedzarnie ogrodowa. Teraz musze zdecydowac o wymiarach paleniska. Palenisko bedzie w polowie pod ziemia a w polowie nad - pustaki kominowe, z ktorych buduje kanal dymny w miejscu wejscia do paleniska beda na powierzchni ziemi, a w zwiazku z tym palenisko musze obnizyc. Ogladalem drzwiczki na allegro o wymiarach montazowych szer38, wys 23cm i wyszlo mi ze moje palenisko mialo by wewnetrzne wymiary okolo: szerokosc 40 wysokosc 36cm i dlugosc okolo 40cm. Zastanawiam sie czy to nie za malo? Drugie pytanie to jakie szczapki uzywa sie do palenia w wedzarni? wiem ze ne takie jak w kominku ale czy wystarczy wziac taka kominkowa szczapke, przerabac na 4 i juz?

Pozdrawiam

Ja do wędzenia używam właśnie takiego drewna jak do kominka,w przeciwnym razie /jak rozdrobnisz/ drewno zaraz spłonie dając ciepło a nie dym.Po osuszeniu wkładam dwie szczapy olszyny porąbanej tak jak do kominka i zamykam dostęp powietrza do paleniska,i wtedy drewno się tli dając dużo dymu wolno się przy tym spalając.Co do wymiarów się nie wypowiem.

Pzdr.Wosiu

Witam

Ogladalem drzwiczki na allegro o wymiarach montazowych szer38, wys 23cm i wyszlo mi ze moje palenisko mialo by wewnetrzne wymiary okolo: szerokosc 40 wysokosc 36cm i dlugosc okolo 40cm. Zastanawiam sie czy to nie za malo? Drugie pytanie to jakie szczapki uzywa sie do palenia w wedzarni?

Moje palenisko do wędzarni to 25 razy 25 cm i głębokość 35cm . wykorzystałem drzwiczki od pieca kaflowego ucinając te do popielnika . Jeżeli chodzi o drewno to też wędzę tym co mam do kominka , Jeżeli zaistnieje taka potrzeba to rozdrobnię na mniejsze szczapy .

vronka, te wymiary co podajesz to za duże

moim zdanie do 30 cm szer. to max

tak jak przedmówcy piszą odnośnie drewna

inaczej to wygląda latem w upale, a inaczej zimą gdy jest na minusie i potrzeba oprócz dymu więcej ciepła, sam dojdziesz do wprawy jeśli chodzi o wielkość w trakcie wędzeń :lol:

pozdrawiam

Witam

Tak sie zastanawiam, ze jezeli Palenisko Andrzeja ma 25x25X35 ro tam sie chyba dwie szczapki na styk mieszcza? Przeprasazam za tak alickie pytania ale dopiero przecieram szlak w tym temacie.

Przecież to nie chodziło o taki klocek który ma średnicy około 40cm bo taki to ja do kominka wkładam . Jak wszystko dobrze idzie i są odpowiednie warunki do mojej wędzarni to 4- ry godziny wędzę nie dokładając do paleniska .

Pozdrawiam

wyszlo mi ze moje palenisko mialo by wewnetrzne wymiary okolo: szerokosc 40 wysokosc 36cm i dlugosc okolo 40cm

Wymiary mojego paleniska sa prawie identyczne. Czynnikiem decydujacym był wymiar drzwiczek właśnie. Dzięki temu oraz wymurowaniu pleniska o odpowiednich sciankach, mogę w nim upiec spory chleb.