Jump to content

Paprykarz domowy


jacekw21

Recommended Posts

Paprykarz domowy

 

post-72431-0-42541300-1587218247_thumb.jpgpost-72431-0-07315800-1587218254_thumb.jpgpost-72431-0-27034500-1587218260_thumb.jpg

 

Przepis:

 

 SKŁADNIKI 

-cztery ryby wędzone w moim wypadku dwie makrele i dwa srebrzyki
-200 g ryżu kolorowy RISANA
-3 cebule
-2 ząbki czosnku
-1 papryczka chilli
-pół papryki czerwonej słodkiej
-pół papryki zielonej słodkiej
-pół papryki żółtej słodkiej
-2 marchwie
-4 większe pieczarki
-1 pietruszka
-150 ml wody
-koncentrat pomidorowy 160 ml
-przecier pomidorowy 500 ml
-olej z pestek winogron
 
PRZYPRAWY
-sól do smaku
-pieprz czarny 1,5 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 1,5 g/kg
-cukier 2 g/kg
-ziele angielskie mielone 2 g do całości
-koperek suszony 2 g do całości
-chilli nitki 3 g do całości
-sos sojowy 30 ml
-papryka wędzona słodka 1,5 g/kg
-papryka słodka 1,5 g/kg
-papryka ostra 1 g/kg
 
WYKONANIE 
Obrać dokładnie rybę i rozdrobnić ją w rękach. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać startą marchew i pietruszkę. Paprykę, pieczarki pokrojoną w drobną kostkę oraz wodę i wszystko dusić około 10 minut na wolnym ogniu.Mieszamy co jakiś czas by się składniki nie przypaliły, dodać przecier i koncentrat pomidorowy jeszcze chwile dusić, następnie zdjąć ognia i ostudzić. Masę warzywną połączyć z makrelą i ryżem. Dodać wszystkie przyprawy oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszać widelcem. Gdyby cała masa była za gęsta można dodać troszkę przegotowanej wody. Paprykarz przełożyć w słoiczki i puszki na wierzch dodać łyżkę oleju. Sterylizacja w szybkowarze 30 min. SMACZNEGO
Link to comment
Share on other sites

Własna kompozycja, czy powielenie sprawdzonego przepisu

 

Robiłem raz przepis autorski ale śmiało mogę polecić bo kto nie jadł to zachwalał więc musiał być dobry sporo osób jadło .Żebym tylko jadł ja to bym nie polecał bo mi wszystko smakuje chyba wszystko żerny jestem  :D .Zapewne jak będę robił znowu paprykarz to tego nie będę robił bo lubię robić nowe wyroby ,rzadko cię powtarzam chyba ,że przy tradycyjnych wędzonkach. 

Edited by jacekw21
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...