jacekw21 Posted April 18, 2020 Report Share Posted April 18, 2020 Paprykarz domowy Przepis: SKŁADNIKI -cztery ryby wędzone w moim wypadku dwie makrele i dwa srebrzyki-200 g ryżu kolorowy RISANA-3 cebule-2 ząbki czosnku-1 papryczka chilli-pół papryki czerwonej słodkiej-pół papryki zielonej słodkiej-pół papryki żółtej słodkiej-2 marchwie-4 większe pieczarki-1 pietruszka-150 ml wody-koncentrat pomidorowy 160 ml-przecier pomidorowy 500 ml-olej z pestek winogron PRZYPRAWY-sól do smaku-pieprz czarny 1,5 g/kg-pieprz ziołowy białowieski 1,5 g/kg-cukier 2 g/kg-ziele angielskie mielone 2 g do całości-koperek suszony 2 g do całości-chilli nitki 3 g do całości-sos sojowy 30 ml-papryka wędzona słodka 1,5 g/kg-papryka słodka 1,5 g/kg-papryka ostra 1 g/kg WYKONANIE Obrać dokładnie rybę i rozdrobnić ją w rękach. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać startą marchew i pietruszkę. Paprykę, pieczarki pokrojoną w drobną kostkę oraz wodę i wszystko dusić około 10 minut na wolnym ogniu.Mieszamy co jakiś czas by się składniki nie przypaliły, dodać przecier i koncentrat pomidorowy jeszcze chwile dusić, następnie zdjąć ognia i ostudzić. Masę warzywną połączyć z makrelą i ryżem. Dodać wszystkie przyprawy oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszać widelcem. Gdyby cała masa była za gęsta można dodać troszkę przegotowanej wody. Paprykarz przełożyć w słoiczki i puszki na wierzch dodać łyżkę oleju. Sterylizacja w szybkowarze 30 min. SMACZNEGO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted April 18, 2020 Report Share Posted April 18, 2020 Własna kompozycja, czy powielenie sprawdzonego przepisu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted April 18, 2020 Author Report Share Posted April 18, 2020 (edited) Własna kompozycja, czy powielenie sprawdzonego przepisu Robiłem raz przepis autorski ale śmiało mogę polecić bo kto nie jadł to zachwalał więc musiał być dobry sporo osób jadło .Żebym tylko jadł ja to bym nie polecał bo mi wszystko smakuje chyba wszystko żerny jestem .Zapewne jak będę robił znowu paprykarz to tego nie będę robił bo lubię robić nowe wyroby ,rzadko cię powtarzam chyba ,że przy tradycyjnych wędzonkach. Edited April 18, 2020 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts